Σε τέλμα το προσφυγικό, ανησυχία στο Μαξίμου

Πρεμιέρα σήμερα του νέου Κυβερνητικού Συμβουλίου. Οι φόβοι επαληθεύονται: «Δεν θα πάρουμε πρόσφυγες, μετά το χτύπημα στις Βρυξέλλες», δηλώνει η Πολωνία. Τσίπρας προς Στόλτενμπεργκ: Τι κάνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο; Δεύτερες σκέψεις για εκκένωση της Ειδομένης.

Σε τέλμα το προσφυγικό, ανησυχία στο Μαξίμου

Ανησυχία και εκνευρισμός επικρατούν στο κυβερνητικό επιτελείο τις τελευταίες ώρες, καθώς παραμένουν ανοικτά τα δύο μεγάλα μέτωπα, της αξιολόγησης και του προσφυγικού.

Το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες περιέπλεξε την κατάσταση, αφού οι επαφές με ομολόγους του και με αξιωματούχους που είχε ξεκινήσει ο Αλέξης Τσίπρας διεκόπησαν την Τρίτη (σ.σ. πρόλαβε να μιλήσει τηλεφωνικά μόνο με την Αγκελα Μέρκελ) ενώ, λόγω των εξελίξεων, έστρεψε την προσοχή του στο προσφυγικό, αφήνοντας τα της αξιολόγησης στο οικονομικό επιτελείο.

Οι φόβοι του Μαξίμου άλλωστε άρχισαν να επαληθεύονται: η Πολωνή πρωθυπουργός ανακοίνωσε και επισήμως χθες ότι μετά το χτύπημα στις Βρυξέλλες, η χώρα της δεν θα δεχθεί στο έδαφός της τους 7.000 πρόσφυγες που είχε συμφωνήσει να φιλοξενήσει.

Θεωρείται βέβαιο ότι αναλόγως θα πράξουν τις επόμενες ημέρες ή ώρες και άλλες χώρες της κεντρικής-ανατολικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα η (αμφιλεγόμενη, έτσι κι αλλιώς) συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να παραμείνει στα χαρτιά.

Τι κάνει... το ΝΑΤΟ;

Πέραν αυτής της εμπλοκής, η κυβέρνηση δεν κρύβει πλέον την οργή της για... την απραξία του ΝΑΤΟ. «Δεν ήταν καθόλου εύκολη η λήψη πολιτικής απόφασης για ανάμιξη της Συμμαχίας προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ροές από τα τουρκικά παράλια, αλλά δύο μήνες μετά τα ΝΑΤΟικά πλοία που βρίσκονται στα νησία δεν κάνουν τίποτα», ομολογούσαν κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες ημέρες. (σ.σ. Σύμφωνα με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός στη χώρα ανέβηκε στους 49.085).

Η «οργή» αυτή «βγήκε προς τα έξω» χθες, όταν ο κ. Τσίπρας διαμαρτυρήθηκε (επισήμως) στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για το γεγονός ότι οι ροές παραπένουν αμείωτες παρά τις περιπολίες των πλοίων στο Αιγαίο.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ κινήθηκε – κατά τις πληροφορίες – στη λογική του ... «γιαβας γιαβας», καθώς είπε στον πρωθυπουργό ότι «ακόμη είναι νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων»...

Πρεμιέρα του νέου Κυβερνητικού Συμβουλίου

Για σήμερα το πρωί έχει προγραμματισθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική, υπό τον πρωθυπουργό. Συμμετέχουν οι υπουργοί Αμυνας, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας, Εσωτερικών, Επικρατείας και οι αναπληρωτές υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη, Εξωτερικών, Οικονομικών, καθώς και εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας (χωρίς δικαίωμα ψήφου). Από τη σημερινή πρεμιέρα απουσιάζει ο Πάνος Καμμένος καθώς βρίσκεται στην Αίγυπτο.

Σ΄αυτή την πρώτη συνεδρίαση θα συζητηθούν «δεκάδες πρακτικά θέματα που αφορούν τη διαχείριση των προσφυγικών ροών» - από το χωροταξικό και το λειτουργικό των (κλειστών...) κέντρων φιλοξενίας μέχρι την κατανομή των προσφύγων/μεταναστών σ΄αυτά.

Πέραν της ανάγκης να προχωρήσουν τα ζητήματα αυτά, η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει «άλλοθι» στους Ευρωπαίους υπέρμαχους των μονομερών αντιπροσφυγικών λύσεων ότι (και) η Ελλάδα δεν υλοποιεί τα συμφωνηθέντα.

Ο στρατός είναι... κέτερινγκ;

Δεν πέρασε απαρατήρητη η... μίνι κόντρα ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και στον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, για... τον ρόλο του στρατού στο προσφυγικό.

«Ο στρατός δεν είναι κέτερινγκ ούτε υπηρεσία ασύλου» απάντησε ο κ.Καμμένος όταν πληροφορήθηκε τη δήλωση του κ.Τόσκα ότι ο στρατός θα αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων.

Να «αδειάσει» η Ειδομένη

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να ληφθεί σύντομα απόφαση και για την Ειδομένη: μπορεί η κυβέρνηση να μην προκρίνει την βίαιη μετακίνηση των 12.000 ατόμων που παραμένουν στη λάσπη και στις σκηνές προσδοκώντας να ανοίξουν τα ελληνο-σκοπιανά σύνορα, τα κεντρικά στελέχη της ωστόσο (με πρώτον τον Γιώργο Μουζάλα) αντιλαμβάνονται ότι «η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο».

Οπως λένε, «θα βρούμε την μέθοδο και την αφορμή για να αδειάσουμε τον καταυλισμό», ο οποίος, συν τοις άλλοις, εξελίσσεται σε υγειονομική βόμβα.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες αποχώρησαν για λίγο από την Ειδομένη οι ΜΚΟ «για λόγους ασφαλείας» εξαιτίας, όπως είπαν, των εντάσεων που υπάρχουν ανάμεσα στους πρόσφυγες.

Ο κ.Καμμένος, επιπλέον, διευκρίνισε ότι ο στρατός δεν θα έχει ρόλο στην περιοχή διότι ο καταυλισμός δεν είναι οργανωμένος – δηλαδή, επίσημος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v