Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αναμονή στις 550 μονάδες

Ήπιες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να περιμένουν νεότερα από αξιολόγηση - προσφυγικό. Στο επίκεντρο και τα εταιρικά αποτελέσματα. Με θετικά πρόσημα κλείνει ο Μάρτιος. Η εικόνα στα παράγωγα.

Στη σκιά του «χτυπήματος» στις Βρυξέλλες οι αγορές, το ΔΝΤ στοχοποιεί η κυβέρνηση για την αξιολόγηση.

Δεύτερη συνεχόμενη διορθωτική συνεδρίαση στη Wall Street, σε επιχείρηση προσαρμογής στα νέα δεδομένα οι ευρωαγορές και με σημειολογικό «κλείσιμο» του DAX πάνω από τις 10.000 μονάδες.

Στην Αθήνα, πέραν των επενεργειών που προκαλούν τα τελευταία δραματικά γεγονότα αλλά και εντός το διογκούμενο πρόβλημα του «μεταναστευτικού» (Ειδομένη - Πειραιάς), η κυβέρνηση «επιτίθεται» όλο και συχνότερα κατά του ΔΝΤ, με την Ελενα Λάσκαρη να επιχειρεί να εξηγήσει τους λόγους και τις αφορμές.

Συνεκτιμώντας τις όλο και πιο πυκνές δηλώσεις-παρεμβάσεις Σόιμπλε, εκτιμάται πως οι επόμενες 2-4 εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα φορτισμένες. Σε τέλμα το προσφυγικό, ανησυχία στο Μαξίμου, σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, κάνοντας λόγο -μεταξύ άλλων- για δεύτερες σκέψεις για εκκένωση της Ειδομένης.

Εν μέσω αυτών, το Χ.Α. συνέχισε χθες με τον Γενικό Δείκτη στην ευρύτερη περιοχή των 550 μονάδων, με νέα υπεραπόδοση για τον τραπεζικό κλάδο και ικανοποιητικές αποδόσεις για αρκετά blue chips.

Συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών, στα περίπου 80,3 εκατ. μετοχές, αλλά με ικανοποιητική διασπορά και πέραν των τραπεζών. Στα 51 εκατ. ευρώ ο τζίρος, επίσης με διάχυση σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips. Ενθαρρυντικό το ότι η άνοδος συγκεκριμένων μετοχών αυτής της κατηγορίας πραγματοποιείται με συγκριτικά καλούς τζίρους και υποστηρίζεται από θετικά νέα (οικονομικά αποτελέσματα 2015, τέταρτου τριμήνου, μερίσματα κ.λπ.), στην οποία συμμετέχουν βασικοί μέτοχοι, χρηματιστηριακοί κύκλοι και επενδυτές.

Στο σχετικό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου αναφέρονται λεπτομερώς τα της χθεσινής συνεδρίασης, η Axia Ventures εστιάζει στον τραπεζικό κλάδο εξετάζοντας τα περιθώρια ανόδου που έχουν οι μετοχές, ξεχωρίζοντας δε την Alpha Bank. Η θέση της Axia Ventures έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την υπερ-θετική προσέγγιση της Citi για τον κλάδο.

Αμφότεροι οι οίκοι, όπως κι όσοι ακόμη βλέπουν θετικά τον κλάδο, θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ βασικότατη προϋπόθεση τη σε εύλογο χρόνο ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την «επικύρωσή» της στο Eurogroup στα τέλη Απριλίου.

Με αυτή την υπόθεση-κλειδί κινείται ένα μέρος των ενεργών επενδυτών, αυτών που εν πολλοίς διατηρούν το Χ.Α. σε επίπεδα πάνω από τις 520 μονάδες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας δοκιμής υπέρβασης των 582, με στόχο τις 610 μονάδες.

Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας φτάνει μέχρι και τη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης, τελευταία του Μαρτίου, κι αυτό γιατί η μέχρι τώρα απόδοση φέρνει τον μήνα σε θετικό πρόσημο, με απόδοση 44% για τον ΔΤΡ.

Απομένουν 4 + σήμερα συνεδριάσεις για να δούμε εάν ο Μάρτιος θα είναι ο πρώτος μήνας με θετικό πρόσημο για το 2016 -και ο μήνας που βάζει τέρμα σε έναν μεγάλο καθοδικό κύκλο. Με τον Γ.Δ. στις 550 μονάδες και τον FT 25 στις 151 μονάδες, ο Μάρτιος μπορεί να αποδειχθεί (χρηματιστηριακά) μη... γδάρτης, αν και ο μήνας που ακολουθεί θεωρείται εκ προοιμίου καθοριστικότατος.

Να κλείσει όμως ο τρίτος μήνας του 2016 με θετικό πρόσημο και βλέπουμε, καθώς μάλλον από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα επιβεβαιωθεί εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν όντως στις 2 Απριλίου.

Περιοριζόμαστε στη λίγο έως πολύ αναμενόμενη αντίδραση των τελευταίων δύο ημερών, καθώς ο Γ.Δ. δεν υπερβαίνει τις 560 αλλά και δεν χάνει τις 540 μονάδες. Ειδικότερα για τον FT 25 η χθεσινή κίνηση σταμάτησε στην αντίσταση των 153 μονάδων, που είναι το νέο stop για τις short ημερήσιες θέσεις και μόνο με κατοχύρωσή του ο δείκτης θα μπορούσε να συνεχίσει προς τις 156 και τις 159 μονάδες.

Καλή η τεχνική εικόνα -χθες μετά από καιρό- για τη μετοχή του ΟΤΕ και για όσο κρατάει τα 7,20 ευρώ, «κλειδί» για τον ΟΠΑΠ παραμένουν τα 6,28 ευρώ, για τον Μυτιληναίο η τάση «κρίνεται» στα 3,53 ευρώ, ενώ οι αυξημένες συναλλαγές στη Viohalco μπορεί να είναι πρόκριμα για αντίδραση της μετοχής προς το 1,13 ευρώ.

Ανάλογη συντηρητική εικόνα και στο ΧΠΑ, καθώς μειώθηκαν μεν τα Συμβόλαια του δείκτη σε 10.751, ο δανεισμός τίτλων, αυξήθηκε δε λίγο η υποτίμηση/discount στο 0,65%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης. Από τα ΣΜΕ των μετοχών, για ακόμη μία ημέρα ξεχωρίζουν των τραπεζών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v