Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη για το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα

Ανοδο σημειώνει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Στις τράπεζες και σε επιλεγμένα χαρτιά της «περιφέρειας» θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον. Απώλειες της τάξης του 26% καταγράφει από την αρχή του έτους ο ΓΔ και 33% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Μισή η σημερινή συνεδρίαση, τελευταία για το 2015, από Δευτέρα 4 Ιανουαρίου ο επόμενος κύκλος, με τις προσδοκίες όλων μας να είναι πιο γόνιμος και αποτελεσματικός.

Περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα η χθεσινή συνεδρίαση, πλην όμως καταλυτικής παρουσίας της Εθνικής, με τον τραπεζικό όμιλο να αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή διαμορφώνοντας τάσεις και εντυπώσεις.

Με το 70% του τζίρου να πραγματοποιείται στην ΕΤΕ, κυρίως λόγω του τελευταίου rebalancing της χρονιάς, δικαιωματικά είχε τις περισσότερες αναφορές, σχόλια και εκτιμήσεις αυτές τις ημέρες.

Εθνική υπόθεση λοιπόν ο τζίρος στην αγορά, με την τραπεζική μετοχή να είναι ίσως η μόνη που έβγαλε σημαντική κίνηση, επιβεβαιώνοντας πλήρως όσους τεχνικούς αναλυτές και παίκτες είχαν λάβει θέσεις τις προηγούμενες ημέρες.

Στον τελευταίο Εκηβόλο είχε γίνει ξεχωριστή αναφορά για την τιμή-κλειδί του 0,35 ευρώ και τη βραχυπρόθεσμη τάση για τον συγκεκριμένο τίτλο.

Κι αν το 2014 έκλεινε πέρυσι με τη σεναριολογία που τροφοδοτούνταν από τις πολιτικές εξελίξεις, το 2015 μ;aς αφήνει από διαφορετική θέση. Με "απειλές" για... Grexit από τους συνήθεις υπόπτους Γερμανούς, αλλά σε άλλο περιβάλλον, τόσο ευρωπαϊκά όσο και διεθνώς.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποιεί για την παγκόσμια ανάπτυξη, το Βερολίνο συνεχίζει να βάλλει κατά Ντράγκι/ΕΚΤ και στην Ελλάδα η κυβέρνηση ασθμαίνοντας έχει μπροστά της ένα δίμηνο-φωτιά. Συνεπώς τα στοιχήματα που θα παιχτούν καταρχήν για το ξεκίνημα του 2016, για το ενδεχόμενο ενός January Effect, για την ψήφιση ή όχι του "πακέτου" ασφαλιστικού/φορολογικού/κόκκινων δανείων, θα είναι αυτά που θα καθορίσουν (και) χρηματιστηριακά το τοπίο.

Στα της αγοράς και αυτών των ημερών, στη χθεσινή συνεδρίαση δεν υπήρξε ουσιαστική διαφοροποίηση παρά την διόρθωση των βασικών δεικτών. Εστω και οριακά για τον FT 25 διασώθηκαν οι κρίσιμες 177 μονάδες, περιοχή στην οποία έχουμε εστιάσει από την αρχή της εβδομάδας, για τον Γενικό Δείκτη κρατούν οι 600, που φαίνεται να αποτελούν ένα κοινής αποδοχής σημείο για να κλείσει το 2015, για αρκετά blue chips συνεχίστηκαν οι σταθερές εδώ και μέρες ρευστοποιήσεις, συνέπεια της μείωσης επενδυτικών θέσεων κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια.

Για το τι έβγαλε το τελευταίο rebalancing της χρονιάς αναλυτικά στοιχεία αναφέρει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ωστόσο η διαφορά (και) για την αγορά θα προκύψει από τις εξελίξεις λ.χ. στο μέτωπο του ασφαλιστικού και τις ενέργειες της κυβέρνησης μπας και "τρέξουν" κάποιους τομείς της οικονομίας.

Για το πρώτο, ο Φίλιππος Πανταζής μάς προϊδεάζει για τις... μαξιμαλιστικές θέσεις με τις οποίες ετοιμάζεται να αρχίσει τη "μάχη" το Μαξίμου. Για το δεύτερο, ο Φώτης Κόλλιας αναφέρεται στη δίμηνη νέα παράταση στον διαγωνισμό για το Θριάσιο, αλλά και για τον "πάγο" στην υπογραφή συμβάσεων ΣΔΙΤ στα απορρίμματα.

Κάπως έτσι φτάνουμε σήμερα να κλείνει ο χρόνος με σημαντικές απώλειες, περίπου 26% για τον Γ.Δ., σχεδόν 33% για τον FT 25 και 94% για τον ΔΤΡ, αλλά και με κέρδη 3% για τον FT Mid Cap.

Κι αντί για window dressing, με διόρθωση μέχρι την προτελευταία συνεδρίαση, λες και θέλουμε να αφήσουμε τα περισσότερα αρνητικά και άσχημα στο 2015 που φεύγει. Για σήμερα αναμένεται εν πολλοίς μια διαδικαστικού χαρακτήρα συνεδρίαση.

Ας είναι κι έτσι... ευχόμενοι το 2016 να είναι καλύτερο, με υγεία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v