Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζουν ανοδικά τράπεζες και Coca Cola

Ήπια κέρδη στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 670 μονάδων. Υπεραποδίδουν Εθνική Τράπεζα και Eurobank. Ανοδο καταγράφουν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Coca Cola, Motor Oil. Στο κόκκινο ΟΤΕ, Alpha Bank. Aυξημένος ο τζίρος.

Ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στο ΧΑ, με την ελληνική αγορά να ακολουθεί τη φορά των ευρωπαϊκών, που από νωρίς "άνοιξαν" με σημαντικά κέρδη.

Αγορές από τις πρώτες κιόλας εντολές σε τράπεζες και σταδιακά σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips, με ενθαρρυντική ένδειξη την προσέγγιση των 679 μονάδων και τον ΓΔ να ξεπερνά το χθεσινό "ενδοσυνεδριακό υψηλό" των 673,28 μονάδων.

Δεύτερη συνεχόμενη υψηλότερη "κορυφούλα" καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο.

Εχοντας ένα μικρό σερί 3 ανοδικών συνεδριάσεων, ο ΔΤΡ συνεχίζει υψηλότερα προς τις 205 μονάδες, την ώρα που στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια "βιομηχανίες" και "τράπεζες" υπερκαλύπτουν τις απώλειες σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Οδηγός το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με τον DAX προς τις 9.950 μονάδες, κίνηση που ακολουθείται και από τον CAC 40 αλλά και ΜΙΒ, ΙΒΕΧ κ.λπ.

Συντηρείται το βραχυπρόθεσμο ανοδικό momentum, με τη Φρανκφούρτη να ξεπερνά τον... σκόπελο των χθεσινών αρνητικών ειδήσεων, διευκολύνοντας έτσι το έργο των λιγοστών αγοραστών/long παικτών που ενεργοποιούνται στο ΧΑ.

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη η νέα αύξηση συναλλαγών/τζίρου σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς νωρίτερα το 63% της αξίας είχε πραγματοποιηθεί στους 4 συστημικούς τραπεζικούς τίτλους.

Στο εύρος των 199,68-205,14 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, καλύπτοντας έτσι τον βασικό στόχο που είχε τεθεί από την αρχή της κίνησης.

Μετοχή-σηματωρός του κλάδου η Εθνική Τράπεζα, που με νέες αγορές ενισχύεται προς το 0,49 ευρώ έχοντας ως... προίκα κυρίως τις εξελίξεις από το μέτωπο της Finansbank (με τη μετοχή της θυγατρικής στα επίπεδα των 6,41 δολαρίων).

Στο 1,71 δισ. ευρώ η αποτίμηση της Εθνικής (σχετική αναφορά στη 12άδα στο προσυνεδριακό σχόλιό μας), διευρύνοντας τη διαφορά από την Alpha Bank (αποτίμηση 1,49 δισ. ευρώ), με τη μετοχή να έχει ενισχυθεί 23,90% σε εβδομαδιαία μέτρηση. Να σημειωθεί πως νωρίτερα άλλαξε χέρια κι ένα πακέτο 10.000.000 τεμαχίων στο 0,475 ευρώ.

Τεχνικά η επιβεβαίωση (ή όχι) των 664 μονάδων και η προσδοκία "κατάκτησης" των 679 σε συνδυασμό με το καλό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη μπορεί να συντηρήσει το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον για τις μετοχές.

Μεικτές τάσεις στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ με αλλαγή θέσεων σήμερα, καθώς ενισχύεται η ΔΕΗ και υποχωρεί οριακά ο ΟΤΕ.

Ωστόσο σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σταθερά πάνω από τα 8 ευρώ, με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να περνά οριακά και τα 8,50 έως τα 8,52 ευρώ.

Στα 8,24-8,34 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, που προσώρας "μένει" λίγο πίσω καθώς μέρος των συναλλαγών στρέφεται προς τη ΔΕΗ. Στα 4,75-4,86 ευρώ η μετοχή της Επιχείρησης, με ζητούμενο την επανάκτηση των 5 και θετικό σενάριο την επαναπροσέγγιση των 5,20 ευρώ. Να συνεκτιμηθεί η κίνηση της μετοχής μετά την εξέλιξη για τα βιομηχανικά τιμολόγια, που αναφέρει ο Μιχάλης Καϊταντζίδης.

Στην πρώτη θέση των συναλλαγών και τζίρου η ΕΤΕ μέχρι πριν λίγο, με αυξημένη κινητικότητα στη Motor Oil, στην Κύπρου (έχουν αλλάξει χέρια 2 πακέτα συνολικής αξίας 1,3 εκατ. ευρώ, στο 0,1662 και 0,173 ευρώ), σε ΤΙΤΑΝα, FF Group, EXAE, Jumbo, Μυτιληναίο, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΛ.ΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και μετά από πολλές συνεδριάσεις στα warrants της Alpha Bank.

Στα 7,85-7,99 ευρώ η μετοχή της Jumbo, με την IBG να ανεβάζει τον πήχη στα 8,60 (από τα 8,40 ευρώ).

Στο 1,74 ευρώ με μικρές απώλειες η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, στα 2,82 χαμηλότερα και η Τέρνα Ενεργειακή, με τον Φώτη Κόλλια να κάνει λόγο για την τρίτη μεγαλύτερη σύμβαση, για τον μήνα Σεπτέμβριο, στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου, που υπέγραψε η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με τις Gulf Consolidated Contractors και Wade Adams Contracting.

Η σύμβαση των 340 εκατ. δολαρίων (περί τα 320 εκατ. ευρώ) για την κατασκευή έργων υποδομής στη βιομηχανική περιοχή της Ντόχα στο Κατάρ συμπληρώθηκε από τέσσερις άλλες συμβάσεις, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκαν χθες από την εισηγμένη τεχνική εταιρεία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v