Κέρδη για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Στις διεθνείς αγορές αλλά και στον τραπεζικό κλάδο εστιάζει το Χρηματιστήριο. Ενδεχόμενη αντίδραση των 4 συστημικών θα διευκόλυνε και την προσπάθεια ανοδικής κίνησης της πλειονότητας των μετοχών του FT 25. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στα παράγωγα.

Τραπεζικό ράλι στη Wall Street, σε υψηλό 4 μηνών ο χρυσός, ανέκαμψαν οι ευρωαγορές μετά από τριήμερη πτώση και στο Χ.Α. ενέσκηψε... αίφνης «έρωτας» για τις τραπεζικές μετοχές.

Τελευταία συνεδρίαση σήμερα, τρίτη Παρασκευή του μήνα, κλείσιμο στα Παράγωγα για την απλή σειρά μηνός, με την ελληνική αγορά να ξεχωρίζει λόγω των ιδιαιτεροτήτων της.

Η χθεσινή υπεραπόδοση για βασικούς δείκτες και μετοχές μάς οδηγεί στον πρώτο σημαντικό στόχο μας, δηλαδή στην επανακατάκτηση των 695 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη (όπως υπενθυμίστηκε στον Εκηβόλο, 15/10 στις 15:08), με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Η εστίασή μας παραμένει σε δύο μέτωπα, στις διεθνείς αγορές και στα «εσωτερικά» μας. Η αναστροφή της τάσης από τη Νέα Υόρκη πιθανότατα θα επηρεάσει ανοδικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ζητούμενο την πειστική κίνηση του DAX πάνω από τις 10.150 μονάδες. Σε αυτή την περίπτωση βοηθείται και το Χ.Α.

Στα «εσωτερικά» μας είναι προφανές πως δεν πλήττουμε, αν μη τι άλλο. Από τις περιπτώσεις «τύπου Σταθάκη», στην αισιοδοξία του ΙΟΒΕ, αλλά κυρίως στο μέτωπο των διεργασιών για το τραπεζικό.

Η έκθεση του ΙΟΒΕ εμπεριέχει κάποια, λιγοστά, ενθαρρυντικά στοιχεία που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά, εάν και εφόσον «τρέξουμε», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Τα «κόκκινα δάνεια θα γίνουν πηγή ανάπτυξης» υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πιθανότατα αυτή (σ.σ. η ανάπτυξη) προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή των ξένων funds (ενδεχομένως και των vulture funds, που τόσο εξόρκιζε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), εάν και εφόσον η αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, δραστηριοτήτων γίνει κυρίως με αξιοκρατικά και όχι πελατειακά ή άλλα κριτήρια, και με την προϋπόθεση πως σε εύθετο χρόνο οι τράπεζες θα λειτουργήσουν και πάλι ως πιστωτικά ιδρύματα και μηχανισμοί χρηματοδότησης του επιχειρείν και της πραγματικής οικονομίας.

Η εκτίμηση του Γ. Δραγασάκη για ενδεχόμενη/εφικτή άρση των capital controls στο πρώτο τρίμηνο του 2016 συμπίπτει περίπου και με την κρατούσα άποψη στη Φρανκφούρτη, πως πράγματι μέχρι τα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου θα μπορούσε να συμβεί. Θα δείξει, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση όλων είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων, με το Χ.Α. να προεξοφλεί τα «μη χειρότερα» και στη λογική αυτή (το μη χείρον βέλτιστον) να «τρέχει» με το θεαματικό 14%, όπως αναλυτικά «μέτρησε» ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Θα μείνουμε στον κλάδο, καθώς αποτελεί το κλειδί για την υπέρβαση ή την οπισθοχώρηση της αγοράς. Τεχνικά το διάγραμμα του ΔΤΡ αρχίζει και αποκτά ενδιαφέρον, από τη στιγμή που υπερβαίνει τη μέχρι χθες αντίσταση -πλέον στήριξη- των 222 μονάδων. Στη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη φαίνεται πως stop για τους long είναι οι 198 μονάδες, ενώ οι πρώτες ενδιαφέρουσες αντιστάσεις διαμορφώνονται στις 242 και πιο φιλόδοξα στις 270 μονάδες.

Άνω των 280 μονάδων, όπως εκτιμά και η ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary, χρειάζεται αναθεώρηση των βραχυπρόθεσμων σεναρίων μας, κατά πάσα βεβαιότητα προς υψηλότερες τιμές. Ωστόσο, ας περιοριστούμε στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς προέχει η επιβεβαίωση των 207 μονάδων για τον FT 25, της στήριξης των 222 μονάδων για τον ΔΤΡ και των 695 για τον Γενικό Δείκτη.

Πέραν των τραπεζών, το ενδιαφέρον των επενδυτών, αυξημένο σημαντικά χθες, εστιάστηκε και σε μετοχές της τριάδας των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, η Coca Cola έχει λίγο έως πολύ γνωστή/προδιαγεγραμμένη πορεία, ενώ θέσεις «χτίζονται» σε μία μικρή ομάδα σηματωρών και blue chips. Πρόκειται για μετοχές-εισηγμένες που έχουν επανέλθει ήδη στα προ αναστολής λειτουργίας του Χ.Α. και capital controls επίπεδα. Τις τελευταίες μία-δύο εβδομάδες σε εισηγμένες αυτής της κατηγορίας τοποθετείται σταθερά «έξυπνο χρήμα» που πιθανόν να προσβλέπει και σε ευρύτερη «μόχλευση» του Χ.Α. ελέω τραπεζών.

Ενδεχόμενη αντίδραση των τραπεζικών θα διευκόλυνε την προσπάθεια ανοδικής κίνησης και της πλειονότητας των μετοχών του FT 25, κάτι που αποτυπώνεται στις περισσότερες συνεδριάσεις που χαρακτηρίζονται από βελτίωση της θέσης του τραπεζικού κλάδου. Θα χρειαστεί να δούμε σήμερα την επιβεβαίωση της παραμονής του Γ.Δ. πάνω από τον ΚΜΟ ημερών (στις 670 μονάδες τον υπολόγιζε ο Βαγγέλης Σιούτης, στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου), το αν θα χάσουν τον... ύπνο τους οι shortάκηδες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γιώργος Α. Σαββάκης (Το στοίχημα της αλλαγής τάσης) και τη συμπεριφορά πωλητών - αγοραστών στην περίπτωση που ο Γ.Δ. «δοκιμαστεί» σήμερα στην περιοχή των 715 μονάδων.

Στην αγορά προεξοφλείται πως τα ισχυρά χέρια θα επιδιώξουν να φτιάξουν κλίμα ενόψει και των ΑΜΚ των τραπεζών, ωστόσο σημαντική παράμετρος παραμένει ο «λογαριασμός», με την Αναστασία Παπαϊωάννου να αναφέρεται αναλυτικά στις τελευταίες εξελίξεις από τις επαφές με ξένους ιδιώτες επενδυτές.

Και μία τελευταία ματιά στο ΧΠΑ, μέρα που είναι σήμερα. Στα 2.475 συμβόλαια του δείκτη μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.042, 4.132 για τον Οκτώβριο, 3.2719 για τον Νοέμβριο και 191 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 207,25) κινήθηκε μεταξύ 199,75 και 209 μονάδων, κλείνοντας πολύ κοντά στη θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (21.660 ΟΤΕ, 8.488 ΕΛΛΑΚΤΩΡ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με κυριότερες σε Alpha Bank (25.160), Εθνική (7.303), Πειραιώς (24.489), Eurobank (11.116), ΟΠΑΠ (488), ΔΕΗ (845), ΟΤΕ (829), Μυτιληναίο (119), MIG (219).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α. πλέον στη συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (35.532.193 τεμ.), Eurobank (7.162.054 τεμ.), Πειραιώς (15.168.251 τεμ.), Εθνική (1.003.403 τεμ.).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v