Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ρετουσάρισμα πριν τη μεγάλη μάχη!

Μετά το χθεσινό rebalancing και πριν την εισαγωγή των μετοχών που προέκυψαν από τις ΑΜΚ Alpha Bank και Eurobank η αγορά κινήθηκε σε ρηχά νερά. Ανοδική κίνηση από ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Τιταν. Πτώση 6,3% για ΔΕΗ. Στις 639 μονάδες ο ΓΔ.

Τους κραδασμούς από το χθεσινό rebalancing, που έφεραν οι αναδιαρθρώσεις στους δείκτες MSCI, ανάλαβε να διορθώσει η σημερινή συνεδρίαση (όχι σε όλες τις περιπτώσεις επιτυχώς), με έκδηλη την επιφυλακτικότητα, η οποία επιβεβαιώθηκε και από την σημαντική βύθιση του τζίρου.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος χθες έκλεισε μία ανάσα από τα χαμηλά ημέρας με απώλειες 2,3%, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 641,52 μονάδες, όμως το "κουδούνι" της λήξης τον βρήκε σχετικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας, αλλά και από το τεχνικά ζητούμενο, που ήταν η άμεση επιστροφή υψηλότερα των 640 μονάδων.

Αντίθετα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,93%), σε καμία στιγμή της συνεδρίασης δεν διεκδίκησε τιμές υψηλότερα από την μέχρι πρότινος στήριξη των 190 μονάδων (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 189,69 μονάδες), ενώ έκλεισε σχετικά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας.

Από εκεί και πέρα, αξίζουν υπενθύμισης οι ακρότητες που δημιούργησε η χθεσινή συνεδρίαση και οι οποίες έγινε προσπάθεια μερικής αποκατάστασης σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω των χθεσινών, τελικών, δημοπρασιών, στα υψηλά ημέρας έκλεισε μόνο ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ με κέρδη 3,7%. Σήμερα η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε με ημερήσιες απώλειες 3,57%.
Από την άλλη, 14 μετοχές του FTSE25, "είδαν" το χθεσινό τους κλείσιμο να διαμορφώνεται στα χαμηλά ημέρας και σήμερα προσπάθησαν σχετική αντίδραση.

Έτσι η Viohalco, η οποία χθες έκλεισε με απώλειες 4,76%, σήμερα προσπάθησε να αντιδράσει, όμως μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αμετάβλητη και στο χαμηλό ημέρας.

Με απώλειες 2,96% ολοκλήρωσε την χθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, για να "απαντήσει" στην σημερινή συνεδρίαση με νέες απώλειες 0,61%.

Με κέρδη 1,83% ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της Grivalia, καλύπτοντας, μερικώς, το χθεσινό -4,15%.

Μεγάλη η απογοήτευση με την ΔΕΗ, ήλθε σαν συνέχεια της χθεσινής "ψυχρολουσίας", όπου η μετοχή αναρριχήθηκε μέχρι το +4,36% και ολοκλήρωσε την χθεσινή συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και με απώλειες 1,7%. Σήμερα, που τελείωσαν οι όποιες "αναγκαστικές" τοποθετήσεις, ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έκλεισε με απώλειες 6,36% και στα χαμηλά ημέρας και επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για παρουσία μόνιμου πωλητή.

Το διάγραμμα της ΔΕΗ από την αρχή του έτους

Αντίθετα, με την ΔΕΗ, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (+5,88%), ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας. Υπενθυμίζεται ότι ο τίτλος ήταν σε μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση, λόγω εξόδου από τον δείκτη MSCI Small Cap.

Στα χαμηλά ημέρας και με απώλειες 6,19%, βρέθηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της ΕΧΑΕ και ήταν απόλυτα φυσιολογικό σήμερα να επιχειρηθεί προσπάθεια αποκατάστασης, με τον τίτλο να κλείνει με κέρδη 3%

Δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ο τίτλος της Μέτκα (0%), ο οποίος κατά την χθεσινή συνεδρίαση είχε κλείσει με απώλειες 2,08%, όμως το κλείσιμο στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό, δεν ήταν και η καλύτερη εξέλιξη.

Σχετικά καλύτερη συμπεριφορά επέδειξε ο τίτλος της μητρικής Μυτιληναίος (+1,44%), ο οποίος ερχόταν από το χθεσινό -4,36%.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Motor Oil (+1,90%), προσπαθώντας να ακυρώσει το χθεσινό -4,80%.
Διατηρώντας τις μόνιμα χαμηλές συναλλαγές, πέτυχε να δώσει αντίδραση στο χθεσινό -2,09%, ο τίτλος του ΟΛΠ (+2,07%).

Τιτάνας (+3,47%) και Folli Follie Group (+0,54%), πέτυχαν να αντιδράσουν στα χθεσινά -5,03% και -0,96%, αντίστοιχα, χωρίς να έλθουν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Σημαντικά δυσκολότερη αποδείχθηκε η σημερινή προσπάθεια "ρετουσαρίσματος" των χθεσινών απωλειών για ΟΤΕ (0%) και ΟΠΑΠ (+6,88%), καθώς και οι δύο τίτλοι χρειάστηκαν αρκετές εναλλαγές προσήμων. Υπενθυμίζεται ότι χθες και οι δύο μετοχές είχαν κλείσει στο χαμηλό ημέρας, με αντίστοιχες απώλειες 2,35% και 5,88%.

Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ αξίζει να σημειωθεί πως για την άμεση έναρξη διαλόγου με τους πράκτορες, ώστε να επανεξεταστεί το ειδικό τέλος που επιβλήθηκε στα παιχνίδια του Οργανισμού Προγνωστικών, δεσμεύτηκε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η είδηση αυτή έδωσε "δυνάμεις στην τελική ευθεία" και η μετοχή ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας.

Αν εξαιρεθούν οι παραπάνω προσπάθειες αντίδρασης, δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστεί ότι η σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε στην "ζώνη της αδιαφορίας", καθώς όλοι ενεργοί παίκτες περιμένουν την είσοδο των νέων Τραπεζικών μετοχών.

Μάλιστα τα περισσότερα από τα Θεσμικά χαρτοφυλάκια, θα συνεχίσουν να τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να διαπιστώσουν τους καινούργιους συσχετισμούς που διαμορφωθούν, όσον αφορά τους συντελεστές στάθμισης επί των βασικών δεικτών, μετά την ολοκληρωτική είσοδο των Τραπεζικών τίτλων.

Οι τράπεζες

Ξεκινώντας από τις εταιρικές πράξεις, που θα έχουν αυξημένη σημασία για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, από σήμερα έπαυσε, προσωρινά, η διαπραγμάτευση των 1.364.362.467 μετοχών της Τράπεζας Αττικής στα πλαίσια του Reverse Split των μετοχών της Τράπεζας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίζεται η 04/12/2015. 

Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., στην περίπτωση της Alpha Bank αλλάζει ο συντελεστής στάθμισης των μετοχών της εταιρείας σε όλους τους δείκτες στους οποίους συμμετέχει σε 4.9851 και της Eurobank σε 3.4987. Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν πριν την έναρξη των συναλλαγών της συνεδρίασης της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου 2015.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο και με βάση τις μέχρι στιγμής επίσημες ανακοινώσεις, εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι 255.381.200 μετοχές της Alpha Bank, οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών καθώς και οι 1.281.500.000 νέες μετοχές της Τράπεζας που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. με ιδιωτική τοποθέτηση. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας ανέρχεται σε 1.536.881.200, με τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,30 -μετά την μείωση του Μ.Κ- και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 2,35 (η τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. στα 2,00 ευρώ, που σημαίνει premium 17,5%).

Επίσης, εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι 147.078.765 μετοχές της Eurobank, οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών καθώς και οι 2.038.920.000 νέες μετοχές της Τράπεζας που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. με ιδιωτική τοποθέτηση. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας ανέρχεται σε 2.185.998.765, με τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,30 -μετά την μείωση του Μ.Κ- και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 1,40 (η τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. στα 1,00 ευρώ, που σημαίνει premium 40%).

Επίσης α) εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι 61.019.798 μετοχές της Τρ. Πειραιώς, οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 6.101.979.715 παλαιών μετοχών της Τράπεζας, β) μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, η ονομαστική αξία της μετοχής της ιδίας Τράπεζας μειώνεται από € 30,00 σε € 0,30.

Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας ανέρχεται σε 61.019.798, με τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,30 -μετά την μείωση του Μ.Κ- και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 1,00 (η τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. στα 0,30 ευρώ, που σημαίνει premium 233,3%).

Μεθαύριο θα εισέλθουν προς διαπραγμάτευση οι 235.543.309 μετοχές της Εθνικής με τιμή εκκίνησης (λόγω reverse split) τα 1,21, ή 1,22 ευρώ (η τιμή της πρόσφατης, αλλά και της εν εξελίξει, για τους εγχώριους επενδυτές, Α.Μ.Κ. στα 0,30 ευρώ, που σημαίνει premium 305%).

Υπενθυμίζεται ότι οι τίτλοι που θα προέλθουν από την Α.Μ.Κ. της Εθνικής, θα εισέλθουν προς διαπραγμάτευση στις 14/12, ενώ στις 18/12, εκτός από το triple witching Δεκεμβρίου, είναι και η τελευταία ημέρα παραμονής της μετοχής της ΕΤΕ στον δείκτη EuroStoxx 600, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εν λόγω συνεδρίαση.

Παραμένει σε εκκρεμότητα η επίσημη ανακοίνωση εισόδου των νέων μετοχών (από την Α.Μ.Κ.) της Πειραιώς, αλλά και οι αναπροσαρμογές στον αριθμό τίτλων που θα αφορούν τα Τραπεζικά warrants και τα οποία αναμένεται να ακολουθήσουν τα reverse split των Τραπεζικών τίτλων.

Επίσης, σήμερα και κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Χ.Α. έθεσε σε αναστολή διαπραγμάτευσης τις μετοχές της εταιρείας "Altec", καθώς η Ε.Κ. έκρινε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι υποψίας ότι οι τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις της περιόδου 1.1.2015-30.09.2015, που δημοσιοποιήθηκαν την 30.11.2015, δεν έχουν καταρτιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις των ΔΛΠ/ΔΠΧΑ, όπως προκύπτει από την έκθεση επισκόπησης του νόμιμου ελεγκτή της, στην οποία διατυπώνεται "Αρνητικό Συμπέρασμα".

Μπορεί ο όγκος να παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, στην Αγορά Παραγώγων, όμως η σχετική διεύρυνση του discount, δείχνει ότι οι εκεί παίκτες "λαμβάνουν τα μέτρα τους", ενώ σταθεροποιητική εικόνα επικράτησε στην Αγορά Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, που είχε σαν κύριο γνώρισμα τις χαμηλές συναλλαγές και τις μικρές διαφοροποιήσεις (3ετες 7,24%, 5ετες 7,25% και 10ετες 7,46%).

Απόλυτα επιφυλακτικοί παραμένουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, που συνεχίζουν να επισημαίνουν ότι πολύ γρήγορα θα προκύψει για την Χώρα και την Αγορά ο αστάθμητος παράγοντας της πολιτικής σταθερότητας.
Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν μπόρεσε να αλλάξει τα αρνητικά, τεχνικά, δεδομένα, που δημιούργησε το τεχνικό κλείσιμο, καθώς Γενικός Δείκτης και FTSE25, δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν υψηλότερα από τις μέχρι πρότινος στηρίξεις των 640 και 190 μονάδων, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το σημερινό κλείσιμο, παραμένει ενεργό το σενάριο για minimum υποχώρηση, του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης προς τις 185 μονάδες και του Γενικού Δείκτη προς τις 630 μονάδες. Καθοδική διάσπαση των 630 μονάδων "θα ανοίξει την καταπακτή" για υποχώρηση προς τις 603 - 600 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η ολιγοήμερη αναστολή διαπραγμάτευσης των Τραπεζικών μετοχών, ενόψει της εισαγωγής των νέων με τον αναπροσαρμοσμένο αριθμό (διαδικασία reverse split), διαμορφώνει προϋποθέσεις επανεκκίνησης του Τραπεζικού κλάδου και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με δεδομένο το νέο υψηλό ειδικό βάρος των Τραπεζών σε αυτό" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, από αύριο επαναδιαπραγματεύονται Τραπεζικές μετοχές με "νέες τιμές" τα επίπεδα των οποίων καλείται να κρίνει η Αγορά, αν δηλαδή είναι φθηνές ή ακριβές.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι στο "ρηχό" Ελληνικό Χρηματιστήριο και "τα πολλά χαρτιά είναι λίγα" αν η πρόγνωση για το μέλλον είναι αισιόδοξη και αντιθέτως και "τα λίγα χαρτιά είναι πολλά" στο απαισιόδοξο σενάριο, αναμένεται να υπάρξει συναλλακτική έξαρση και δυνατές "συγκινήσεις".

Ειδικότερα, τα κρίσιμα ζητήματα επικεντρώνουν στα παρακάτω: Στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και ψήφισης στη συνέχεια των 13 ακόμη προαπαιτούμενων (με το Ασφαλιστικό ανάμεσά τους) ώστε να εκταμιευθεί και η τελευταία υποδόση και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους Δανειστές, διαδικασία που τις τελευταίες ημέρες τέθηκε υπό μερική αμφισβήτηση.

Αναμένεται επομένως νευρική συμπεριφορά από διάφορες κατηγορίες επενδυτών που δεν επιθυμούν τους σχετικούς επενδυτικούς κινδύνους, ή για άλλους λόγους δεν μπορούν να διατηρήσουν τις μετοχικές θέσεις τους.

Αυτοί θα προβούν σε ρευστοποιήσεις προς άλλους που εκτιμούν ότι το Ελληνικό Τραπεζικό "στοίχημα" συνιστά μεσομακροπρόθεσμα μοναδική επενδυτική ευκαιρία στα παρόντα επίπεδα τιμών.

Επί πλέον, τις επόμενες ημέρες θα διαφανεί με εναργέστερο τρόπο ο τρόπος χειρισμού των "κόκκινων δανείων" και θα είναι δυνατή η αξιολόγηση της πορείας προς την αποκατάσταση εμπιστοσύνης προς τις Τράπεζες από τους καταθέτες τους.

Σε αυτό, είναι πιθανό να βοηθήσει και ο Μάριο Ντράγκι, επαναφέροντας τη δυνατότητα αποδοχής Ελληνικών ομολόγων (waiver) από την ΕΚΤ, για χορήγηση ρευστότητας.

Επισημαίνεται επίσης, ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Οι μεν μετοχές της Eurobank και της Alpha ολοκλήρωσαν τις ΑΜΚ μόνο με τη συμμετοχή Ιδιωτών, λαμβάνοντας ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ οι τιμές εξάσκησης προσέγγισαν τις χρηματιστηριακές τους αυξάνοντας την πιθανότητα ανοδικού ξεκινήματος.

Από την άλλη πλευρά, στην Πειραιώς συμμετέχει και πάλι το ΤΧΣ ενώ στην ΕΤΕ επενδυτές εξωτερικού, το ΤΧΣ και οι Έλληνες επενδυτές. Το ύψος, δε, της συμμετοχής των Ελλήνων, όπως θα προκύψει από τον πιθανολογούμενο ικανοποιητικό βαθμό υπερκάλυψης της έκδοσης, αναμένεται να δώσει ένα σαφές μήνυμα σε σχέση με τα εν υπνώσει αντανακλαστικά της Αγοράς και τη δυνατότητα αφύπνισης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

"Οδηγώντας τους αρμόδιους στην απόφαση άμεσης κατάργησης των capital controls στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και προς την κατεύθυνση ενεργειών/λήψης μέτρων για την ανάκτηση της αξιοπιστίας του, ώστε να συμβάλλει και αυτό στο μεγάλο ζητούμενο για την Ελληνική Οικονομία: την επανεκκίνησή της το ταχύτερο μέσω της άντλησης κεφαλαίων από κοινού με ένα Τραπεζικό Σύστημα ικανό και πάλι να δανειοδοτήσει τους αξιόχρεους" τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση του "πράσινου" για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη ASX 200 (+1,93%). Σημαντικά κέρδη για τον Nikkei (+1,34%) που υποβοηθούμενος από την υποχώρηση του γεν επέστρεψε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 20000 μονάδων (υψηλό τριμήνου).

Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, με "πράσινη" εξαίρεση το Λονδίνο, μετά την ανακοίνωση της BoE ότι δεν πρόκειται να αυξήσει άλλο τον δείκτη κεφαλαιακών απαιτήσεων Tier 1 μέχρι το 2019 (αυτή τη στιγμή ο δείκτης διαμορφώνεται στο 11% και σχεδόν όλες οι Βρετανικές Τράπεζες τον καλύπτουν).

Από την άλλη, η Standard Chartered και η Royal Bank of Scotland δε χρειάζεται να συγκεντρώσουν επιπρόσθετα κεφάλαια μετά τα τελευταία "stress tests" της Τράπεζας της Αγγλίας, παρότι κατέγραψαν ελλείψεις σε κάποια μέρη της αξιολόγησης. Σύμφωνα με το Bloomberg, η RBS δεν ευθυγραμμίστηκε με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις του "stress test" βάσει στοιχείων από τα τέλη του 2014. Ταυτόχρονα η Standard Chartered δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στην ελάχιστη αναλογία "Tier 1 capital ratio".

Με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Πιέζεται χαμηλότερα το πετρέλαιο, μικρά κέρδη σημειώνουν χρυσός και ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία και την Κίνα και σύμφωνα με το "MarketWatch", ο επίσημος δείκτης της Χώρας για τη μεταποιητική δραστηριότητα έπεσε στο 49,6 τον Νοέμβριο από 49,8 τον προηγούμενο μήνα. Τα νούμερα ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" και τον τοποθετούσαν στις 49,9 μονάδες. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Αύγουστο του 2012, όταν ο δείκτης άγγιξε το 49,2.

"Η Κίνα θα διατηρήσει το νόμισμά της σε 'εύλογο' επίπεδο και δε βλέπει ανάγκη για υποτίμηση", σύμφωνα με τον Yi Gang, υποδιοικητή της Λαϊκής Τράπεζας, της Κεντρικής Τράπεζας της Χώρας. Τα σχόλια του υποδιοικητή ακολούθησαν την προσθήκη του γουάν στο καλάθι με τα αποθεματικά νομίσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 μηνών ενισχύθηκε η ανάπτυξη του τομέα της Μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών του τομέα Μεταποίησης αυξήθηκε στο 52,8 τον Νοέμβριο, έναντι του 52,3 τον Οκτώβριο.

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα εμφάνισε μείωση το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδά του από τις αρχές του 2012. Ωστόσο, σύμφωνα με το "MarketWatch", παρέμεινε υψηλό συγκριτικά με άλλες Ανεπτυγμένες Οικονομίες. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, το ποσοστό της ανεργίας στις 19 Χώρες της Ευρωζώνης έπεσε στο 10,7% από 10,8% το Σεπτέμβριο.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο δείκτης μεταποίησης ISM υποχώρησε τον Οκτώβριο στις 48,6 μονάδες από 50,1 μονάδες τον Οκτώβριο διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2009. Οι αναλυτές του "Marketwatch" προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί στις 50,5 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση, από αύριο, των "Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης" επί της Μετοχής της "EUROBANK ERGASIAS Α.Ε." και των "Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης" και "Δικαιωμάτων Προαίρεσης" επί της Μετοχής "ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε." ενέκρινε η Διοικούσα Επιτροπή Χρηματιστηριακών Αγορών κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 11 από 9,7 ευρώ δίνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" για τον τίτλο. Όπως επισημαίνει, η μετοχή του έχει ενισχυθεί κατά 15% το τελευταίο τρίμηνο, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης ομαλοποίησης του ρίσκου Χώρας. Ως εκ τούτου, ο οίκος προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεων για το κόστος κεφαλαίου της εισηγμένης.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 641,52 μονάδες (+1,06%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 638,27 (+0,64%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 639,33 μονάδες με κέρδη 0,71%.

Ο τζίρος βυθίστηκε στα 24,5 εκατ. από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ). Τέσσερις τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΕΕΕ, απέσπασαν το 65% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, όπου οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών, η τελική εικόνα με 43 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό απωλειών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Viohalco, Grivalia, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος και Τιτάν.

Απέφυγαν το "πράσινο" οι ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι Viohalco, Lamda Development, Μέτκα και Ελλάκτωρ.

---ΧΠΑ

Απόλυτη η διαφοροποίηση της Αγοράς Παραγώγων, όπου τον πρώτο λόγο είχαν οι λίγοι πωλητές, σε σχέση με την spot Αγορά, ενώ μικρή μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και σχετικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (4.590 συμβόλαια).

Στα 13.675 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.190, 1.174 για τον Δεκέμβριο και 16 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 184) κινήθηκε μεταξύ 183,75 και 188,75 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 2,87%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (60.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (648), ΔΕΗ (1.916), ΟΤΕ (302), Ελ. Πετρέλαια (481), MIG (609).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, απόντες δήλωσαν οι επενδυτές στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς διακινήθηκαν μόλις 8 τεμάχια (όλα calls), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υπολογίστηκε στο 40%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (51.478.974 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v