Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισχυρές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο

Ήπιες απώλειες καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Σημαντικές πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές. Υποσχέσεις άφησε ο ΟΤΕ. «Συνήλθε» χθες η μετοχή του ΟΠΑΠ. Οι στηρίξεις για τον FT 25. Η εικόνα στα παράγωγα. Οι αλλαγές στις κεφαλαιοποιήσεις.

Ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οικονομία και Q3, δίχασαν τη Wall Street, σε υψηλό 7 μηνών το δολάριο, αλλά στο Χ.Α. bull trap στις τράπεζες μετά και το χθεσινό «νέο ιστορικό ελάχιστο» των 139,23 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών.

Στις ξένες αγορές, οι παίκτες, παρά τα τελευταία δραματικά γεγονότα στο Παρίσι και τις αναπόφευκτες συνέπειες (κυρίως) στην ασθενική ευρωπαϊκή οικονομία, δείχνουν να νοιάζονται περισσότερο να «πιάσουν τιμές» ενόψει της επικείμενης λήξης του μηνός Νοεμβρίου στα Παράγωγα, παρά να αποτιμήσουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος που από μέρα σε μέρα μεγεθύνεται και γίνεται όλο πιο σύνθετο.

Όποιος προσπερνάει χωρίς δεύτερη σκέψη τη χθεσινή ακύρωση του αγώνα Γερμανίας-Ολλανδίας στο Ανόβερο, μάλλον θα πρέπει να μην έχει συνειδητοποιήσει τις διαστάσεις του θέματος. Μιλάμε για τη Γερμανία και για ένα γεγονός που για τα δεδομένα τους θεωρείται αδιανόητο... αλλά ας μην επεκταθώ.

Στο Χ.Α. επικράτησαν... αντίθετοι άνεμοι μετά το χθεσινό «άδειασμα» που έγινε στον τραπεζικό κλάδο καθώς, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, το αρχικά ανοδικό ξεκίνημα (έως τις 171,01 μονάδες) εξελίχθηκε στην απόλυτη παγίδα, με τον κλαδικό δείκτη να διορθώνει έως τις 139,23 μονάδες. Το απόλυτο εύρος, η ιδανική μεταβλητότητα, μόνο που τα «παράγωγα προϊόντα» για τραπεζικούς δείκτες και μετοχές είναι εκτός παιδιάς. Σαν κάτι περισσότερο να γνώριζαν. Εν πάση περιπτώσει...

Στην περιοχή των 652,55 έως 668,36 με κλείσιμο στις 657,88 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με απόδοση 2,18%, στις 195,28-199,91 με κλείσιμο στις 196,15 μονάδες με 2,32% ο FT 25, με την αγορά να μη χάνει τελικά πόντους κυρίως λόγω της μεγάλης αναντιστοιχίας που έχει διαμορφωθεί εδώ και καιρό στη βαρύτητα στάθμισης των μη τραπεζικών έναντι των τραπεζικών μετοχών.

Είναι ενδεικτικό πως μετά και το χθεσινό «άδειασμα» στις τράπεζες, η Εθνική κατρακύλησε στην έβδομη θέση της σχετικής κατάταξης με αποτίμηση 1,339 δισ. ευρώ (!), όταν η πρώτη Coca Cola αποτιμάται 8,103 δισ. ευρώ. Στη 12η θέση με 817 εκατ. ευρώ η Alpha Bank, ενώ Eurobank και Πειραιώς έχουν... χαθεί στις θέσεις 23 και 32 αντίστοιχα, συναγωνιζόμενες με Μινωικές Γραμμές, ΟΛΘ, ΛΑΜΨΑ και χαμηλότερα με ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Αεροπορία Αιγαίου κ.λπ.

Μιλάμε για την απόλυτη απομείωση, πρωτοφανή στα χρηματιστηριακά χρονικά (από το καλοκαίρι του '87 έχω να θυμηθώ αντίστοιχα επίπεδα τιμών σε δραχμές...). Είναι προφανές πως τα ισχυρά χέρια θέλουν όσο το δυνατόν χαμηλές, χαμηλότερες δεν γίνονται, τιμές, στο 0,01 και στο 0,05 ευρώ, με τους πωλητές να ψάχνουν καθημερινά τα επίπεδα των ΑΜΚ.

Εάν για παράδειγμα η αγορά έχει προεξοφλήσει πως η ΑΜΚ λ.χ. της ΕΤΕ θα γίνει χαμηλότερα και του 0,30 ευρώ, θα αναζητήσει στο ταμπλό αυτές τις τιμές. Όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, το επικείμενο «κλείσιμο των βιβλίων προσφορών» για τις Eurobank και Alpha Bank δείχνει να γίνεται σε πολύ χαμηλές τιμές, που δεν αποκλείεται να κυμανθούν φερειπείν για την πρώτη στα μόλις ένα-δύο σεντς.

Θυμίζω δε, για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, πως η ΕΤΕ στο 0,379 ευρώ (με απώλειες 7,56% χθες) πραγματοποίησε τις δύο προηγούμενες ΑΜΚ σε τιμές κοντά στα 2,20 (Μάιος 2014) και στα 4,29 ευρώ (Μάιος-Ιούνιος 2013).

Δεδομένης της κατάστασης στις τράπεζες, δεν ήταν λίγοι αυτοί που χθες θεώρησαν ευτύχημα την αναστροφή της τάσης για τις μη τραπεζικές μετοχές, την επανενεργοποίηση των αγοραστών στα περισσότερα blue chips, κίνηση που αν μη τι άλλο άφησε υποσχέσεις για τις αμέσως επόμενες δύσκολες συνεδριάσεις.

Το ενθαρρυντικό είναι πως για Alpha Bank και Eurobank τα «βιβλία προσφορών» κλείνουν, Πειραιώς και ΕΤΕ προχωρούν στη σχετική διαδικασία και από τις μη τραπεζικές μετοχές/εισηγμένες η άντληση ρευστότητας/κεφαλαίων παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα.

Στα 22,030 ευρώ η δεικτοβαρής Coca Cola με 3,67%, δικαιώνοντας απόλυτα όσους περίμεναν την ανοδική κίνηση της μετοχής αντίβαρο στη διόρθωση του τραπεζικού κλάδου. Στα 4,386 δισ. ευρώ ο ΟΤΕ, με τη μετοχή να κερδίζει 2,87% και να ξεπερνά ενδοσυνεδριακά τα 9 έως τα 9,140 ευρώ, αφήνοντας υποσχέσεις για ακόμη μία κίνηση πάνω από τα 9,50 ευρώ. «Συνήλθε» η μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς με 2,11% έκλεισε στα 6,79 ευρώ, αποφεύγοντας (στο... τσακ) τη διόρθωση κάτω και από τα 6,70 ευρώ.

Απόδοση 5,35% στα 4,92 ευρώ για τα ΕΛΠΕ που αποτιμώνται 1,503 δισ. ευρώ, στο 0,167 ευρώ με 0,60% η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, στα 19,010 με 1,49% η Τιτάν, στα 9,21 ευρώ με 1,21% η Jumbo, στα 18 ευρώ με 0,33% η F.F. Group και στα 5,15 ευρώ με 7,52% η μετοχή της ΔΕΗ, που αποτιμάται 1,2 δισ. ευρώ και συμπληρώνει τη 10άδα.

Πρακτικά, από τις πρώτες 10 μετοχές (σε αποτίμηση) οι 9 μη τραπεζικές κινήθηκαν με κέρδη, υψηλά σε πολλές περιπτώσεις, με αρνητική παραφωνία την ΕΤΕ.

Η απόλυτη σχάση του FT 25, μεταξύ μη τραπεζικών vs τραπεζικών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βαρύτητα στάθμισης, τις ισορροπίες σε δείκτες και επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Κατά την εκτίμησή μου, το μεγαλύτερο κέρδος της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ακριβώς αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή στις 9 μετοχές, στα blue chips ενεργοποιήθηκαν και πραγματοποιήθηκαν σημαντικές συναλλαγές/τοποθετήσεις πραγματικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Την ώρα που οι τράπεζες στην κυριολεξία... χαρίζονται, με τους μετόχους να υφίστανται το μεγαλύτερο dillution της ιστορίας, όπως εύστοχα σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, τα blue chips στην πλειονότητά τους επιβεβαιώνονται ως συγκριτικά αξιόπιστες επενδυτικές επιλογές.

Ενθαρρυντικές τεχνικές ενδείξεις για ΜΕΤΚΑ (εάν υπερβεί τα 8,70 ευρώ), για ΔΕΗ («βλέπει» τα 5,50 ευρώ), για ΕΧΑΕ (χρειάζεται κατοχύρωση των 5,38 ευρώ), για Μυτιληναίο (κρίσιμη η αντίσταση στα 4,76 ευρώ), για Motor Oil (χρειάζονται προσοχή τα 10,90-11,00 ευρώ), για Jumbo με επαναφορά και υψηλό κλείσιμο, για ΕΛΠΕ αλλά και για άλλες μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Τεχνικά, για τον FT 25 στηρίξεις διαδοχικά στις 192 έως τις 188 μονάδες και αντιστάσεις προς τις 202 έως τις 207 μονάδες, πάντα σε βραχυπρόθεσμη μέτρηση μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στο ΧΠΑ, παρά την επικείμενη λήξη του μήνα, πραγματική καθίζηση στα Συμβόλαια επί μετοχών με 6.356 ανοιχτές θέσεις στον Νοέμβριο. Με μικρό περιθώριο premium το ΣΜΕ του FT 25 και λόγω της υπεραπόδοσης της πλειονότητας των blue chips.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v