Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βαρύς ο «λογαριασμός» του 2015

Η εξαΰλωση των τραπεζικών μετοχών -πτώση 94%- χαρακτήρισε τη χρονιά που έφυγε. Χάθηκαν 5,1 δισ. κεφαλαιοποίησης παρά τις ΑΜΚ. Πτώση 23,6% για τον ΓΔ. Τα ορόσημα του 2015 και οι νέες προσδοκίες. Οι αποδόσεις όλων των μετοχών.

Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα χαμηλά ημέρας και μαζί του και επτά τίτλοι του 25άρη (ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΜΕΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ) και σήμερα ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και πέτυχε κλείσιμο στο ημερήσιο υψηλό. Τι άλλαξε από χθες μέχρι σήμερα και συνέβη αυτό;

Τίποτε άλλο, εκτός από το ότι σήμερα ήταν η τελευταία συνεδρίαση του χρόνου και οι ενεργοί παίκτες, έστω και με σημαντική χρονοκαθυστέρηση, αποφάσισαν να βάλουν μία τελευταία «πινελιά» στις αποτιμήσεις των εισηγμένων, ακολουθώντας την «πεπατημένη» των περισσότερων από τις προηγούμενες, τελευταίες, συνεδριάσεις του χρόνου.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό, ότι κατά την τελευταία 15ετία και πλέον, μόνο δύο χρονιές "αστόχησε" το "window dressing" της τελευταίας ημέρας και πιο συγκεκριμένα το 2008 (21/12, -1,18% για τον Γενικό Δείκτη) και το 2010 (31/12, -0,70%), ενώ κατά την τελευταία συνεδρίαση του 2002 ο Δείκτης έκλεισε αμετάβλητος.

Αντίθετα, η τελευταία συνεδρίαση του 1999 βρήκε τον ΓΔ με κέρδη 3,28%, για να ακολουθήσουν 2000 (+0,34%), 2001 (+0,37%), 2003 (+0,47%), 2004 (+0,06%), 2005 (+0,16%), 2006 (+0,13%), 2007 (+0,52%), 2009 (+0,08%), 2011 (+1,97%), 2012 (+0,73%), 2013 (+0,40%) και 2014 (+1,23%), παρά το γεγονός ότι η χώρα είχε μπει σε προεκλογική περίοδο και σε όλους ήταν εμφανής η επερχόμενη κυβερνητική αλλαγή.

Επιστρέφοντας στο σήμερα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης, αφήνοντας στην άκρη την έκδηλη επιφυλακτικότητα των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, κινήθηκε μόνιμα στο "πράσινο" και ελάχιστοι ήταν οι τίτλοι του 25άρη (ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ) που δεν ακολούθησαν την ύστατη επιχείρηση "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων.

Και αυτό παρά τη μάλλον αρνητική εικόνα των Αγορών σε Ασία και Ευρώπη και την απόλυτη έλλειψη εσωτερικών ειδήσεων, πλην ίσως της ανακοίνωσης που ακολούθησε το χθεσινό κλείσιμο της Αγοράς και σύμφωνα με την οποία "ποσό 681 εκατομμυρίων ευρώ συγκέντρωσε η Τρ. Αττικής (+2,57%) από την Α.Μ.Κ., αρχικού στόχου 748.735.498,80 ευρώ". Να σημειωθεί ότι παρά την όχι εξ ολοκλήρου κάλυψη της Α.Μ.Κ., σήμερα ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, με ελαχιστότατες συναλλαγές, παραμένοντας, όμως, για μία ακόμα συνεδρίαση σαφώς χαμηλότερα από την τιμή της κεφαλαιακής ενίσχυσης, κάτι που συνεχίζει να ισχύει και για την Τρ. Πειραιώς, παρά το σημερινό +4,12%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Eurobank (+4% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Πειραιώς, ενώ «κόντρα κίνηση» πραγματοποίησε η Εθνική, που δεν «πρασίνισε» κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος της ΕΤΕ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας με ημερήσια κέρδη 3,66%, όμως από σήμερα έλειψαν οι βοήθειες των υποχρεωτικών τοποθετήσεων από το τελευταίο rebalancing.

Αυτά μέχρι τις τελικές δημοπρασίες, που επενέβησαν και έκλεισαν τον τίτλο της Εθνικής στο υψηλό ημέρας με κέρδη 0,88%.

Σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 2,52 ευρώ (+3,28%) και με αρνητικό πρόσημο φαινόταν ότι θα ολοκλήρωνε την συνεδρίαση η μετοχή της Alpha Bank (+2,05%), όμως οι τελικές δημοπρασίες επανέφεραν και τον εν λόγω τίτλο στο θετικό πρόσημο.

Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας των 0,283 ευρώ (+5,99%) σημείωνε στις 15:00 ο τίτλος της Πειραιώς, όμως και εδώ η παρέμβαση "του ιππικού" ήταν αποτελεσματική και ο τίτλος έκλεισε με κέρδη 4% (!).

Το σημερινό ράλι του ΟΠΑΠ

Όλα τα παραπάνω τα επισκίασε το σημερινό "φίνις" του ΟΠΑΠ, ο τίτλος του οποίου, στις 15:00, βρισκόταν στα 7,51 ευρώ με όγκο 1.210.236 τεμ. και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 8,10 ευρώ με συναλλαγές 2.905.086 τεμ. και ημερήσια κέρδη 15,71%.

Με τα παραπάνω δεδομένα, σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων συνεδριάσεων (έστω και αν αυτός ενισχύθηκε σημαντικά από τις τελικές δημοπρασίες, καθώς από τα συνολικά 66,8 εκατ. τα 27,8 εκατ. άλλαξαν χέρια μετά τις 15:00) κάθε αναφορά στην τεχνική ανάλυση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, έτσι νεότερες εκτιμήσεις θα υπάρξουν από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών να υπερτονίζουν πως οι κύριοι παράγοντες που θα διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις για το 2016 είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, η πορεία των απαιτούμενων ιδιωτικοποιήσεων, η ένταξη της Ελλάδας στο "QE" και η επιστροφή της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό κλάδο. Κομβικός παράγοντας θα είναι και η πιθανή άρση των Capital Controls.

Πτωτικά ο Δεκέμβριος

Από εκεί και πέρα, ολοκληρώθηκε και η τελευταία χρηματιστηριακή συνεδρίαση του μήνα αλλά και της χρηματιστηριακής χρονιάς, που ασφαλώς και δεν θα θέλουν να θυμούνται όσοι παρακολούθησαν τα "βήματα" της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς "step by step".

Ξεκινώντας από τα στατιστικά στοιχεία, ο μήνας που μόλις ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε ο δεύτερος συνεχόμενος πτωτικός για τον Γενικό Δείκτη, καθώς ο τελευταίος σημείωσε μηνιαίες απώλειες 0,55%. Σχετικά καλύτερη η μηνιαία εικόνα για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών, που επωφελούμενος από τα συνεχόμενα rebalancing, τα οποία αύξησαν κατακόρυφα τις συναλλαγές και ταυτόχρονα ευνόησαν τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, οι οποίες αύξησαν τη στάθμισή τους σε εγχώριους και διεθνείς δείκτες, τερμάτισε τον μήνα με οριακή μεταβολή και πιο συγκεκριμένα με κέρδη 2,79%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνεχόμενες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων εκτόξευσαν τη μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών στα 187 εκατ. και έτσι, συναλλακτικά, ο Δεκέμβριος αποδείχθηκε ο καλύτερος μήνας μετά τον Μάιο του 2014.

Εξαϋλώθηκαν το 2015 οι αξίες στις τράπεζες

Το τέλος της χρηματιστηριακής χρονιάς βρήκε τον Γενικό Δείκτη με ετήσιες απώλειες 23,58% και τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών με το εντυπωσιακό -93,87%.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη το 2015

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., σε ετήσια βάση, μειώθηκε κατά 5,1 δισ. ευρώ και τα πράγματα θα ήταν εντυπωσιακά χειρότερα, αν η κεφαλαιοποίηση δεν είχε ενισχυθεί από τις κεφαλαιακές "ενέσεις" (τρίτες συνεχόμενες, μέσα σε τρία χρόνια) των τραπεζών. Μένοντας στις κεφαλαιοποιήσεις, το "κουδούνι" της λήξης της τελευταίας συνεδρίασης του χρόνου βρήκε στην πρώτη τετράδα τις: ΕΕΕ (7,279 δισ.), ΟΤΕ (4,528 δισ.), Alpha Bank (3,826 δισ.) και Εθνική (3,137 δισ. ευρώ).

Παρά το γεγονός ότι ανήκει στην κατηγορία "επιτήρησης" και τα επιφυλακτικά σχόλια των ορκωτών λογιστών στη λογιστική κατάσταση εννεαμήνου, ο Ακρίτας, πραγματοποιώντας ένα εντυπωσιακό "ντεμαράζ" με ελάχιστες συναλλαγές κατά τον τελευταίο μήνα του έτους, αναδείχθηκε "μετοχή της χρονιάς", με ετήσια κέρδη 549,28% (!)

Από τις μετοχές του FTSE 25, τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο παρουσίασε ο τίτλος της Motor Oil, τερματίζοντας τον χρηματιστηριακό χρόνο με κέρδη 53,08%.

Αντίθετα, τη "σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού" μονοπώλησαν οι τραπεζικοί τίτλοι, που αποδείχθηκαν τα αδιαφιλονίκητα, αρνητικά, "γκανιάν", για το έτος που ολοκληρώθηκε. "Πρωταθλητής" απωλειών για το τραπεζικό ταμπλό, για το σύνολο των μετοχών του FTSE 25, αλλά και το σύνολο των εισηγμένων μετοχών στο Χ.Α., η Πειραιώς, με ετήσιες απώλειες 99,69%, ακολουθούμενη από Εθνική (-98,58%), Eurobank (-92,83%) και Alpha Bank (-89,35%).

Παραμένοντας στο τραπεζικό ταμπλό, σχετικά καλύτερη η ετήσια εικόνα της Τρ. Αττικής, με ετήσιες απώλειες 69,21%, η Κύπρου με απώλειες 31,63%, ενώ και η πάλαι ποτέ "κραταιά" Τρ. Ελλάδος, παρά τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών για κέρδη-ρεκόρ στη χρήση 2015, δεν απέφυγε, έστω και οριακά, το ετήσιο αρνητικό πρόσημο (-0,11%).

Η απόλυτη διάλυση για τα θεωρούμενα κάποτε "νέα επενδυτικά προϊόντα", που δεν ήταν άλλα από τα τραπεζικά warrants, των οποίων η συνολική κεφαλαιοποίηση μόλις και μετά βίας φθάνει στα 4,6 εκατ. ευρώ (είχαν φθάσει σε συνολική κεφαλαιοποίηση 6 δισ. ευρώ) και τα οποία ακολούθησαν την απόλυτη διάλυση των τραπεζικών μετοχών, στέλνοντας στην "άβυσσο" τους υφιστάμενους, παλαιούς μετόχους.

Η πορεία του δείκτη των Τραπεζών το 2015

Το «φρικτό» έτος

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, το 2015 ήταν κάτι σαν "annus horribilis" (φρικτό έτος) για την Ελλάδα, με τη χώρα να βρίσκεται εκ νέου κοντά στην οικονομική καταστροφή και την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ το καλοκαίρι.

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι ακόμα σε ισχύ, ενώ το 2016 οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί συνέχιση της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας. Σύμφωνα με τους ίδιους, η Ελλάδα έχει διασωθεί τρεις φορές από το 2010, ενώ ήδη έχει λάβει περίπου 330 δισ. ευρώ από τους επίσημους πιστωτές της: την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ.

Το ζήτημα της διαγραφής του ελληνικού χρέους παραμένει, καθώς πολλές απόψεις (μεταξύ των οποίων και του ΔΝΤ) αναφέρουν ότι χωρίς την αναδιάρθρωση του χρέους, η οικονομία της Ελλάδας δεν θα είναι σε θέση να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Επιφυλακτικοί οι διαχειριστές

Οι διεθνείς διαχειριστές συνεχίζουν να δηλώνουν απόλυτα επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας την έλλειψη στρατηγικής για την ανάπτυξη και τη μη "φιλική" διάθεση της κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα, την ώρα που συνεχίζονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο.

Από την άλλη και σύμφωνα με τους ίδιους, η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, μπορεί να περνά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις αλλά δεν δείχνει να τις υποστηρίζει, προκαλώντας σαφή ερωτήματα για το κατά πόσον οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορούν στην πραγματικότητα να υλοποιηθούν, την ίδια ώρα που η Ελλάδα είναι η "de facto" πύλη για χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους πολέμους και τη φτώχεια σε Μέση Ανατολή - Ασία και Αφρική.

Δίνοντας τη "σκυτάλη" στους εγχώριους αναλυτές και κάνοντας μία μίνι ανασκόπηση του χρηματιστηριακού χρόνου που ολοκληρώθηκε, το "παραδοσιακό" January effect δεν ήλθε ποτέ στο Χ.Α. καθώς ο Ιανουάριος ήταν προεκλογικός μήνας και ολοκληρώθηκε με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθησαν, μέχρι το τέλος Απριλίου, συνεχείς διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, οι οποίες τελικά οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Το αποτέλεσμα ήταν η κρίση εμπιστοσύνης προς τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο και η μαζική φυγή καταθέσεων, που πλησίασαν τα 40 δισ. ευρώ, από την αρχή τους έτους μέχρι τις 26/6, όταν και ενεργοποιήθηκαν τα capital controls, με το κλείσιμο των τραπεζών, ενώ ακολούθησε το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, με το τελευταίο να επανέρχεται σε συναλλαγές μετά από ένα μήνα και πλέον, και πιο συγκεκριμένα στις 3/8, όταν και ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με ημερήσιες απώλειες 16,23% και όλοι οι τραπεζικοί τίτλοι στο ανώτατο όριο πτώσης με εκατομμύρια τεμάχια ανεκτέλεστο υπόλοιπο προς πώληση(!).

Η οικονομία επιστρέφει σε "εμφραγματική" κατάσταση, σε πρώτη φάση, ενώ στη συνέχεια μεταλλάσσεται καθώς όλοι οι φορείς της αγοράς προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, με τους περιορισμούς στις χρηματιστηριακές συναλλαγές να αναστέλλουν, στην πράξη, τις κινήσεις Ελλήνων επενδυτών, όσων τουλάχιστον συνέχισαν να ενδιαφέρονται για την πορεία του Χ.Α.

Η καταβύθιση του τζίρου αναγκάζει τις περισσότερες ΑΧΕ να προχωρήσουν σε "cost cutting" δίνοντας κανονικές άδειες και άδειες άνευ αποδοχών, ενώ σημειώθηκε και σημαντικός αριθμός μειώσεων αποδοχών και απολύσεων, με αποτέλεσμα αρκετές χρηματιστηριακές να λειτουργήσουν με "προσωπικό ασφαλείας".

Στις 13 Ιουλίου είχε προηγηθεί συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, ενώ στις 14/8 η Βουλή ολοκληρώνει την ψήφιση του 3ου πακέτου μέτρων (με τη συνδρομή των ψήφων της αντιπολίτευσης) και μετά μία εβδομάδα ο Πρωθυπουργός προκηρύσσει εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Στον απόηχο της νέας εκλογικής αναμέτρησης, το Ελληνικό Χρηματιστήριο καταγράφει νεότερο χαμηλότερο κλείσιμο στις 24/8 (568,38 μονάδες), όμως και αυτό δεν έμελλε να είναι η τελευταία δοκιμασία για το τρέχον έτος, καθώς ακολούθησε νεότερο χαμηλότερο κλείσιμο του Δείκτη, στις 9/12 (559,79 μονάδες), λόγω των συνεχιζόμενων αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων και των πολύ χαμηλών τιμών με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι τραπεζικές Α.Μ.Κ.

Λίγες εβδομάδες πριν είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του οίκου FTSE, που "απέβαλε" το Χ.Α. από τις ανεπτυγμένες αγορές, με την απόφαση να τίθεται σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2016.

Σύμφωνα με παράγοντες της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, το 2015 θα μείνει στην ιστορία ως το χειρότερο χρηματιστηριακό έτος της τελευταίας εικοσαετίας και πλέον, με πολλά μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια να έχουν εξαϋλωθεί από την κατάρρευση των αξιών των τραπεζικών μετοχών αλλά και των τραπεζικών warrants.

Κρίσιμη η διαχείριση των NPLs

Μόνο θετικό γεγονός η πρόσφατη επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, που όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι είναι επαρκής από πλευράς κεφαλαίων, καθώς τα NPLs είναι ήδη 105 δισ. και θα συνεχίσουν να αυξάνονται αφού η καθημερινή επιβίωση και η Εφορία απορροφούν όλα τα διαθέσιμα εισοδήματα.

Το 2016 είναι μια χρονιά μεγάλων ευκαιριών αλλά και υψηλού ρίσκου εκτέλεσης. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για τη συζήτηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με πολλαπλές ωφέλειες στην πλεονασματική εκτέλεση του προϋπολογισμού, στο προφίλ ρίσκου της χώρας και στην αναχρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Το 2016 καλείται να "αναμετρηθεί" με την απόλυτα μοιρασμένη παράδοση των προηγούμενων, δίσεκτων ετών. Για τους προληπτικούς, απόλυτα μοιρασμένη δείχνει η εικόνα για τα τελευταία δίσεκτα έτη. Έτσι το 2000 ολοκληρώθηκε με απώλειες 38,77% για τον Γενικό Δείκτη, το 2004 ακολούθησε με κέρδη 23,09%, νέες, συντριπτικές απώλειες 65,5% για το 2008 και κέρδη 33,43% για το 2012.

Το ρίσκο για άλλη μια χρονιά εντοπίζεται στην ταχύτητα και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έως τώρα δεν είχαν την καλύτερη δυνατή πορεία υλοποίησης. Ο πολιτικός παράγοντας αποτελεί μια ακόμα παράμετρο προβληματισμού καθώς τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν ήδη καταγράψει βουλευτικές απώλειες.

Συμπερασματικά, σε μία αγορά στην οποία περισσεύει ο σκεπτικισμός, όσον αφορά στη νέα χρονιά και την πορεία των ανοιχτών θεμάτων που θα επιτρέψουν την επόμενη αξιολόγηση και σε ένα διεθνές περιβάλλο όπου δεν είναι λίγοι οι κίνδυνοι για τις διεθνείς αγορές (γεωπολιτικές εντάσεις, Κίνα, πετρέλαιο, ακριβό δολάριο, αναδυόμενες αγορές), οι εγχώριοι ενεργοί παίκτες, όπως έδειξαν οι τελευταίες συνεδριάσεις και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αποφάσισαν να αφήσουν την εγχώρια αγορά να ξεκινήσει τον νέο χρόνο από τα τρέχοντα, ή και ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, χωρίς να επιδοθούν στο παραδοσιακό "window dressing".

Το πρώτο δίμηνο βγάζει την τάση

Το πρώτο δίμηνο του νέου έτους είναι πολύ σημαντικό, μιας και μπροστά του έχει να ολοκληρώσει θέματα που δεν έχουν περάσει εδώ και πολλά χρόνια, με οδηγό το Ασφαλιστικό.

Η αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού πιθανολογείται ότι θα συνδυαστεί με μια ακόμη φορολογική ρύθμιση που θα αφορά στην επιβάρυνση των τραπεζικών συναλλαγών με ειδικό τέλος που προορίζεται ως πόρος για την καταβολή συντάξεων.
Έτσι, για μια ακόμη φορά επιλέγεται η επιβολή πρόσθετων επιβαρύνσεων για τους ενεργούς φορείς της οικονομίας (ιδιώτες - εταιρείες), μειώνοντας την πιθανότητα ανάληψης νέων οικονομικών δράσεων στο εγγύς μέλλον.

Παράλληλα, δημιουργείται κίνητρο για την αύξηση των συναλλαγών εκτός τραπεζικού συστήματος, στην παραοικονομία δηλαδή και ενώ συνεχίζουν να αυξάνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (83,6 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου).
Ευλόγως, η ενέργεια αυτή εκλαμβάνεται ως μια ακόμη μη φιλική απόφαση για το επιχειρηματικό κλίμα και συνιστά ένα επιπλέον βαρίδι για το χρηματιστηριακό κλίμα, καθώς αναμένεται να πλήξει τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο, για τον οποίο υπάρχουν συγκρατημένες προσδοκίες να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής του, δίνοντας πάλι δάνεια σε αξιόχρεους πελάτες.

Σίγουρα το αρνητικό είναι ότι από τη μία η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει, αλλά από την άλλη δεν πιστεύει σε αυτό, ή τουλάχιστον προσπαθεί να “λειάνει” καταστάσεις που η ίδια δημιούργησε με τη ρητορική της τα προηγούμενα χρόνια.
Από την άλλη, μπορεί η ψυχολογία ακόμα να είναι στο ναδίρ, παρ' όλα αυτά ξέρουμε πως η αγορά προηγείται πάντα μίας μεγάλης αλλαγής στην οικονομία και αυτή θα είναι η πρώτη που θα μας το δείξει…

Βαγγέλης Σιούτης: Κρίσιμος ο επόμενος μήνας

"Όταν ξεκινούσε το 2015, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 826,18 μονάδες και για όλους η τρέχουσα χρονιά φαινόταν δύσκολη και με πολλά ερωτήματα", υπενθυμίζει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Το κλείσιμο του Χ.Α. για ένα μήνα και τα "capital controls" ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της φετινής χρονιάς, που επιφύλαξε τελικά αρκετές δυσάρεστες εξελίξεις για τους επενδυτές.

Οι παλαιοί μέτοχοι των τραπεζών υπέστησαν σχεδόν μηδενισμό της επένδυσής τους, αλλά στον υπόλοιπο FTSE 25 υπήρξαν αρκετές μετοχές με σημαντικά κέρδη (ΜΟΗ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ) αλλά και κάποιες με απώλειες (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ).
Στο υπόλοιπο ταμπλό κυρίαρχη ήταν η έλλειψη τζίρου και επενδυτικού ενδιαφέροντος αφού και οι ενεργοί κωδικοί στο Χ.Α. κινήθηκαν σε χαμηλά νούμερα.

Οι αναδιαρθρώσεις δεικτών ολοκληρώθηκαν και ο τραπεζοκεντρικός χαρακτήρας του Χ.Α. επανήλθε. Τις προηγούμενες οκτώ συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στα όρια του ΚΜΟ 30 ημερών, χωρίς να καταφέρνει να τον διασπάσει (σήμερα είναι στις 621 μονάδες).

Η σημερινή διάσπαση με μικρό τζίρο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί την επόμενη εβδομάδα. Η αδυναμία διατήρησης πάνω από τις 621 μονάδες θα οδηγήσει σε διόρθωση με στηρίξεις τις 607 μονάδες και στη συνέχεια τις 576 μονάδες.

Ο επόμενος μήνας θα είναι ο πιο κρίσιμος της νέας χρονιάς και θα καθορίσει το μέλλον του Χ.Α. Το Ασφαλιστικό, τα "κόκκινα" δάνεια, το Αγροτικό και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να φέρουν συγκρούσεις, να δοκιμάσουν την πολιτική σταθερότητα και να προκαλέσουν αναταράξεις στο Χ.Α., που θα διαμορφώσουν ελκυστικές τιμές στις μετοχές.

Αν το πολιτικό σύστημα επιδείξει ωριμότητα και συναίνεση και φτάσουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα διαμορφωθεί νέο τοπίο στην οικονομία και στο Χρηματιστήριο.

Επιτυχής έκβαση θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος που αλλάζει τον ορίζοντα για την Οικονομία, τις Επενδύσεις και τις επικείμενες Ιδιωτικοποιήσεις και σίγουρα αλλάζει και τα επίπεδα διακύμανσης για το Χρηματιστήριο που τόσο ταλαιπωρήθηκε τη φετινή χρονιά. Αν ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος θα ακολουθήσουν σημαντικές αποφάσεις από την ΕΚΤ (επαναφορά waver, συμμετοχή ελληνικών ομολόγων στο QE) και τους επενδυτικούς οίκους για την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει να ξεπεράσει σημαντικές αντιστάσεις όπως οι 700 μονάδες και με την πτωτική κίνηση που έχουν, θα συναντήσει λογικά τους ΚΜΟ 200 ημερών που σήμερα βρίσκονται ο απλός στις 725 μονάδες και ο εκθετικός στις 730 μονάδες.

Η υπέρβαση αυτής της περιοχής θα ανοίξει τον δρόμο για σημαντικά υψηλότερα επίπεδα για τον Δείκτη. Βραχυπρόθεσμα σε ανοδική κίνηση, η διάσπαση των 645 μονάδων, που είναι και το 50% της διόρθωσης που ξεκίνησε από την κορυφή των 731 μονάδων (29/10), αποτελεί τον πρώτο στόχο.

"Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι η αποτυχία στο Ασφαλιστικό και στην αξιολόγηση, ή η επαναφορά της πολιτικής αβεβαιότητας, θα επαναφέρει τα εφιαλτικά σενάρια που ζήσαμε το 2015, με δυσάρεστες εξελίξεις και στο Χρηματιστήριο. Η εμπειρία του τρέχοντος έτους ας αποτελέσει οδηγό για τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας", τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΕΤΟΣ 

Πηγή: Beta ΑΧΕΠΕΥ

 

 

 

 

 

 

 

Αποδόσεις Μετοχών

 

 

 

Ονομα

31/12

Δ(%)

Κεφαλαιοποίηση

Max 52 W

Min 52 W

ΑΚΡΙΤΑΣ

        0,45    

549,3%

          5.824.000    

       0,45    

       0,02    

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΣΒΟΥ

        0,07    

233,3%

        17.882.172    

       0,07    

       0,01    

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ

        0,95    

221,2%

          7.957.076    

       1,43    

       0,21    

ΑΧΟΝ

        0,07    

191,7%

          1.417.906    

       0,08    

       0,02    

ΣΠΥΡΟΥ

        0,70    

142,2%

        19.906.788    

       0,74    

       0,24    

COMPUCON

        0,02    

100,0%

              20.343    

       0,02    

       0,01    

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

        0,55    

94,0%

          6.423.300    

       0,92    

       0,20    

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ

        1,38    

53,3%

        62.230.576    

       1,53    

       0,85    

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ

        9,95    

53,1%

    1.102.290.651    

     11,60    

       5,64    

ΑΕΓΕΚ

        0,06    

52,5%

          2.031.405    

       0,09    

       0,02    

ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

        2,35    

49,7%

        55.740.952    

       2,73    

       1,48    

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

        3,84    

48,8%

        30.391.603    

       4,80    

       1,12    

FLEXOPACK

        2,78    

46,3%

        32.581.667    

       3,64    

       1,90    

ΜΠΗΤΡΟΣ

        0,23    

41,9%

          3.596.223    

       0,38    

       0,14    

ΠΗΓΑΣΟΣ

        0,08    

38,6%

          1.481.250    

       0,28    

       0,05    

ΣΕΛΟΝΤΑ

        0,08    

38,3%

        16.951.520    

       0,12    

       0,05    

ΓΑΛΑΞΙΔΙ

        0,48    

36,9%

          6.742.576    

       0,58    

       0,17    

ALBIO ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

        0,25    

35,1%

          5.996.625    

       0,26    

       0,16    

Ο.Λ.Π.

       13,88    

32,2%

      347.000.000    

     16,85    

       9,32    

F.G. EUROPE

        0,64    

31,1%

        33.792.099    

       0,90    

       0,39    

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

        2,46    

30,9%

      268.913.424    

       3,32    

       1,70    

SATO

        0,10    

28,8%

          6.728.606    

       0,13    

       0,02    

Μ & Α ΚΑΡΑΤΖΗ

        3,78    

28,1%

        55.489.614    

       3,97    

       2,89    

ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

        1,02    

26,9%

      126.653.605    

       1,31    

       0,75    

COCA COLA

       19,79    

26,2%

    7.279.518.908    

     23,21    

     13,55    

MEDICON

        0,47    

22,7%

          2.055.121    

       0,47    

       0,23    

ΚΑΡΕΛΙΑΣ

     249,60    

21,8%

      688.896.000    

   298,00    

   198,05    

ΜΙΝΩΪΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

        2,00    

21,2%

      213.960.100    

       2,00    

       1,43    

LAMDA DEVELOPMENT

        4,04    

20,2%

      322.075.971    

       4,75    

       2,46    

KLEEMANN HELLAS

        1,53    

19,5%

        36.182.511    

       1,90    

       1,21    

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ

        5,95    

19,0%

      162.906.240    

       6,35    

       4,60    

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ

        0,26    

17,7%

          3.541.359    

       0,49    

       0,20    

ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

        3,63    

17,1%

        25.665.552     

       3,93    

       2,98    

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

        4,75    

17,0%

        66.500.000    

       6,30    

       3,80    

PAPERPACK

        0,97    

16,9%

          3.830.544    

       1,10    

       0,68    

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ

        2,09    

16,1%

        14.003.000    

       2,81    

       1,17    

Ε.Υ.Α.Θ.

        3,00    

14,9%

      108.900.000    

       3,35    

       2,22    

AS COMPANY

        0,36    

14,8%

          9.345.726    

       0,45    

       0,25    

ΔΑΙΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ

        2,75    

14,6%

        41.250.000    

       2,80    

       2,25    

JUMBO

        9,70    

14,5%

    1.319.779.662    

     10,98    

       5,20    

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

        5,30    

14,0%

      346.453.384    

       6,80    

       3,25    

FRIGOGLASS

        1,89    

13,2%

        95.622.342    

       2,61    

       1,47    

AUTOHELLAS

       10,45    

12,6%

      127.045.875    

     13,80    

       8,30    

ALPHA TRUST

        5,45    

12,6%

        16.949.500    

       6,00    

       4,50    

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ

        1,03    

10,2%

          6.514.750    

       1,03    

       0,80    

ΕΛΒΑΛ

        1,16    

9,4%

      145.652.224    

       1,80    

       0,97     

ΒΙΣ

        0,82    

8,2%

          4.074.252    

       1,34    

       0,46    

PROFILE

        0,51    

8,1%

          5.976.970    

       0,55    

       0,37    

ΙΝΤRALOT

        1,17    

7,3%

      185.985.214    

       1,86    

       1,04    

ΠΑΪΡΗΣ

        0,18    

7,2%

             889.892    

       0,25    

       0,11    

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

        0,25    

6,9%

          2.866.015    

       0,30    

       0,15    

ΚOΡΔΕΛΛΟΥ

        0,27    

6,4%

          5.624.450    

       0,36    

       0,12    

ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ Κ.ΣΑΡΑΝΤ.

        1,01    

6,3%

          4.223.265    

       1,01    

       0,86    

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

        4,04    

6,3%

    1.234.766.147    

       5,65    

       3,35    

ΕΛΤΡΑΚ

        1,22    

6,1%

        17.142.185    

       1,61    

       0,99    

ΚΕΚΡΟΨ

        0,28    

6,1%

          3.696.772    

       0,42    

       0,18    

ΒΙΟΤΕΡ

        0,15    

5,7%

          2.619.383    

       0,25     

       0,08    

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ

        0,32    

5,6%

          5.049.442    

       0,34    

       0,22    

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ

        0,19    

5,6%

          4.281.775    

       0,22    

       0,13    

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ

        0,67    

5,4%

        19.766.515    

       1,15    

       0,56    

ΑΣΤΗΡ

        3,59    

3,2%

      229.401.000    

       3,60    

       1,83    

ΚΡΙ - ΚΡΙ

        1,90    

2,7%

        62.823.758    

       1,90    

       1,52    

ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ

        0,97    

2,5%

        25.928.281    

       1,10    

       0,81    

ΗΡΑΚΛΗΣ

        1,23    

2,5%

        87.431.730    

       1,40    

       1,06    

LAVIPHARM

        0,14    

2,2%

          7.151.344    

       0,19    

       0,08    

ΚΑΝΑΚΗΣ

        1,99    

2,1%

        14.925.000    

       2,10    

       1,62    

ΣΑΡΑΝΤΗΣ

        7,72    

1,6%

      268.431.981    

       8,20    

       6,57    

ΟΤΕ

        9,24    

1,5%

    4.528.989.594    

       9,47    

       5,75    

ΑΝΕΜΟΣ

        0,65    

0,9%

        54.064.218    

       0,85    

       0,53    

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ

        1,40    

0,7%

        38.505.148    

       1,69    

       1,16    

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ

        0,32    

0,6%

          3.181.476    

       0,44    

       0,19    

YALCO

        0,12    

0,0%

          1.582.994    

       0,19    

       0,03    

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

        0,01    

0,0%

              39.143    

       0,01    

       0,01    

ALSINCO

        0,04     

0,0%

             216.075    

       0,04    

       0,04    

SPRIDER

        0,03    

0,0%

             814.142    

       0,03    

       0,03    

ΣΑΝΥΟ

        2,00    

0,0%

          1.021.680    

       2,00    

       2,00    

ΤΕΞΑΠΡΕΤ

        0,08    

0,0%

          1.113.600    

       0,08    

       0,08    

ΕΔΡΑΣΗ

        0,15    

0,0%

          1.177.142    

       0,15    

       0,15    

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

        0,07    

0,0%

          1.414.709    

       0,07    

       0,07    

ΚΛΩΝΑΤΕΞ

        0,04    

0,0%

          1.453.752    

       0,04    

       0,04    

ΜΑΞΙΜ

        0,10    

0,0%

          1.501.500    

       0,10    

       0,10    

ΔΙΑΣ ΙΧΘ.

        0,05    

0,0%

          1.507.979     

       0,05    

       0,05    

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ

        0,12    

0,0%

          1.601.991    

       0,12    

       0,12    

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ

        0,03    

0,0%

          1.863.782    

       0,03    

       0,03    

ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

        0,04    

0,0%

          2.072.810    

       0,04    

       0,04    

NUTRIART

        0,05    

0,0%

          2.082.562    

       0,05    

       0,05    

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ

        0,08    

0,0%

          2.134.038    

       0,08    

       0,08    

ΚΟΥΜΠΑΣ

        0,13    

0,0%

          2.315.887    

       0,13    

       0,13    

ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ

        0,33    

0,0%

          2.403.141    

       0,33    

       0,33    

ΑΤΕΡΜΩΝ

        0,12    

0,0%

          2.565.848    

       0,12    

       0,12    

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ

        0,48    

0,0%

          2.760.000    

       0,48    

       0,48    

MARAC

        0,30    

0,0%

          2.851.052    

       0,30    

       0,30    

ΝΕΩΡΙΟΝ

        0,13    

0,0%

          2.932.984    

       0,13    

       0,13    

ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ

        0,14    

0,0%

          3.068.880    

       0,14    

       0,14    

VIDAVO

        3,95    

0,0%

          3.385.980    

       3,95     

       3,95    

ΒΑΛΚΑΝ

        0,19    

0,0%

          3.823.125    

       0,19    

       0,19    

DIVERSA

        2,29    

0,0%

          4.030.400    

       2,29    

       2,29    

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ

        0,39    

0,0%

          4.430.089    

       0,39    

       0,39    

ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ

        0,05    

0,0%

          4.480.810    

       0,05    

       0,05    

ΣΕΛΜΑΝ

        0,08    

0,0%

          4.817.704    

       0,08    

       0,08    

AVENIR

        0,05    

0,0%

          4.849.481    

       0,05    

       0,05    

OPTRONICS

        1,77    

0,0%

          5.900.295    

       1,77    

       1,77    

ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ

        0,26    

0,0%

          6.651.618    

       0,26    

       0,26    

ENTERSOFT

        1,50    

0,0%

          6.684.000    

       1,50    

       1,50    

MICROLAND COMPUTERS

        0,64    

0,0%

          8.675.264    

       0,64    

       0,64    

PERFORMANCE

        2,27    

0,0%

          8.873.407    

       2,27    

       2,27    

ΜΗΧΑΝΙΚΗ

        0,10    

0,0%

          9.186.775    

       0,10    

       0,10    

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

        1,80    

0,0%

          9.720.000    

       1,80    

       1,80    

ΒΩΒΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ

        0,30    

0,0%

        10.314.720    

       0,30    

       0,30    

DOPPLER

        1,15    

0,0%

        12.190.012    

       1,15    

       1,15    

ΕΛΒΙΕΜΕΚ

        3,97    

0,0%

        28.130.975    

       3,97    

       3,97    

ΣΑΟΣ

        1,56    

0,0%

        40.040.743    

       1,56    

       1,56    

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ

        0,07    

0,0%

          1.702.348    

       0,15    

       0,05    

ΕΛΛΑΔΟΣ

        9,17    

-0,1%

      182.161.005    

     12,17    

       6,90    

ΓΕΝ.ΕΜΠΟΡΙΟΥ

        0,31    

-0,3%

          7.434.540    

       0,42    

       0,27    

ΚΟΡΡΕΣ

        3,77    

-0,8%

        51.221.105    

       4,25    

       3,10    

AEGEAN

        6,83    

-1,0%

      487.778.793     

       8,08    

       5,00    

TRASTOR

        0,98    

-2,5%

        53.516.034    

       1,41    

       0,90    

EUROBANK PROPERTIES

        7,37    

-2,6%

      746.286.200    

       9,00    

       6,19    

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

        1,65    

-3,5%

        13.133.835    

       2,22    

       1,03    

ΛΟΓΙΣΜΟΣ

        0,49    

-5,0%

          2.317.860    

       0,60    

       0,22    

ENVITEC

        1,38    

-5,5%

        13.689.600    

       1,47    

       1,36     

ΛΑΜΨΑ

       17,00    

-5,6%

      363.188.000    

     18,00    

     15,40    

Ο.Λ.Θ.

       24,10    

-6,2%

      242.928.000    

     26,80    

     15,72    

ΦΟΥΡΛΗΣ

        3,00    

-6,8%

      152.976.966    

       3,70    

       1,90    

ΕΛΒΕ

        0,41    

-7,0%

          5.411.070    

       0,55    

       0,37    

ΕΚΤΕΡ

        0,40    

-7,2%

          4.488.750    

       0,53    

       0,28    

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

        0,50    

-7,2%

        95.830.160     

       0,59    

       0,29    

ΑΤΤΙ-ΚΑΤ

        0,01    

-7,7%

             979.735    

       0,04    

       0,01    

ΑΙΟΛΙΚΗ

        0,71    

-7,8%

          7.925.202    

       0,77    

       0,53    

ΤΙΤΑΝ

       17,61    

-8,1%

    1.421.853.393    

     24,95    

     15,49    

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ

        0,59    

-8,2%

          4.450.764    

       0,72    

       0,34    

ΧΑΛΚOΡ

        0,27    

-8,7%

        27.750.618    

       0,46    

       0,23    

MLS

        3,74    

-8,8%

        46.439.580    

       4,25    

       3,38    

ΕΛΙΝΟΙΛ

        0,82    

-8,9%

        19.539.067    

       0,97    

       0,62    

ΟΠΑΠ

        8,10    

-9,0%

    2.583.900.000    

       9,90    

       5,59    

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

        0,07    

-10,3%

          2.127.300    

       0,08    

       0,03    

ΑΛΟΥΜΥΛ ΜΥΛΩΝΑΣ

        0,25    

-10,4%

          5.504.063    

       0,35    

       0,18    

SPIDER

        0,01    

-11,1%

             232.488    

       0,01    

       0,01    

ΝΗΡΕΥΣ

        0,08    

-11,2%

        20.463.408    

       0,12    

       0,06    

ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΣ ΛΟΥΛΗ

        1,56    

-11,4%

        26.715.097    

       2,35    

       1,35    

ΙΚΤΙΝΟΣ

        1,06    

-11,7%

        30.294.906    

       1,30    

       0,83    

REVOIL

        0,25    

-12,8%

          5.458.600    

       0,40    

       0,18    

ΒΙΟΧΑΛΚΟ

        1,60    

-14,0%

      373.063.434    

       4,11    

       1,48    

Ε-ΝΕΤ

        0,47    

-14,5%

          2.626.228    

       0,91    

       0,35    

ΜΕΤΚΑ

        7,18    

-15,0%

      373.005.308    

     10,50    

       6,31    

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

        0,03    

-15,2%

             714.270    

       0,12    

       0,02    

ΕΛΓΕΚΑ

        0,21    

-16,3%

          6.664.251    

       0,29    

       0,16    

FORTHNET

        0,75    

-16,7%

        82.572.889    

       1,19    

       0,47    

ΜΟΥΖΑΚΗΣ

        0,18    

-17,4%

          5.826.037    

       0,30    

       0,09    

ΓΕΚΕ

        4,29    

-17,5%

        36.116.438    

       6,12    

       3,49    

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

        0,70    

-18,2%

        28.526.038    

       1,12    

       0,57    

MERMEREN COMBINAT

        5,53    

-18,8%

        25.918.325    

       8,15    

       4,63    

ΙΑΣΩ

        0,52    

-19,0%

        34.225.705    

       0,73    

       0,41    

ΓΕΚΤΕΡΝΑ

        1,52    

-19,6%

      156.779.713    

       2,47    

       1,20    

ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

       13,90    

-19,8%

          5.804.751    

     20,00    

     10,11    

Ε.Υ.Δ.Α.Π.

        5,00    

-20,0%

      532.500.000    

       7,35    

       4,03    

ΙΛΥΔΑ

        0,59    

-20,2%

          5.310.000    

       0,74    

       0,55    

NEWSPHONE

        0,19    

-20,2%

          5.291.120    

       0,33    

       0,14    

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

        3,67    

-20,9%

      429.081.214    

       6,97    

       3,35    

MEVACO

        0,78    

-20,9%

          8.221.500    

       1,20    

       0,70    

ΝΑΚΑΣ

        0,82    

-21,2%

          5.198.800    

       1,05    

       0,46    

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ

        1,80    

-21,4%

          1.712.000    

       2,29    

       1,80    

ΠΛΑΙΣΙΟ

        4,29    

-22,0%

        94.723.200    

       6,25    

       4,04    

ΙΟΝΙΚΗ (ΞΕΝ/ΚΕΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ)

        5,64    

-22,2%

        75.601.042    

       7,25    

       4,70    

ΒΥΤΕ

        0,32    

-23,2%

          4.982.043    

       0,46    

       0,31    

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ

        0,61    

-23,8%

        52.908.948    

       0,99    

       0,59    

INFO QUEST

        3,87    

-23,8%

        46.294.654    

       5,35    

       3,32    

CRETA FARM

        0,37    

-24,4%

        10.760.200    

       0,65    

       0,25    

MODA BAGNO

        0,11    

-24,5%

          1.975.050    

       0,18    

       0,08    

ΙΝΤΕΑΛ

        0,72    

-26,4%

          5.974.896    

       1,16    

       0,67    

ΔΡΟΜΕΑΣ

        0,11    

-26,8%

          3.888.640    

       0,17    

       0,07    

ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ

        0,70    

-27,1%

          3.724.945    

       0,96    

       0,70    

ΚΡΕΚΑ

        0,14    

-27,7%

             969.029    

       0,23    

       0,04    

ΔΕΗ

        3,88    

-28,1%

      900.160.000    

       7,65    

       3,30    

INTRACOM ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

        0,34    

-29,5%

          7.756.674    

       0,63    

       0,22    

ΛΙΒΑΝΗΣ

        0,15    

-29,5%

          1.144.688    

       0,21    

       0,12    

ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

        0,27    

-30,6%

          4.267.296    

       0,41    

       0,24    

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ

        1,12    

-30,9%

        10.912.070    

       2,50    

       1,08    

ΙΝΤΡΑΚΟΜ

        0,30    

-30,9%

        39.508.721    

       0,51    

       0,26    

ΑΝΕΚ LINES

        0,06    

-31,0%

        13.515.739    

       0,09    

       0,05    

SPACE HELLAS

        1,28    

-31,6%

          8.264.358    

       1,99    

       1,28    

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

        0,15    

-31,6%

    1.311.672.846    

       0,23    

       0,13    

ΕΛΛΑΚΤΩΡ

        1,45    

-31,9%

      256.651.904    

       2,62    

       1,02    

ΕΛΑΣΤΡΟΝ

        0,40     

-33,5%

          7.355.565    

       0,70    

       0,34    

EUROXX

        2,11    

-34,1%

        20.644.240    

       3,20    

       2,11    

FF GROUP

       17,30    

-34,5%

    1.158.204.033    

     31,50    

     13,84    

CPI

        0,15    

-35,3%

          1.486.125    

       0,23    

       0,11    

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ

        0,09    

-35,9%

          3.738.870    

       0,15    

       0,06    

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ

        0,30    

-36,4%

        12.025.546    

       0,47    

       0,25    

ΝΙΚΑΣ

        0,08    

-36,7%

          1.537.581    

       0,15    

       0,05    

ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

        0,79    

-38,9%

        12.056.400    

       1,60    

       0,71    

PASAL

        0,06    

-39,6%

             913.044    

       0,19    

       0,06    

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

        0,08    

-40,4%

          2.010.564    

       0,20    

       0,07    

MEDITERRA

        0,50    

-41,2%

          3.650.000    

       0,85    

       0,42    

ΙΝΤΕΡΤΕΚ

        0,18    

-41,2%

          2.021.976    

       0,31    

       0,13    

ΥΓΕΙΑ

        0,11    

-41,2%

        32.713.371    

       0,21    

       0,09    

ΑΛΚΟ

        0,18    

-41,4%

             900.000    

       0,31    

       0,13     

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ

        0,06    

-41,7%

          6.349.959    

       0,12    

       0,02    

REDS

        0,30    

-42,3%

        17.230.465    

       0,52    

       0,28    

ΒΑΡΑΓΚΗΣ

        0,30    

-42,3%

          1.421.251    

       0,52    

       0,30    

ΕΒΖ

        0,15    

-43,4%

          5.512.336    

       0,33    

       0,08    

ΛΑΝΑΚΑΜ

        0,64    

-45,0%

          3.789.253    

       1,16    

       0,63    

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ

        0,17    

-45,8%

             212.090    

       0,42    

       0,17    

ΑΒΑΞ

        0,30    

-46,6%

        22.985.836    

       0,66    

       0,27    

CENTRIC MULTIMEDIA

        0,10    

-47,4%

        10.112.381    

       0,30    

       0,08    

ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ

        0,47    

-47,8%

          1.820.366    

       0,90    

       0,42    

ΑLTEC

        0,01    

-47,8%

          2.582.957    

       0,03    

       0,01    

ΔΟΥΡΟΣ

        0,30    

-48,7%

          1.188.390    

       0,59    

       0,15    

PLIAS

        0,21    

-48,8%

        10.667.447    

       0,45    

       0,17    

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ

        0,12    

-49,8%

          6.091.874    

       0,27    

       0,10    

NEXANS

        0,80    

-51,1%

          4.918.265    

       1,77    

       0,72    

UNIBIOS

        0,08    

-51,8%

          1.281.440    

       0,18    

       0,06    

QUALITY & RELIABILITY

        0,26    

-51,9%

          7.109.731    

       0,57    

       0,17    

ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ

        0,02    

-52,1%

             342.012    

       0,05    

       0,02    

DIONIC

        0,04    

-54,7%

             552.751    

       0,09    

       0,02    

EUROBROKERS

        0,01    

-55,0%

              54.000    

       0,02    

       0,01    

Γ.Ε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

        0,01    

-60,0%

             619.012    

       0,03    

       0,01    

ΠΕΡΣΕΑΣ

        0,28    

-60,4%

          4.775.695    

       0,70    

       0,28    

FIERATEX

        0,09    

-60,5%

             918.322    

       0,23    

       0,05    

ΣΙΔΜΑ

        0,12    

-62,5%

          1.170.000    

       0,44    

       0,08    

MIG

        0,07    

-62,6%

        66.696.377    

       0,23    

       0,06    

FOODLINK

        0,50    

-63,8%

          5.800.444    

       1,38    

       0,47    

ΜΙΝΕΡΒΑ

        0,09    

-64,0%

             558.000    

       0,30    

       0,09    

ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗ

        0,07    

-65,0%

             282.447    

       0,20    

       0,07     

INFORM ΛΥΚΟΣ

        0,45    

-71,0%

          9.260.268    

       1,94    

       0,30    

PC SYSTEMS

        0,01    

-82,9%

             573.248    

       0,10    

       0,01    

ΕΠ. ΗΧΟΥ & ΕΙΚΟΝΑΣ

        0,04    

-84,2%

          2.060.132    

       0,28    

       0,03    

ΑΘΗΝΑ

        0,04    

-89,0%

          3.272.505    

       0,33    

       0,03    

ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ

        2,49    

-89,4%

    3.826.834.188    

     25,50    

       1,81    

EUROMEDICA

        0,03    

-93,0%

             610.971    

       0,44    

       0,02    

EUROBANK

        1,04    

-94,4%

    2.273.438.716    

     20,90    

       0,89    

ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ

        0,01    

-95,7%

             114.684    

       0,17    

       0,01    

ΑΤΤΙΚΗΣ

        0,28    

-98,4%

      715.666.348    

     32,58    

       0,14    

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

        0,34    

-98,4%

    3.137.472.974    

     25,80    

       0,25    

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

        0,28    

-99,7%

    2.427.824.952    

   101,00    

       0,21    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

----ΧΠΑ

Ανοδική έκπληξη, ελέω "window dressing" επεφύλαξε η τελευταία συνεδρίαση του μήνα, όμως οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων παρέμειναν απόλυτα επιφυλακτικοί, διατηρώντας χαμηλά τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και μειώνοντας αισθητά τον όγκο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.229 συμβόλαια).

Στα 15.852 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 439, 436 για τον Ιανουάριο και 3 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 182) κινήθηκε μεταξύ 178 και 184,5 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε discount 0,70%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (133.628 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (2.940), ΔΕΗ (230), Alpha Bank (1.487), Eurobank (1.347), Πειραιώς (2.207), Εθνική (14.848), ΟΤΕ (319), ΓΕΚ (124), Ελ. Πετρέλαια (135).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap υποχώρησε στο 42%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα μόλις 42 δικαιώματα (όλα αγοράς).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.374.039 τεμ.). Πειραιώς (1.583.662 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v