Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελειώνει σήμερα το σίριαλ πώλησης του ΟΛΠ

Το απόγευμα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, για να ανοίξει τη βελτιωμένη προσφορά της Cosco. Οι πληροφορίες για το τίμημα και τα επόμενα βήματα της διαδικασίας. To χρονοδιάγραμμα. Πότε θα αναλάβουν τη διοίκηση οι Κινέζοι.

Τελειώνει σήμερα το σίριαλ πώλησης του ΟΛΠ

Ολοκληρώνεται σήμερα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% (51% συν 16% σταδιακά) του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco.

Οι Κινέζοι, που επανήλθαν με ελαφρώς βελτιωμένη προσφορά, φαίνεται πως προσφέρουν τίμημα το οποίο αποτιμά την αξία του OΛΠ σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα των 500 εκατ. ευρώ. Χθες, το πρακτορείο Reuters ανέφερε πως η προσφορά της Cosco κινείται κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, με πρόσωπα που παρακολουθούν την υπόθεση να επιμένουν πως θα είναι ελαφρώς υψηλότερη. Προ ημερών, είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες, τις οποίες μετέδωσε η Wall Street Journal, περί προσφοράς κοντά στα 350 εκατ. ευρώ.

Μπορεί ο διαγωνισμός να ολοκληρώνεται σήμερα, έπειτα από πολύμηνες μάχες στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο με ισχυρούς παράγοντες που δεν επιθυμούσαν την ιδιωτικοποίηση του OΛΠ, αλλά θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρεις έως έξι μήνες μέχρι να αναλάβουν τη διοίκηση οι Κινέζοι.

Για παράδειγμα, απαιτείται η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ OΛΠ και ελληνικού δημοσίου (πρόσφατα είναι τα «επεισόδια» στο Δ.Σ. του ΟΛΠ) να περάσει από τη γενική συνέλευση του οργανισμού. Στη συνέχεια πρέπει και η συμφωνία πώλησης μεταξύ Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και Cosco να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή, ενώ θα προηγηθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η ολοκλήρωση του πρώτου διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποτελεί, πάντως, ορόσημο για όσους παρακολουθούν τις ιδιωτικοποιήσεις. Ειδικά όταν στην περίπτωση του OΛΠ υπάρχουν ακόμα σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τελευταίο επεισόδιο ήταν η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, την προηγούμενη εβδομάδα, για επανεξέταση της σύμβασης παραχώρησης. Η στάση του Δ.Σ. θεωρείται, πάντως, «πρόβλημα που αντιμετωπίζεται» από όσους παρακολουθούν τη διαδικασία, καθώς τον τελικό λόγο έχει η Γενική Συνέλευση στην οποία θα ψηφίσει ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, που ελέγχει το 74,14% των μετοχών.

Σημειώνεται πως με βάση τη συμφωνία μετόχων, η Cosco θα αποκτήσει αρχικά το 51% του ΟΛΠ, ενώ η εξαγορά του υπολοίπου 16% συνδέεται με την πραγματοποίηση επενδύσεων περί τα 300 εκατ. ευρώ στα επόμενα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v