Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταξύ σφύρας και... MSCI κινείται το Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 440 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με ισχυρές απώλειες άνω του 2% στο ξεκίνημα. Με το βλέμμα στους «χρησμούς» του Eurogroup αλλά και στις βραδινές ανακοινώσεις του MSCI οι επενδυτές. Οι κινήσεις στις διεθνείς αγορές και το μήνυμα της Fed. Ποια είναι τα «όρια» για τους δείκτες.

Ισχυρές πιέσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 440 μονάδες, με απώλειες άνω του 2%. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε:

Ούτε για μία συνεδρίαση, τη χθεσινή, παρότι ξεκίνησε με καλούς οιωνούς και προϋποθέσεις. Ούτε χθες, που σε γενικές γραμμές το κλίμα στην Ευρώπη συνηγορούσε για μία ανάλογη κίνηση στο Χ.Α., που θα έδινε την καταρχήν ζητούμενη προσέγγιση των 121 μονάδων για τον FT 25. Και έτρεφα ελπίδες στα μέσα της συνεδρίασης πως θα ήταν εφικτό ακόμη και ένα «κλείσιμο» του δείκτη στην περιοχή αυτή, αφ' ης στιγμής από νωρίς είχε επιβεβαιωθεί η στήριξη των 113 μονάδων.

Κι όμως, ούτε για μία ημέρα, όπως εύστοχα σημείωνε αργότερα ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς ο Γενικός Δείκτης μετρούσε οριακές απώλειες 0,32% στις 449 μονάδες, ο FT 25 στις 117 με μικρά κέρδη, όπως επίσης και ο πολύπαθος τραπεζικός.

Συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών, 183,5 εκατ. μετοχών -καθότι το μεγαλύτερο μέρος στον τραπεζικό κλάδο-, τζίρος 64,8 εκατ. ευρώ, αρκετός για τα δεδομένα της αγοράς και τη συνολική κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Το καλό κλίμα εκτός τειχών άλλαξε, όταν στις ΗΠΑ η Fed προβλημάτισε τη Wall Street, αλλά με την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί.

Εντός των τειχών, τα ίδια και βαρύτερα, με την κυβέρνηση να αναζητά εναγωνίως διεξόδους, τον έναν μετά τον άλλο κορυφαίους υπουργούς να προλειαίνουν το έδαφος μπροστά στον κίνδυνο αποπομπής από τη ζώνη Σένγκεν, να ξορκίζουν την Παρασκευή, οπότε οι αγρότες «απειλούν» με κάθοδο στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, και σε όλα αυτά να επείγεται για να κλείσει η αξιολόγηση.

Μια χαρά... και σήμερα Πέμπτη για μία συνεδρίαση που εξαρχής είχε μετρηθεί ως σημαντική από πολλούς επαγγελματίες και ειδικούς της αγοράς λόγω του Eurogroup, του MSCI κ.λπ.

Για τα μηνύματα από το Eurogroup που περιμένει η κυβέρνηση κάνει λόγο η Ελενα Λάσκαρη, με το Μαξίμου έτοιμο για όλα (σχετικό θέμα της Μαρίνας Μάνη) και τη ΝΔ να προετοιμάζεται για μετωπική (όπως σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής). Επιπλέον, διήμερο στο... Σύνταγμα ετοιμάζουν οι αγρότες.

Να αποφύγουμε τα λάθη που οδήγησαν σε αδιέξοδα προειδοποιεί ο διοικητής της ΤτΕ, εάν δεν επιτευχθεί έγκαιρα η αξιολόγηση... καήκαμε, υποστήριζε τελευταία ο ΥΠΟΙΚ, προφανώς κάτι περισσότερο θα γνωρίζουν οι καθ' ύλην αρμόδιοι. Ενδεικτικά και τα όσα σημειώνει σε σχετικό θέμα του ο Χρήστος Κίτσιος και για τους εύλογους «φόβους της αγοράς».

Σε ανάλογο μήκος κύματος -για την αξιολόγηση- και η Societe Generale, σε μία συγκυρία που στο Χ.Α. αρκετά ξένα επενδυτικά σπίτια, οσάκις βρίσκουν ευκαιρίες διαφυγής δεν τις αφήνουν ανεκμετάλλευτες. Πόσο μάλλον χθες, που με την αντίδρασή της η αγορά πρόσφερε κατά τι καλύτερες τιμές για μείωση θέσεων ή συνολική αποχώρηση από το Χ.Α.

Η ουσία είναι πως (και) το Χ.Α. παραμένει δέσμιο της γενικότερης κατάστασης που έχει φέρει σε αδιέξοδο τη χώρα, υπό το βάρος των εκβιασμών των «εταίρων», όπως αποκάλυπτε αρχές της εβδομάδας η Αγγελική Παπαμιλτιάδου. Πράγματι για να γυρίσει ο... ήλιος στο Χ.Α. θα πρέπει να γίνουν πολλά, πάρα πολλά. Και κυρίως να αρχίσει να λειτουργεί το σύστημα/πλαίσιο για την ενεργή διαχείριση των «κόκκινων δανείων» προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνεχιζόμενες πιέσεις και η έντονη αμφισβήτηση προς τις τράπεζες.

Επίσης, εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση η επίτευξη της αξιολόγησης. Ωστόσο, την ίδια στιγμή επικρέμαται η απειλή Σένγκεν (όσο κι αν οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί θέλουν να δείχνουν πως παίρνουν τον κίνδυνο... χαλαρά), τις αμέσως επόμενες 1-2 ημέρες θα φανεί εάν το «αγροτικό» θα οξυνθεί περαιτέρω ή θα πέσουν οι τόνοι.

Σε ένα τέτοιο βραχυπρόθεσμο περιβάλλον, θα πει κάποιος πως εύλογα η πλειονότητα των επενδυτών, κυρίως δε των παικτών, αναζητεί οποιαδήποτε ευκαιρία και αφορμή για να μειώσει τις θέσεις της.

Με αυτές τις προϋποθέσεις και τουλάχιστον μέχρις ότου έχουμε 1-2 απτές ενδείξεις (προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση), δύσκολα ένας παίκτης θα μπορούσε να ποντάρει στο ενδεχόμενο άμεσης επαναφοράς του FT 25 προς τις 130 μονάδες και αντίστοιχα του Γ.Δ. πάνω από τις 461 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v