ΧΑ: ΟΠΑΠ, πετρέλαια «κρατάνε» τον ΓΔ

Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ στα επίπεδα των 640 μονάδων. Απώλειες υψηλότερες του 3% για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ. Κέρδη καταγράφουν ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil. Σταθεροποιητικά ΟΤΕ και Coca Cola. Χαμηλός παραμένει ο τζίρος.

"Παλεύοντας" για τις 640 μονάδες, με συναλλακτική άπνοια και τζίρο... ημιαργίας. Στην περιοχή των 635-641 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με κυριότερο χαρακτηριστικό της μέχρι τώρα συνεδρίασης οι ελάχιστες συναλλαγές (σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων), με τη συνολική αξία να παραπέμπει στις χαμηλές του έτους.

Ηπια ανοδικές τάσεις στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, περιμένοντας την ΕΚΤ και το μεθαυριανό δ.σ. της κεντρικής τράπεζας, σε ανάλογο ρυθμό και το ελληνικό, με τους παίκτες και επενδυτές να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες κινήσεις.

Συντήρηση δυνάμεων, εγγύτητα με τις κρίσιμες τεχνικά περιοχές και επιμέρους τοποθετήσεις σε επιλεγμένα χαρτιά, σε μία συνεδρίαση που δεν διεκδικεί δάφνες ενδιαφέροντος.

Τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγο οι κινήσεις ρευστοποίησης σε μετοχές του FT 25 ουδεμία σχέση είχαν με τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς πωλητές-αγοραστές έλεγχαν την προσφορά-ζήτηση λίγο χαμηλότερα των 190 μονάδων.

Πιθανότατα η χθεσινή εικόνα με τις αθρόες πωλήσεις προς το κλείσιμο της συνεδρίασης δεν φαίνεται πως θα επαναληφθεί και σήμερα, καθώς το σύνολο των ενεργειών που έπρεπε να γίνουν λόγω (κυρίως) του rebalancing και (δευτερευόντως) εξαιτίας της α.μ.κ. της Εθνικής πραγματοποιήθηκε την τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου.

Κι αν στις ευρωαγορές οι επενδυτές περιορίζονται σε προσεκτικές, επιλεκτικές κινήσεις λόγω ΕΚΤ, στην Αθήνα η προσοχή είναι στραμμένη στις διαπραγματεύσεις δανειστών-κυβέρνησης/οικονομικού επιτελείου αλλά και στην επαναφορά της πολιτικής ρευστότητας, κάτι που προβληματίζει ορισμένους.

Αλλωστε κυρίαρχο θέμα συζήτησης στα χρηματιστηριακά γραφεία είναι περισσότερο τα της "επιστροφής των τραπεζών" παρά η συνεδρίαση αυτή καθεαυτή. Ερωτήματα και απορίες που σχετίζονται με τις "νέες μετοχές", την τιμή επανεισαγωγής, τη βαρύτητα των συστημικών ομίλων, το διάστημα "ασφάλειας" που δεν θα επηρεάσουν άμεσα τη διαμόρφωση των δεικτών κ.ά.

Μεικτές τάσεις για τις περισσότερες μετοχές του FT 25 και δευτερευόντως του FT Mid Cap, με μοιρασμένους αγοραστές-πωλητές σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ ενώ στον ΟΤΕ γίνεται συντήρηση δυνάμεων.

Για τη μετοχή του ΟΤΕ, η Goldman Sachs μπορεί να ανέβασε την τιμή-στόχο, προσώρας όμως οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 9,02-9,24 ευρώ, με ζητούμενο να μη χαθούν τα 9 ευρώ σε κλείσιμο.

Ενθαρρυντικό το γεγονός πως μέχρι τις 15:30 στη μετοχή του ΟΠΑΠ τον πρώτο λόγο διατηρούσαν οι αγοραστές φθάνοντας έως τα 6,58 ευρώ, ενώ στη ΔΕΗ οι πωλήσεις έως τα 4,96 ευρώ θεωρούνται λίγο-πολύ αναμενόμενες.

Τεχνικά ενθαρρυντική ένδειξη θα ήταν το κλείσιμο της μετοχής της ΔΕΗ έστω οριακά στα 5 ευρώ.
Με αγοραστές σε Μυτιληναίο, ΜΟΗ, Grivalia, TITAN, Jumbo, EXAE σε μία προβλέψιμη μέχρι τώρα ημέρα.

Λίγο μετά τις 15:30 είχαν αλλάξει χέρια όλα κι όλα 4 εκατ. μετοχές συνολικής αξίας 15,3 εκατ. ευρώ.

Πρώτη σε συναλλαγές η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου (ακολουθούν MIG, ΔEH, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), σε αξία, ο ΟΤΕ (ακολουθούν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛ.ΠΕ, Coca Cola HBC, TITAN, Motor Oil κ.ά.).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v