Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xρηματιστήριο: Μετρά αντοχές μετά το χθεσινό «άδειασμα»

Μικρά κέρδη στο ξεκίνημα με πρώτο στόχο για τον ΓΔ τις 640 μονάδες. Χωρίς τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και η σημερινή συνεδρίαση. Τα σενάρια για τη βραχυπρόθεσμη τάση και τα εταιρικά αποτελέσματα. Τι βλέπουν οι αναλυτές.

Καλό μήνα, άντε να δούμε. Πρώτη συνεδρίαση για τον τελευταίο μήνα του 2015, με το Χ.Α. να προέρχεται από έναν πτωτικό Νοέμβριο, με «τραυματικές» απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο και «ανηφορική» διαδρομή για την κυβέρνηση εν μέσω... συμπληγάδων, προαπαιτούμενων και πολιτικών σκιαμαχιών για μείζονα θέματα, όπως λόγου χάρη το ασφαλιστικό.

Με απώλειες 9,47% ο Νοέμβριος, με τις τράπεζες 77% χαμηλότερα και με εξαέρωση χρηματιστηριακής αξίας σχεδόν 4,6 δισ. ευρώ, έβαλε τέρμα στο ανοδικό σερί δύο μηνών (Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου), και με τους βασικούς δείκτες χαμηλότερα σημαντικών στηρίξεων.

Στις 634,82 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, χάνοντας τη σημαντική στήριξη των 640, στις 187,72 μονάδες ο FT 25, χαμηλότερα της αντίστοιχα σημαντικής περιοχής των 190 μονάδων.

Το... πατατράκ στην τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου έγινε στις δημοπρασίες, με αφορμή κυρίως την αναδιάταξη μετοχών στον δείκτη MSCI, όπως χαρακτηριστικά σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Με αρνητική την τεχνική εικόνα, χωρίς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση), με ανησυχητικές ενδείξεις από μετοχές-σηματωρούς και blue chips ξεκινά ο Δεκέμβριος.

Καταρχήν, τεχνικά ενδεχόμενο νέο «κλείσιμο» των δεικτών χαμηλότερα των στηρίξεών τους θα ενισχύσει το καθοδικό σενάριο, τον κίνδυνο περαιτέρω δοκιμασίας προς τις 630 και τις 185 μονάδες, με τον κίνδυνο δοκιμασίας ακόμη χαμηλότερων τιμών προς τις 605-600 και τις 178-175 μονάδες (για τον Γ.Δ. και τον FT 25 αντίστοιχα).

Και χωρίς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης συνέχισε τον... κατήφορό του στις 57,24 μονάδες, πολύ κοντά στο ιστορικό ελάχιστο των 56,89 μονάδων. Ζητούμενο η αντίδραση της αγοράς αρχικά στην επανεισαγωγή των «νέων μετοχών», στη βαρύτερη στάθμιση των Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνικής, και βεβαίως όταν θα αρχίσει η ουσιαστική αποτύπωση των «νέων μετοχών» με βάση τη νέα στάθμιση σε ένα σαφώς πιο τραπεζοβαρές χρηματιστήριο.

Σημειωτέον πως όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την τρίτη Παρασκευή του μήνα, δηλαδή πριν από τις 18 Δεκεμβρίου, οπότε και το τελευταίο triple witching του 2015.

Κυρίως όμως στις ανησυχητικές ενδείξεις από μετοχές-σηματωρούς και blue chips «κινδυνεύουν» οι πρώτες συνεδριάσεις του μήνα, καθώς το χθεσινό «κλείσιμο» συγκεκριμένων μετοχών, κυρίως δε ο τρόπος και η πυκνότητα των συναλλαγών προς το τέλος της συνεδρίασης, προβλημάτισαν περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο.

Το «άδειασμα» στη μετοχή του Τιτάνα, που για αρκετούς θεωρείται αξιόπιστος διαχρονικός σηματωρός, προβλημάτισε όσους παρακολουθούν τη μετοχή/εισηγμένη. Στα 17 ευρώ, χαμηλό ημέρας, με αυξημένες συναλλαγές και προσφορά προς το κλείσιμο.

Οι εξελίξεις στο «μέτωπο του ΟΠΑΠ», με τη μετοχή στα 6,40 ευρώ, επίσης χαμηλό ημέρας, και με τους πράκτορες να κατεβαίνουν σήμερα σε απεργία, τη ώρα που η διοίκηση του Οργανισμού προσφεύγει στη Διεθνή Διαιτησία, μόνο εφησυχασμό δεν δικαιολογούν.

Η ευκολία με την οποία «γύρισε» η μετοχή της ΔΕΗ από το αρχικό υψηλό των 5,51 στο χαμηλό των 5,19 ευρώ (επίσης χαμηλή τιμή ημέρας) εγκλωβίζοντας αρκετούς αγοραστές (του πρώτου μισού της συνεδρίασης), προβλημάτισε επίσης αρκετούς.

Ωστόσο, στελέχη χρηματιστηριακών απέδιδαν μέρος (μικρότερο ή μεγαλύτερο, ενδεχομένως να φανεί σήμερα) των χθεσινών πωλήσεων και σε κινήσεις ισχυρών χεριών, προκειμένου να κατοχυρώσουν ρευστότητα και λόγω της ΑΜΚ της Εθνικής.

Κατά γενική εκτίμηση, το rebalancing του MSCI και το κλείσιμο του μήνα συνέβαλαν στην απογοητευτική εικόνα της αγοράς, ειδικά μετά τις 16:30-16:45, πλην όμως από τα 73,4 εκατ. ευρώ μέρος της ρευστότητας παραπέμπει σε άντληση/μεταφορά κεφαλαίων στην ΑΜΚ της ΕΤΕ, που είναι σε εξέλιξη.

Συνεπώς θα πρέπει να περιμένουμε και σήμερα και αύριο, για να έχουμε πληρέστερη εικόνα για τη συνέχεια της αγοράς. Άλλωστε το χθεσινό αρνητικό «κλείσιμο» απαιτεί τουλάχιστον άλλα δύο, για να διαμορφωθεί απόλυτη τάση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v