Χρηματιστήριο: Κινήσεις σε στενό εύρος

Σε χαμηλότερα επίπεδα ο γενικός δείκτης, μετά το κλείσιμο της σειράς Οκτωβρίου στα παράγωγα. «Διχασμένος» ο τραπεζικός κλάδος, με μεγάλα κέρδη για Εθνική, Alpha και ισχυρές πιέσεις σε Πειραιώς, Eurobank. Πιέζονται χαμηλότερα ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola.

Από ρευστοποιήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές αλλά άνοδο για Εθνική, Alpha Bank, ακολουθείται η λήξη μηνός Οκτωβρίου στα Παράγωγα.

Χαμηλότερα έως τις 690 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (αρχικά είχε αντιδράσει έως τις 699,65 μονάδες), με απώλειες στα 206,06 ο FT 25 "κλείνοντας" κοντά στις τιμές του αντίστοιχου Συμβολαίου (τρέχοντος μηνός) και τον Δείκτη Τραπεζών να διολισθαίνει προς τις 235 από τις 245 μονάδες.

Μετά τις 14:00-14:05, έγιναν αρκετές συναλλαγές, κυρίως πωλήσεις σε Πειραιώς, Eurobank, αλλά και σε Coca Cola, TITAN, OTE.

Λήξη μηνός Οκτωβρίου στα Παράγωγα, με την αγορά να διερευνά τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τη συνέχεια η διαγραφή των Παράγωγων Προϊόντων επί τραπεζικών μετοχών. Είναι η πρώτη φορά που διαγράφονται (προσωρινά έστω) ΣΜΕ συγκεκριμένων τίτλων και δη από τον τραπεζικό κλάδο, κάτι που μένει να αποτυπωθεί τόσο στα ουσιαστικά όσο και στα επιμέρους/πρακτικά της ίδιας της χρηματιστηριακής κοινότητας.

Αυτό γιατί, όπως εκτιμούσαν στελέχη τραπεζικής χρηματιστηριακής, η στάθμιση των 4 συστημικών τραπεζικών μετοχών έχει περιοριστεί (στο 12% έναντι 17% της Coca Cola αλλά και των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ κ.ά.), πλην όμως είναι οι πλέον εμπορεύσιμοι τίτλοι, έχουν τον μικρότερο συντελεστή margin, με όσα αυτά μπορεί να σημαίνουν για την πραγματική/καθημερινή λειτουργία του ΧΑ.

Χωρίς σημαντική απόκλιση και με περιορισμένο αριθμό Συμβολαίων κλείνει ο Οκτώβριος, με τον FT 25 στις 207 μονάδες και το Συμβόλαιο του δείκτη στις 206,50 μονάδες (-0,23%).

Νωρίτερα, στην υποκείμενη αγορά ο Δείκτης Τραπεζών κυμάνθηκε στις 232,29 έως 245,70 μονάδες, καθώς στις μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής υπερίσχυαν οι αγοραστές, στη Eurobank οι πωλητές, ενώ στην Πειραιώς αγοραστές - πωλητές ήταν μοιρασμένοι στο 0,086 ευρώ.

Στο ΧΠΑ, νωρίτερα, στη μετοχή της Alpha Bank έγιναν (συνολικά) 8.182 ΣΜΕ, στην ΕΤΕ 3.888, στην ΕΥΡΩΒ 8.635 και άλλα 13.233 Συμβόλαια στην Πειραιώς.

Περιορισμένη η εμπορευσιμότητα σε Συμβόλαια μηνός Οκτωβρίου, χαμηλός ο τζίρος παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης αλλά και "χρήσης" καλύψεων για margin.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε πως από Δευτέρα θα φανούν/αποτυπωθούν και στο...τ αμπλό οι αλλαγές που συντελούνται στο ΧΠΑ.

Στην υποκείμενη αγορά ο Γενικός Δείκτης κινείται σε αρνητικό έδαφος, σταθερά μετά τις 13:15, παρά την υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου, καθώς υποχωρούν Coca Cola, OTE και εδώ και λίγη ώρα η μετοχή της ΔΕΗ.

Στο 0,571-0,61 οι συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, στο 0,139-0,149 της Alpha Bank, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές και υψηλό τζίρο.

Ωστόσο σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ πραγματοποιείται και σήμερα η μεγαλύτερη αξία σε τζίρο, έχοντας αλλάξει χέρια 4,4 και 4,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Μεικτές οι τάσεις, καθώς στον μεν Οργανισμό υπερισχύουν οι αγοραστές έως τα 8,53 ευρώ, στον δε ΟΤΕ οι πωλητές φτάνουν έως τα 8,67 ευρώ.

Στη μετοχή της ΔΕΗ συναλλαγές γίνονται στο εύρος των 5,10-5,25 ευρώ.

Λίγο μετά τις 14:30 είχαν αλλάξει χέρια περίπου 170 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 30+ εκατ. ευρώ. Το 36% στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v