Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο κραχ στο Χρηματιστήριο

Πρωταθλητισμό σε απώλειες κάνει η ελληνική αγορά, εν μέσω έντονων πιέσεων στα διεθνή χρηματιστήρια, λόγω πετρελαίου. Βουλιάζει στις 530 μονάδες ο ΓΔ. Στο «κόκκινο» το σύνολο των blue chips, διψήφιες απώλειες για τις τράπεζες. «Βουτιά» και για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Επιθετικά καθοδικό σπιράλ στα διεθνή χρηματιστήρια, με τα ευρωπαϊκά στα χαμηλά 13 μηνών και τον τραπεζικό κλάδο στο ΧΑ σε χαμηλότερους... πυθμένες.

Στο σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών επικρατούν έντονα πτωτικές τάσεις, καθώς αρκετά χαρτοφυλάκια φαίνεται πως μειώνουν θέσεις τους γενικά σε μετοχές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη, με την Αθήνα να "πληρώνει" εκτός όλων των άλλων και τα εγγενή προβλήματα αυτής της συγκυρίας.

Απώλειες που φτάνουν το 13% από την αρχή του έτους για τον DAX. Πτώση 10,91% για τον CAC 40 (από την αρχή του 2016), με το γαλλικό χρηματιστήριο να έχει σημειώσει ανάλογη επίδοση στα τέλη της 10ετίας του '80.

Κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών του δείκτη MIB στο Μιλάνο δεν θυμάμαι -σε αυτή την έκταση και διάρκεια- από το καλοκαίρι του 1987 που παρακολουθώ τις αγορές, με τις 5 τραπεζικές μετοχές του δείκτη σε ελεύθερη πτώση και την ιστορική (για την Ιταλία) Monte dei Paschi di Siena/ MpS σε ακόμη ένα limit down νωρίτερα στην τιμή... penny stock του 0,55 του ευρώ.

Σημεία των καιρών, που θα πρέπει να απασχολούν και τους πλέον νουνεχείς παραπέμποντας στη χθεσινή αναφορά μας (στον Εκηβόλο) -με αφορμή το χρηματιστήριο του Μιλάνου- στους πονοκεφάλους που πληθαίνουν για το Βερολίνο.

Να συνεκτιμηθεί πως νωρίτερα ο DAX υποχώρησε έως τις 9.316, με στήριξη και σημείο συναγερμού τις 9.100-9.120/50 μονάδες.

Για την ανησυχητική εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εκτενής αναφορά γίνεται από την Αννα Φαλτάιτς.
Απαραίτητα, νομίζω, αυτά τα εισαγωγικά καθώς η γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται (κυρίως) στην Ευρώπη, είτε άμεσα είτε έμμεσα και σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αφορά και στη χώρα μας. Προφανώς όχι μόνο το ΧΑ αλλά με το χρηματιστήριο ως "καθρέφτη" των εξελίξεων να αποτυπώνει μία ζοφερή κατάσταση και να προοιωνίζεται δυσχερείς εξελίξεις.

Ηταν στραβό το... κλήμα, σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, με τον ΓΔ να έχει υποχωρήσει έως τις 529,28 μονάδες, με τις 24 από τις μετοχές του FT 25 σε όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου και ούτε μία από τις 20 του FTSE Mid Cap να κινείται κόντρα όπως επιχειρείται στον 25άρη για την Grivalia.

Από την πρώτη ώρα που σημειώθηκαν τα "χαμηλά" για τους βασικούς δείκτες δεν έχουν αλλάξει και πολλά, καθώς οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται στον μεν τραπεζικό σε τιμές ακόμη και χαμηλότερα των 40 μονάδων, ενώ για τον δείκτη της "μεγάλης κεφαλαιοποίησης" στις 145 μονάδες, οριακά στον "πυθμένα" του δείκτη.

Πλέον μετά και τη νέα "βουτιά" για τον ΓΔ, η διαφορά με το ιστορικό χαμηλό των αρχών Ιουνίου 2012 έχει περιορισθεί σε μόλις 59 μονάδες (με γνώμονα το χαμηλό ημέρας στις 529,28 μον., από τις 11:05-11:10).

Κλάδος-αδύναμος κρίκος και όχι μόνο στο ΧΑ ο τραπεζικός, με την εικόνα στο Μιλάνο και δευτερευόντως στο Παρίσι και στη Μαδρίτη να εντείνει τις ανησυχίες των αναλυτών. Ειδικότερα στο Μιλάνο η εικόνα είναι... ζοφερή.

Σταθερά κοντά στα χαμηλά ημέρας συνεχίζονται οι συναλλαγές και στις 4 τραπεζικές μετοχές, με την Πειραιώς να έχει χάσει και τα κρίσιμα 0,20 ευρώ, περιοχή που "απειλείται" και για τον τίτλο της Εθνικής. Με σημαντικές απώλειες προφανώς και οι Eurobank και Alpha Bank, αν και στην τελευταία κάποιες εντολές ενεργοποιήθηκαν μετά τις 13:05 στο 1,72 ευρώ. Ωστόσο η τιμή των 2 ευρώ, δηλαδή της AMK, έχει απομακρυνθεί επικίνδυνα και από την τεχνική πλευρά έχει διαμορφωθεί πλέον σε ισχυρή βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Προσώρας σηματωρός για τον κλάδο παραμένει η Alpha Bank.

Δυσοίωνη η τεχνική εικόνα για τη ΔΕΗ, μετά το νέο χαμηλό στα 3,18 ευρώ, όλο και πιο προβληματικό το διάγραμμα για τον ΟΠΑΠ, που επουδενί δεν πρέπει να χάσει τα 6,10-6,15 ευρώ, ενώ σε (συγκριτικά) πιο υποφερτή κατάσταση έχει διαμορφωθεί ο ΟΤΕ.

Ωστόσο και για τον ΟΤΕ έχει σημασία η διόρθωση από τη στιγμή που βγαίνει προς πώληση το 10% που (συνολικά ) έχει απομείνει στο Δημόσιο/ΤΑΙΠΕΔ κι αυτό γιατί από τις 4 Ιανουαρίου έχει χαθεί αποτίμηση της τάξης του 19%, δηλαδή πρακτικά αυτή η συμμετοχή του Δημοσίου/ΤΑΙΠΕΔ έχει μειωθεί στα 368 εκατ. ευρώ.

Και πιθανόν ίσως η Deutsche Telekom να αυξήσει περαιτέρω τη συμμετοχή της έναντι ακόμη χαμηλότερου/φθηνότερου τιμήματος.

Στα 13,09 με σημαντικές απώλειες διόρθωσε νωρίτερα η μετοχή του ΟΛΠ, που σήμερα βρίσκεται στην επικαιρότητα (σχετικό θέμα του Φώτη Κόλλια) και την αποτίμηση του Οργανισμού να έχει μειωθεί στα 327 εκατ. ευρώ.

Ισως από τα ελάχιστα όχι και τόσο απογοητευτικά στοιχεία της μέχρι τώρα συνεδρίασης το ότι λίγο μετά τις 13:15 οι συναλλαγές έφταναν τα 52 εκατ. μετοχές, ο δε τζίρος τα 27 εκατ. ευρώ. Από αυτά το 66% στις τράπεζες.

Επίσης ενδιαφέρον να αναφερθεί το ότι περίπου την ίδια ώρα και παρά το γεγονός της μεγάλης διόρθωσης για τον FT 25 (-6,68% στις 145 μονάδες), στα Παράγωγα δεν είχαν γίνει πάνω από 3.180 Συμβόλαια στον δείκτη και τα περισσότερα με discount αναλογικά μικρότερο σε σχέση με την υποκείμενη αγορά.

Αντιθέτως αυξημένα ΣΜΕ είχαν ανοίξει και στις 4 τραπεζικές μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v