Σε χαμηλό 13 μηνών οι ευρωαγορές

Σε αναζήτηση "ασφαλών καταφυγίων" οι επενδυτές, λόγω της νέας πτώσης του πετρελαίου κάτω από τα 28 δολάρια. Ισχυρές πιέσεις σε εμπορεύματα και μέταλλα, με απώλειες έως και 7%. Σε υψηλό ενός έτους το γεν έναντι του δολαρίου, σε χαμηλό 8 μηνών η απόδοση του bund. Πτώση έως 300 μονάδες στο άνοιγμα δείχνουν τα futures της Wall.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014 διολισθαίνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου στρέφει τους επενδυτές στην αναζήτηση «ασφαλών καταφυγίων».

Η ανακοίνωση της Royal Dutch Shell για σημαντική πτώση των κερδών της στο τρίμηνο λόγω της πορείας της τιμής του πετρελαίου, καθώς και η απόφαση της BHP Billiton να υποβαθμίσει την πρόβλεψή της για την ετήσια παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος, δημιουργούν επιπρόσθετες πιέσεις στα χρηματιστήρια, με τις μετοχές των δυο εταιρειών να καταγράφουν πτώση έως 7%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ευρωπαϊκοί δείκτες βασικών πόρων και ενέργειας υποχωρούν κατά περίπου 4%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 τουλάχιστον ετών. Ο δείκτης βασικών πόρων έχει καταγράψει πτώση μεγαλύτερη του 20% τις πρώτες τρεις εβδομάδες του 2016, μετά από πτώση 35% πέρυσι, ενώ ο δείκτης πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχωρεί κατά 13% από την αρχή του έτους, μετά την πτώση 8% πέρυσι.

Τα futures του αμερικανικού αργού κινούνται αυτήν την ώρα 3,2% χαμηλότερα στα 27,55 δολάρια το βαρέλι και του Brent 2,23% χαμηλότερα στα 28,12 δολάρια.

Ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 2,98% στις 323 μονάδες, 2,9% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 5.706 μονάδες, 2,8% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.389 μονάδες και 3,07% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.138 μονάδες.

Απώλειες 2,6% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 8.335 μονάδες και 2,07% για τον πορτογαλικό PSI στις 4.582 μονάδες, ενώ οι απώλειες για τον ιταλικό δείκτη FTMIB πλησιάζουν το 3% (18.327 μονάδες) –κυρίως λόγω των προβλημάτων του ιταλικού τραπεζικού κλάδου.

Οι ανησυχίες των επενδυτών ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας θα διευρυνθεί, σε συνδυασμό με τη «βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου, επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα, με αποτέλεσμα πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν εισέλθει σε «bear market».

Εν τω μεταξύ, η αποστροφή των επενδυτών προς το ρίσκο, έχει αυξήσει τη ζήτηση για το ιαπωνικό νόμισμα –ένα νόμισμα που θεωρείται παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο- που ενισχύεται κατά 1% έναντι του δολαρίου και αγγίζει υψηλό ενός έτους, ενώ η στερλίνα υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014.

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι και η ζήτηση για γερμανικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς bund να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών –εν όψει και της αυριανής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Για πτώση έως και 300 μονάδων στο ξεκίνημα ετοιμάζεται η Wall Street, με τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq να καταγράφουν απώλειες περίπου 2%.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v