Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικές κινήσεις στο ΧΑ, στο επίκεντρο οι τράπεζες

Συνεχίζεται η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών, με την εβδομαδιαία απόδοση να ξεπερνά το 30%. Περιορισμένες οι κινήσεις στην αγορά ενόψει «θερμού» Σαββατοκύριακου. Τα κρίσιμα όρια για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ. Πτωτική κίνηση για MOH, Grivalia.

Ισχυροποιείται η ανοδική αντίδραση στις ευρωαγορές και λόγω Fed, κερδίζει πόντους το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να "δοκιμάζεται" στην κρίσιμη περιοχή των 679 μονάδων, με τις τράπεζες στο προσκήνιο.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, πολύ χαμηλότερος ο τζίρος, χωρίς ωστόσο αυτό να στέκεται εμπόδιο στην κίνηση της αγοράς που σε μέτρηση εβδομάδας αποφέρει κέρδη 6,14% για τον Γενικό Δείκτη και 33,08% για τον τραπεζικό κλάδο.

Θετικό το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr, ακολουθούν τα κέρδη που κατέγραψαν Wall Street και ασιατικές αγορές, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed, όπου φάνηκε πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκιά της.

Εως 1,39% υψηλότερα ο DAX στις 10.131 μονάδες -συμπληρωματικά η Γαλλία ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή Αυγούστου (που αυξήθηκε κατά 1,6% σε μηνιαία βάση έναντι του 0,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές), ενώ παράλληλα το έλλειμμα του προϋπολογισμού της περιορίστηκε στο εννεάμηνο λόγω των περικοπών δαπανών. Ανοδος έως 1,45% για τον CAC 40, στις 4.728 μονάδες στο Παρίσι.

Εχοντας εξασφαλίσει το θετικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, το ΧΑ εστιάζει στις συζητήσεις που διεξάγονται στη Λίμα του Περού στο πλαίσιο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πολύ υψηλά στην ατζέντα το θέμα του "ελληνικού χρέους", ενώ τραπεζικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο από τις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών να προκύψουν ειδήσεις που θα αφορούν και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Εν αναμονή λοιπόν ενός "αμφίρροπου" Σαββατοκύριακου, οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, επιλεκτικές σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου και τίτλους-σηματωρούς και blue chips.

Εως τις 215 μονάδες, με άνοδο 4,45%, για τον Δείκτη Τραπεζών, με το 39% του συνολικού τζίρου να έχει αλλάξει χέρια σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank.

Συντηρείται το ενδιαφέρον για τη μετοχή της Εθνικής, που νωρίτερα έφτασε έως το 0,559 ευρώ (απόδοση 50,41% σε διάστημα εβδομάδας), ωστόσο από νωρίς μέρος του ενδιαφέροντος/ρευστότητας μεταφέρεται σε άλλες μετοχές του κλάδου.

Στο προηγούμενο σχόλιο του Euro2day.gr σημειωνόταν ως από τα κύρια χαρακτηριστικά της μέχρι τώρα εικόνας η θεαματική μείωση των συναλλαγών, με συνακόλουθη υποχώρηση του τζίρου πολύ κάτω από το μ.ο. της εβδομάδας.

Ενδιαφέρον το ότι στην Alpha Bank έχει αλλάξει χέρια ο μεγαλύτερος αριθμός τεμαχίων και ο υψηλότερος τζίρος, κάτι που φέρνει τη μετοχή στο προσκήνιο. Η κινητικότητα στη μετοχή της Alpha Bank θα μπορούσε να αποδοθεί στη σημαντική απόκλισή της από την ΕΤΕ και στην προσπάθεια ορισμένων παικτών να μετακυλίσουν μέρος της ρευστότητας/ενδιαφέροντός τους και σε άλλους τίτλους του τραπεζικού κλάδου.

Προσώρας, για τον ΔΤΡ σημειώνονται κέρδη 33% σε εβδομαδιαία μέτρηση, με την ΕΤΕ να έχει ενισχυθεί 52% στο ίδιο διάστημα.

Μεικτές τάσεις και μετακύλιση θέσεων στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με λίγους πωλητές στη μετοχή του ΟΤΕ αλλά αγοραστές σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Στην περίπτωση του ΟΤΕ φαίνεται πως μέχρι τώρα επιβεβαιώνεται η στήριξη στα 8,50 ευρώ, ενώ στον ΟΠΑΠ αγορές έγιναν έως τα όρια των 8,49 ευρώ. Στα 4,95-5,05 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, με συναλλαγές/τζίρο επαρκή για την επαναφορά προς τα 5,20 ευρώ.

Περιορισμένες οι κινήσεις στις άλλες 18 μετοχές του FT 25, ελάχιστες σε τίτλους του FT Mid Cap, με το 95% + του τζίρου να πραγματοποιείται στα χαρτιά του 25άρη.

Στα 4,88-5,02 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, καθώς επανέρχεται στα επίπεδα της Δευτέρας 21 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνοντας (τεχνικά) έναν βραχυπρόθεσμο κύκλο διόρθωσης. Στα 8 ευρώ "πάτησε" νωρίτερα η μετοχή της ΜΕΤΚΑ καθώς επανέρχεται στις τιμές της Δευτέρας 22 Ιουνίου.

Ανάλογη επαναφορά και για άλλες μετοχές του δείκτη, με ενδεικτική την περίπτωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που με υψηλό ημέρας στο 1,83 ευρώ επανέρχεται σε επίπεδα 22ας Μαΐου.

Περιπτώσεις ενδεικτικές μίας ομάδας μετοχών που άφησαν (ή αφήνουν) πίσω τους τις καταστροφικές συνέπειες της διακοπής λειτουργίας του ΧΑ, της επιβολής των capital controls και της άτακτης υποχώρησης μετά τη Δευτέρα 3 Αυγούστου.

Σ.Σ. Στις 14:40 είχαν γίνει συναλλαγές 58,4 εκατ. τεμαχίων, με τζίρο 15 εκατ. ευρώ. Μόνο ένα πακέτο στα 8,60 ευρώ για 154.100 μετοχές του ΟΤΕ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v