ΧΑ: Επιλεκτικές κινήσεις στο ταμπλό

Με εξαίρεση τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, τα περισσότερα blue chips παρουσιάζουν ισχνές συναλλαγές και μικρές μεταβολές. Σταθερός ο Γενικός Δείκτης, άνοδος για Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, ΟΛΠ.

Συνεχίζεται η συσσώρευση δυνάμεων στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη σταθερά πάνω από το όριο των 600 μονάδων, αλλά τις συναλλαγές να έχουν περιοριστεί δραστικά, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα.

Στα 43,2 εκατ. ευρώ (στις 15:40) η αξία των συναλλαγών, στα 86 εκατ. οι μετοχές που είχαν αλλάξει χέρια.

Εχοντας χάσει το καθιερωμένο window dressing, ζητούμενο είναι η -τουλάχιστον- διασφάλιση της συγκεκριμένης περιοχής σε μία συγκυρία που σε πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το έθιμο τηρήθηκε. Εστω και με ισχνότερες αποδόσεις απ' ό,τι πέρυσι, ωστόσο για τον DAX τα εβδομαδιαία κέρδη διαμορφώνονται σε 2,88%, για τον CAC 40 σε 2,52% και τον Euronext σε 2,44%, όταν στο ίδιο διάστημα ο ΓΔ καταγράφει μικρές απώλειες 0,35%, παρά την υπεραπόδοση του Δείκτη Τραπεζών που σχεδόν αποκλειστικά λόγω Εθνικής έχει ενισχυθεί 2,79% σε μέτρηση εβδομάδας.

Συνεδρίαση Εθνικής η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, σε μία επανάληψη της χθεσινής... παράστασης καθώς το μεγαλύτερο μέρος συναλλαγών/τζίρου επικεντρώνεται στον τραπεζικό τίτλο.

Από τον τραπεζικό κλάδο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνεχιζόμενη απορρόφηση της όποιας προσφοράς εκδηλώνεται σε Alpha Bank και Eurobank, καθώς αυτή η διαδικασία επιχειρείται σε τιμές πάνω από αυτές των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Στα 2,50 ευρώ η μετοχή της Αlpha Bank, έχοντας δημιουργηθεί ένα... μαξιλάρι ασφαλείας 0,50 από την τιμή της ΑΜΚ, με τη Eurobank μόλις 0,04 πάνω από την ΑΜΚ. Ζητούμενο και για τις δύο μετοχές, η διασφάλιση των επιπέδων της ΑΜΚ, κάτι που θεωρείται εξασφαλισμένο για την πρώτη και με λίγη προσπάθεια, για τη δεύτερη.

Στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν λίγο μετά τις 11:30-11:45, με την προσφορά να απορροφάται στη συνέχεια και την ΕΤΕ να «γυρίζει» και πάλι προς το 0,335 ευρώ. Να συνεκτιμηθεί πως μόνο στην ΕΤΕ παρατηρείται σχετική κινητικότητα στα Παράγωγα, με την πλειονότητα των θέσεων να «βλέπει» προς το 0,36 ευρώ. Τα ΣΜΕ επί των τίτλων των Αlpha Bank, Eurobank παραπέμπουν περισσότερο σε διαδικαστικού χαρακτήρα συνεδρίαση.

Το ντεμπούτο της ΠΑΝΓΑΙΑ χωρίς ιδιαίτερη συναλλακτική δραστηριότητα, με τις 255,4 εκατ. μετοχές που προέκυψαν από την πρόσφατη συγχώνευση με τη MIG Real Estate να κάνουν την εμφάνισή τους στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Μεικτές τάσεις για την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με εμφανή την προσπάθεια αντίδρασης στην Επιχείρηση, που εδώ και μέρες πιέζεται με αφορμή το θέμα του ΑΔΜΗΕ. Να σημειωθεί πως νωρίτερα η αποτίμηση της εισηγμένης δεν ξεπερνούσε τα 860 εκατ. ευρώ, με τις πωλήσεις κυρίως από θεσμικά χαρτοφυλάκια να συνεχίζονται αμείωτες.

Χωρίς σημαντικές συναλλαγές στη μετοχή του Αστέρα, με τον Φώτη Κόλλια να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Ανάλογη εικόνα και στη μετοχή της Attica Bank, παρά το γεγονός πως δόθηκε παράταση για την α.μ.κ. μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης. Σε λίγες χιλιάδες ευρώ ο συνολικός τζίρος στο χαρτί.

Μερικές δεκάδες κομμάτια στον τίτλο των Ελληνικών Καλωδίων, με την εισηγμένη να ανακοινώνει τη σύναψη ομολογιακού δανείου 4,26 εκατ. ευρώ με την Alpha Bank.

Ελάχιστο το ενδιαφέρον και στα χρηματιστηριακά γραφεία, με κύριο θέμα την επαναφορά των σεναρίων περί... Grexit, με νέες αναφορές από τον γερμανικό παράγοντα. Αυτή τη φορά η νέα πρόταση (Στάιγκερ του CDU) κάνει λόγο για περιορισμένου χρόνου... Grexit, με το Βερολίνο να επαναφέρει τη σχετική εικοτολογία μετά τις εκλογές στην Ισπανία και λίγο πριν δανειστές - κυβέρνηση καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το "πακέτο-φωτιά" που ακολουθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v