Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντίδραση χαμηλού κόστους

Ισχυρά κέρδη καταγράφει το ΧΑ, στην τελευταία συνεδρίαση για το 2015. Ανοδο υψηλότερη του 4% για ΔΕΗ, Τιτάνα, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, Folli, Πειραιώς. Με θετικό πρόσημο Alpha, OΠΑΠ, ΟΤΕ. «Παραφωνία» στην άνοδο οι Εθνική και Motor Oil. Περιορισμένος ο τζίρος.

Δεν διασκεδάζονται οι αρνητικές ενδείξεις που αφήνει το 2015 με τη σημερινή αντίδραση μέτριους κόστους, που εξελίσσεται στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Το ταμπλό, αδιάψευστος μάρτυς, καθώς ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 625 μονάδες, όταν πέρυσι τέτοια ημέρα ο ΓΔ έκλεινε στις 826,18 μονάδες.

Χαμηλές παραμένουν οι συναλλαγές, χαμηλότερος ο τζίρος, με το 68% στον τραπεζικό κλάδο και τη μερίδα του λέοντος στον τίτλο της Εθνικής.

Με αγοραστές στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25 από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι πριν λίγο, με τις 20 από τις 25 του δείκτη να κινούνται σταθερά σε θετικό πρόσημο. Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημειώνει πως εν τέλει το παραδοσιακό window dressing περιορίζεται στην αντίδραση μόλις μίας ημέρας, με εμφανή την προσπάθεια να βελτιωθεί όσο αυτό είναι δυνατό η θέση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Πράγματι σε μετοχές-σηματωρούς όπως θεωρούνται οι ΤΙΤΑΝ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος κ.α., οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στα υψηλά ημέρας περιορίζοντας έτσι (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) την ετησιοποιημένη απόδοση.

Ενδεικτικά, στη μετοχή του ΤΙΤΑΝα συναλλαγές γίνονται έως 6,74% υψηλότερα στα 17,96 ευρώ, με αποτέλεσμα να μειώνεται στο 6,62% η αρνητική απόδοση για το 2015. Ανάλογη είναι η εικόνα και για άλλες εισηγμένες του FT 25, με τον Μυτιληναίο να κατεβάζει το ποσοστό των ετήσιων απωλειών χαμηλότερα του 20%, όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται κατά τα 3/4, με την Εθνική να παραμένει σε αρνητικό πρόσημο και τις Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank να υπεραποδίδουν.

Εως το 0,283 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, δηλαδή χαμηλότερα του 0,30 ευρώ της α.μ.κ. Εως το 1,04 ευρώ η Eurobank, που φαίνεται να κλείνει το 2015 σε τιμή πάνω από το 1 ευρώ της α.μ.κ.

Καλύτερη η εικόνα για τη μετοχή της Alpha Bank καθώς φαίνεται πως «κλειδώνει» τα 2,45 ευρώ.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές, με αγοραστές έως 6,15% υψηλότερα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ με επαναφορά της ΔΕΗ, κίνηση του ΟΤΕ υψηλότερα των 9 και για τον ΟΠΑΠ πάνω από τα 7 ευρώ.

Τουλάχιστον το 2015 κλείνει με σημαντική βελτίωση της τεχνικής εικόνας για τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και δευτερευόντως για τον τίτλο της ΔΕΗ.

Στις 14:20 είχαν αλλάξει χέρια 39,2 εκατ. μετοχές, με 16 στην ΕΤΕ και 14 εκατ. τεμάχια στην Πειραιώς.

Στα 25 εκατ. ευρώ ο τζίρος, χωρίς κανένα πακέτο μέχρι πριν από λίγο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v