Χρηματιστήριο: Επαναπροσεγγίζει τις 640 μονάδες

Σε υψηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης μετά το χθεσινό «άδειασμα», με περιορισμένο τζίρο λόγω και του... ελλιπούς τραπεζικού κλάδου. Πιέσεις για ΔΕΗ. Αντιδρούν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, Motor Oil. Ποιοι ξεχωρίζουν από τα μεσαία στρώματα του ταμπλό.

Με θετικό πρόσημο ξεκινά ο Δεκέμβριος για τις ευρωαγορές, με το... δεξί και το Χ.Α.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κυρίως λόγω της ΕΚΤ, στο ελληνικό σε μία προσπάθεια να συμμαζευτεί το χθεσινό «άδειασμα» που έριξε τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των σημαντικών 640 μονάδων. Ωστόσο, δυσκολότερη δείχνει η συνέχεια στο Χ.Α. απ' ό,τι σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.ά., καθώς επηρεάζεται κυρίως από εγγενείς παράγοντες, με την πολιτική παράμετρο να έχει υπεισέλθει (και) στο χρηματιστηριακό παιχνίδι.

Από τα επίπεδα των 635-636 μονάδων η προσπάθεια για τον Γενικό Δείκτη να επαναπροσεγγίσει -καταρχήν- τις 640 μονάδες, από τις 187,70 μονάδες για τον FT 25, με τον... ελλιπή Τραπεζικό Δείκτη στις 57,32 μονάδες, χωρίς πράξη στα πρώτα 15' της συνεδρίασης.

Χαμηλή η συναλλακτικότητα, μέτριος ο τζίρος με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ στην πρώτη τριάδα, αλλά και τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον Τιτάνα, τον ΟΛΠ να ακολουθούν.

Μοιρασμένη η εικόνα για τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, με «πετρέλαιο-αέριο», «πρώτες ύλες», «κατασκευές» και «εμπόριο» να παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους αγοραστές, σε αντίθεση με την «κοινή ωφέλεια», όπου υπερισχύουν οι πωλητές.

Από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, η πίεση στη μετοχή της Επιχείρησης θεωρείται λίγο έως πολύ αναμενόμενη, με τους πωλητές να φτάνουν έως τα 4,96 ευρώ.

Ενθαρρυντική η αντίδραση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, με ενεργοποίηση αγορών από τα χαμηλά ημέρας των 6,32 ευρώ. Η πορεία της μετοχής του Οργανισμού θεωρείται πολύ κρίσιμη, δεδομένων των εξελίξεων που διαδραματίζονται αυτή την περίοδο, δοκιμάζοντας τις αντοχές αλλά και τις εκτιμήσεις κυρίως των επενδυτών, οι οποίοι τα τελευταία 2-3 χρόνια τον έχουν αναδείξει σε μία από τις βασικότερες επιλογές τους. Για τη μετοχή δεν θα πρέπει να χαθούν τα 6,20-6,10 ευρώ, επ' ουδενί τα 6 ευρώ, που θα έβαζαν σε περιπέτειες ακόμη και μεσοπρόθεσμους επενδυτές.

Για ΔΕΗ και ΕΛΠΕ αναμενόμενη η υπερίσχυση των πωλητών στην πρώτη και των αγοραστών στη δεύτερη, με την τάση να έχει διαφανεί από το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, ειδικότερα δε στη διαδικασία της δημοπρασίας.

Έως τα 4,44 ευρώ με στόχο τα 4,50 ευρώ η μετοχή των ΕΛΠΕ, ενώ ανοδικά προς τα 10,85 ευρώ αντιδρά και η μετοχή της Motor Oil. Για τον κλάδο της διύλισης θα παραπέμψω στο αναλυτικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη, ο οποίος τον κατατάσσει σε αυτούς που... έκλεψαν την παράσταση. Στο σχετικό θέμα επιχειρείται μία πρώτη καταγραφή-αποτίμηση της κατάστασης 180 εισηγμένων, με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου. Ειδικότερη προσοχή θέλουν εισηγμένες με ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας τους.

Στα του ταμπλό και πάλι, με τους Μυτιληναίο και ΜΕΤΚΑ να ενισχύονται στα 4,27 ευρώ και στα 8,10 ευρώ αντίστοιχα, την Αεροπορία Αιγαίου έως τα 7,32 ευρώ, τον Τιτάνα να ανακάμπτει έως τα 17,41 ευρώ μετά το χθεσινό «άδειασμα» που ανησύχησε αρκετούς επενδυτές. Στα 22,70-22,77 ευρώ σταθεροποιητικά η δεικτοβαρής Coca Cola HBC, στα 14,50 ευρώ ο ΟΛΠ, στα 5,07 ευρώ η ΕΧΑΕ.

Από τον FT Mid Cap ξεχωρίζουν βάσει των συναλλαγών τους η Intralot, που υποχωρεί στο 1,37 ευρώ, και η MIG, που αντιδρά και με αφορμή το θετικό EBIT για πρώτη φορά από το 2009.

Στις 11:10 είχε αλλάξει χέρια λιγότερο από 1 εκατομμύριο μετοχές, συνολικής αξίας 4,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v