Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για μετωπική σύγκρουση ετοιμάζεται η ΝΔ

Ασφαλιστικό και τηλεοπτικές άδειες στην κορυφή της σχετικής ατζέντας. Ανησυχία για το προσφυγικό, καταγγελίες για κυβερνητική «αδράνεια». Φυγή προς τα εμπρός αναζητά ο Μητσοτάκης, που ανακοινώνει το γαλάζιο συνέδριο.

Για μετωπική σύγκρουση ετοιμάζεται η ΝΔ

Σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα αναμένεται η ΝΔ να εντείνει την κριτική της προς την κυβέρνηση τις επόμενες ώρες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δείχνει να οριστικοποιεί τη θέση του ότι περιθώρια συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να υπάρξουν. Στην κορυφή της ατζέντας της αντιπαράθεσης θα παραμείνουν το ασφαλιστικό και οι τηλεοπτικές άδειες που θα συζητηθούν σήμερα στη Βουλή, ενώ με εξαιρετική ανησυχία στη Συγγρού παρακολουθούν τις εξελίξεις για το προσφυγικό.

Η χθεσινή αποδοχή από τον Πάνο Καμμένο της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και η ταυτόχρονη δημοσιοποίηση από τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Γιάννη Μουζάλα του φόβου τους ότι μπορεί να κλείσουν τα σύνορα με τα Σκόπια, επέτειναν τον προβληματισμό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει πλήρως από τον έλεγχο της κυβέρνησης, που και στον τομέα αυτό δείχνει την πλήρη ανικανότητά της», έλεγε χθες υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας της ΝΔ, ο οποίος επισημαίνει την «απόλυτη περιθωριοποίηση» της χώρας μας και τις απρόβλεπτες εξελίξεις που μπορεί να υπάρξουν από εδώ και πέρα.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο καταγγέλλουν τον πρωθυπουργό για «αδράνεια», ότι «δηλώνει ικανοποιημένος, ενώ τον αγνοούν», με τους εταίρους να συζητούν «χωρίς εμάς θέματα υψίστης σημασίας για τη χώρα μας».

«Στα μέτρα του»

Σφοδρή θα είναι η επίθεση που θα εξαπολύσει η ΝΔ στην κυβέρνηση, με αφορμή την τροπολογία την οποία κατέθεσε αργά χθες το βράδυ για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών και ήδη από χθες έχει δοθεί το στίγμα για τη σημερινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση. Πιο συγκεκριμένα η Συγγρού εγκαλεί το Μέγαρο Μαξίμου για αντισυνταγματική αφαίρεση της αρμοδιότητας για τις άδειες από το ΕΣΡ και για αποφάσεις «κάτω από το τραπέζι», ενώ, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, καταγγέλλει τον πρωθυπουργό ότι «χτίζει σύστημα διαπλοκής κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του».

Το Σύνταγμα, λένε στη ΝΔ, προβλέπει ότι η αδειοδότηση των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας γίνεται μόνο μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για να εξασφαλίζεται ότι η εκάστοτε κυβέρνηση δεν θα παρεμβαίνει για ιδία οφέλη. Και από αυτή τη θέση, όπως διαμηνύουν, δεν πρόκειται να παρεκκλίνουν.

«Παγιδευμένος»

Για το ασφαλιστικό και σε αναμονή της αυριανής άφιξης των αγροτών στην Αθήνα, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τη συγκυβέρνηση πως οδηγείται σε περικοπή των συντάξεων με ταυτόχρονη αύξηση των εισφορών, κάτι όμως που «δεν λύνει το πρόβλημα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνουν συνεργάτες του, «έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το ζήτημα, ωστόσο βασική προϋπόθεση είναι να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να ανταποκρίνεται». Ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμούν στη ΝΔ, είναι «παγιδευμένος ανάμεσα στις υποσχέσεις που έδωσε πριν τις εκλογές και τον ερασιτεχνισμό που επέδειξε μετά από αυτές». Κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει, κατά τη Συγγρού, σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Επαναπροσδιορισμός φυσιογνωμίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα με τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους, προχωρά στην αναδιοργάνωση του κόμματός του. Έτσι μετά την επίσημη ανακοίνωση της μετακόμισης των γραφείων της ΝΔ στην οδό Πειραιώς με χαμηλό ενοίκιο, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα σήμερα θα ανακοινώσει τη διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου της γαλάζιας παράταξης για τα μέσα Απριλίου.

Με το σύνθημα «Από την αρχή» που χρησιμοποιούσε και κατά την προεκλογική περίοδο, θα προσπαθήσει να κάνει τη «φυγή προς τα εμπρός» για το κόμμα, με τη διεύρυνσή του προς το κέντρο, την εκλογή των νέων οργάνων, την αλλαγή του καταστατικού και τον επαναπροσδιορισμό της ιδεολογικής φυσιογνωμίας της ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v