Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση με άρωμα... ημιαργίας

Με τις συναλλαγές περιορισμένες λόγω του επερχόμενου Καθολικού Πάσχα, ο Γενικός Δείκτης κινείται με οριακές μεταβολές, ενώ και στα περισσότερα blue chips οι κινήσεις είναι ήπιες. Ανοδική προσπάθεια για Πειραιώς, πιέσεις σε ΕΥΔΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ.

Στο... κόκκινο οι ευρωαγορές, με το Χ.Α. να κινείται πέριξ των 550 μονάδων. Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε διόρθωση αλλά τις συναλλαγές περιορισμένες δεδομένου ότι ακολουθεί το Καθολικό Πάσχα (αύριο η συντριπτική πλειονότητα των αγορών είναι κλειστή), και με το δίπολο «μεταναστευτικό - αξιολόγηση» σε εκκρεμότητα, οι κινήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο ευθυγραμμίζονται με τις ευρωπαϊκές αγορές. 

Υποχωρεί το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία, απροσδόκητη πτώση στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γαλλία, με τους δύο βασικότερους δείκτες να χάνουν σημαντικό έδαφος προς τις 9.903 και τις 4.357 μονάδες αντίστοιχα.

Με αυτό το κλίμα στην Ευρώπη και δεδομένου ότι οι περισσότερες αγορές (όπως και το ΧΑ) θα παραμείνουν κλειστές και τη Δευτέρα, υπάρχει κίνητρο για μερική κατοχύρωση θέσεων που έρχεται απολύτως φυσιολογικά. Πλην όμως πρόκειται για διόρθωση, με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί λίγο χαμηλότερα των 40 μονάδων (-0,38%) και τις συναλλαγές/τζίρο να κυμαίνονται στα περίπου χθεσινά μεγέθη.

Ανοδική αντίδραση μέτριου κόστους η χθεσινή, ανάλογου κόστους η μέχρι τώρα υποχώρηση της αγοράς, που έχει πολλά χαρακτηριστικά μίας ελεγχόμενης και μέσα σε τεχνικά όρια διολίσθησης.

Το ότι οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο στις 21 από τις μετοχές του FT 25, παραπέμπει σε περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση θέσεων που ξεκινά από τον τραπεζικό κλάδο, εκτείνεται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και περιλαμβάνει την πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών και blue chips.

Εν μέρει αλλαγή σκηνικού λίγο πριν από τις 11:30, οπότε ανέλαβαν οι αγοραστές σε Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, Motor Oil, με αποτέλεσμα ο μεν Γενικός Δείκτης να περνά σε θετικό πρόσημο προς τις 553 μονάδες, ο δε FT 25 στις 152 μονάδες, με αφορμή το «γύρισμα» του ΔΤΡ προς τις 40 μονάδες.

Από τον τραπεζικό κλάδο κόντρα στη διόρθωση πηγαίνει η Πειραιώς, με μέτριες όμως συναλλαγές, ενώ ήπια διορθώνουν Εθνική και Eurobank, καθώς στην Alpha Bank λίγο μετά τις 11:15 οι εντολές εξισορρόπησαν στο 1,75 ευρώ.

Χαμηλός τζίρος σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, χαμηλότερος στη μετοχή της ΔΕΗ. Στα 7,53 ευρώ οι συναλλαγές στον τίτλο του ΟΤΕ, στα 6,15 ευρώ στον ΟΠΑΠ, θυμίζοντας τις κρίσιμες τιμές στα 7,20 και στα 6,28 ευρώ αντίστοιχα. Στη μετοχή της ΔΕΗ, που εδώ και καιρό έχει διαφοροποιηθεί από την τριάδα, συναλλαγές πραγματοποιούνται στο εύρος των 2,83-2,90 ευρώ, με τα 3-3,05 ευρώ πρώτες βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις.

Εύλογα σε μία τέτοια συνεδρίαση το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται σε πολύ επιλεκτικές, προσεκτικές κινήσεις, με γνώμονα και τα αποτελέσματα αλλά και τις αναλύσεις ξένων και ελληνικών οίκων.

Ενδεικτικά σε αναπροσαρμογή της τιμής-στόχου για τη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων στα 5 από τα 5,2 ευρώ προχώρησε η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατήρησε τη σύσταση Equalweight για τον τίτλο. Η χρηματιστηριακή μειώνει τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή της ΕΧΑΕ κατά 10%-20% για τη διετία 2016-2017, λόγω της μείωσης του ημερήσιου όγκου συναλλαγών στο Χ.Α. εν μέσω αβεβαιότητας. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος στο Χ.Α. έχει μειωθεί κατά 16% μέχρι στιγμής στο έτος. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι ο ισολογισμός της ΕΧΑΕ (με το καθαρό ταμείο να διαμορφώνεται στο 43% της κεφαλαιοποίησης της ΕΧΑΕ) αφήνει καλό περιθώριο για διανομή γενναιόδωρων μερισμάτων την επόμενη διετία.

Σε hold από buy υποβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Jumbo η Wood σε έκθεσή της στην οποία ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 12,1 ευρώ από 10,2 ευρώ. Ο οίκος υπογραμμίζει ότι η υποβάθμιση σχετίζεται με την αποτίμηση της εισηγμένης, καθώς από τον Σεπτέμβριο ο τίτλος έχει ενισχυθεί κατά 30%, υπεραποδίδοντας έναντι του Γενικού Δείκτη κατά 70%. Η αύξηση στην τιμή-στόχο κατά 19% αντανακλά τις αυξημένες προβλέψεις της χρηματιστηριακής για τα κέρδη του 2016-2017 μετά και τα αποτελέσματα του 2015. Η Wood προβλέπει ότι η Jumbo θα εμφανίσει μέση ετήσια αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 10% έως το 2017. Όσον αφορά στην αποτίμηση της εισηγμένης, το P/E ανέρχεται στο 12,3, αυξημένο κατά 19% έναντι του πενταετούς μέσου όρου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v