Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τολμά υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο

Με αιχμή τους τίτλους της Εθνικής, της ΔΕΗ και της Coca Cola, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη, κινούμενος πέριξ του «στόχου» των 679 μονάδων. Σε υψηλότερα επίπεδα τα περισσότερα blue chips. Πάνω από τις 200 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης. Η εικόνα στα warrants.

Συντηρείται η ανοδική κίνηση στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, "πάτησε" τον στόχο των 679 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ.

Σε μία συνεδρίαση συγκριτικά αυξημένων συναλλαγών και τζίρου, στο ΧΑ "δοκιμάζονται" οι πρώτες -ουσιαστικά- σημαντικές περιοχές αντίστασης, ενδεχόμενη διάσπαση των οποίων θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να οδηγήσει σε αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική.

Η αντίδραση στην Ευρώπη συνεχίζεται, με ενδεικτική την υπέρβαση εκ νέου των 10.000 μονάδων για τον DAX, επίπεδα τιμών που το γερμανικό χρηματιστήριο είχε να "δει" από τη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου. Διαγραμματικά για τον δείκτη ενδέχεται να ολοκληρώνεται σε αυτή τη φάση ένας σύντομος κύκλος -πρώτης- διόρθωσης, με την καταγραφή χαμηλών τιμών στις 9.325 μονάδες. Μένει να φανεί εάν η αντίδραση αυτή σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.α. θα μπορούσε να έχει συνέχεια, ή θα αποτελέσει υψηλό σημείο για έναν επόμενο κύκλο πτώσης προς όφελος των short παικτών.

Τεχνικά η εικόνα του DAX εκτιμάται πως ξεκαθαρίζει αύριο-μεθαύριο.

Στον ρυθμό των ευρωπαϊκών αγορών και το ελληνικό χρηματιστήριο, με σημαντική την προ ολίγου "κατάκτηση" των 679 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, κίνηση που όπως αναμενόταν αποδόθηκε στην επαναφορά του Δείκτη Τραπεζών στο εύρος των 205-210 μονάδων. Ο ΔΤΡ κυμαίνεται μεταξύ 199,68 και 208,48 μονάδων, με αυξημένη συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου στο παιχνίδι προεξόφλησης. Ενδεικτικά νωρίτερα (στις 14:00) είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 70 εκατ. μετοχές στις τράπεζες, έναντι σχεδόν 90 εκατ. συνολικά, ενώ σε τζίρο περίπου 25, τα 10 είχαν γίνει σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Στα υπόψη, που έμμεσα έστω αφορούν στον κλάδο, η νέα μείωση του ELA στα 87,9 δισ. ευρώ, με την ΤτΕ να σημειώνει πώς αντανακλάται η βελτίωση της ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα. Είναι η 3η ή 4η συνεχόμενη φορά που η ΤτΕ εισηγείται τη μείωση του ορίου παροχής έκτακτης ρευστότητας (αυτή τη φορά κατά 1 δισ. ευρώ), εξέλιξη που έχει τη σημασία της.

Εως το 0,491 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Εθνικής, μετρώντας απόδοση 26,49% σε διάστημα εβδομάδας και με στόχο την αντίσταση του 0,507 ευρώ.

Θα δούμε στη συνέχεια εάν η ΕΤΕ μπορεί να αποτυπώσει ακόμη περισσότερο την προεξόφληση των πιθανών εσόδων από ενδεχόμενη πώληση της Finansbank, με τον πήχη να έχει τεθεί αρκετά ψηλά από ξένα σπίτια. Ενδεικτική, εκτός από την έκθεση της Goldman Sachs, η ανάλυση της Citigroup.

Σε αντίθεση με την ΕΤΕ, σε Πειραιώς και Alpha Bank οι πωλητές κρατούν χαμηλά την τιμή και των δύο μετοχών, με βάση το 0,081 και το 0,114 ευρώ αντίστοιχα. Σε κατάσταση... penny stock τα εξαϋλωθέντα warrants και των 3 τραπεζών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεικτή εικόνα των τραπεζικών μετοχών στην αγορά Παραγώγων, καθώς τα Συμβόλαια της ΕΤΕ "βλέπουν" λίγο υψηλότερα, ενώ των Πειραιώς, Alpha Bank, με ελαφρύ discount. Πάνω από τις 6.000 τα ΣΜΕ στην ΕΤΕ, σχεδόν 6.500 για τα ΣΜΕ της Πειραιώς. Τις τελευταίες 2-3 ημέρες στο ΧΠΑ παρατηρείται και πάλι σχετική κινητικότητα.

Μεικτές τάσεις για την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με τη μετοχή της Επιχείρησης να υπεραποδίδει έως τα 5,10 ευρώ.

Στην κίνηση της μετοχής της ΔΕΗ (έως 7,25%) επιβεβαιώνεται η τεχνικότητα (και) της βραχυπρόθεσμης μέτρησης, που "έβλεπε" ανοδική αντίδραση. Η μετοχή της ΔΕΗ επαναφορτίζεται ανοδικά, με την πειστική υπέρβαση των 5,05 ευρώ.

Στα 19,89-20,25 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, με διάγραμμα επαναφοράς προς τα τελευταία υψηλά "52 εβδομάδων" (22,35 ευρώ στις 12/8/2015), με τη βαρύτητα της εισηγμένης να επηρεάζει ανοδικά την προσπάθεια "κατάκτησης" των 679 μονάδων για τον ΓΔ. Εως τις 200,89 μονάδες η κίνηση του FT 25, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τη δικαιολογούμενη αντίδραση από τα τελευταία χαμηλά των 185,52 μονάδων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v