Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Παίρνει καθοδική κλίση ο Γενικός Δείκτης

Οι πωλητές παίρνουν το πάνω χέρι στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί προς τις 545 μονάδες. Διευρύνονται οι απώλειες στις τράπεζες, κρατά τα θετικά πρόσημα η Εθνική. Στο πράσινο και ο ΟΠΑΠ. Πιέσεις για Τράπεζα Αττικής και Frigoglass.

Παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές επιμένουν σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, μετά το τετραήμερο ανοδικό σερί, στο ελληνικό χρηματιστήριο, και μετά τις 11:45, οι εν δυνάμει πωλητές δείχνουν να παίρνουν οριακά περισσότερες πρωτοβουλίες, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να «φορέσει τα κόκκινα» και να τα διατηρεί και μετά τη συμπλήρωση τριών ωρών συνεδρίασης.

Κακή και η «μεγάλη εικόνα» του εγχώριου χρηματιστηριακού ταμπλό, με την αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών να πλησιάζει το ένα προς τρία και όλα δείχνουν ότι θα κριθούν στο τέλος, όπου οι δύο «αντιμαχόμενες πλευρές» θα δείξουν περισσότερο ευκρινώς τις διαθέσεις τους.

Απόλυτα απογοητευτικός ο τζίρος, μόλις και ξεπερνά τα 17 εκατ. ευρώ, παρά τις «τσιμπημένες» συναλλαγές του πρώτου ημιώρου, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, καθώς είναι κοινό μυστικό πως ελάχιστες εντολές, σχετικού «ειδικού βάρους» σε δεικτοβαρείς μετοχές, μπορεί να αποδειχθούν ικανές να αλλάξουν ακόμα και το τελικό πρόσημο του Δείκτη.

Με τον Γενικό Δείκτη να κινείται κοντά στα μέχρι στιγμής χαμηλά ημέρας, καθώς από το ταμπλό του FTSE 25 διασώζονται με οριακά θετικό πρόσημο μόνο οι ΟΠΑΠ (0,63%, παρά την «τσεκουριά» από την HSBC που μείωσε την τιμή-στόχο στα 8,6 ευρώ, από 11,1 ευρώ προηγουμένως), Εθνική (1,38%), ενώ από την «κόκκινη» πλευρά τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Eurobank (-3,86%), Πειραιώς (-2,78%) και με σαφώς χαμηλότερες συναλλαγές οι ΔΕΗ (-2,42%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-3,64%), Τιτάν (-2,7%), Ελ. Πετρέλαια (-1,43%) και ΕΥΔΑΠ (-2,09%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχωρίζουν το +6,10% για την Attica Group και τα -10,92% για την Αττικής και -10,03% για την Frigoglass.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη, πολλά θα κριθούν από το σημερινό κλείσιμο, καθώς παραμένουν σε ισχύ τα δεδομένα σύμφωνα με τα οποία τα πολυγραφόμενα όρια αλλαγής της βραχυχρόνιας τάσης είναι για μεν την ανοδική η περιοχή των 585 μονάδων και για δε την καθοδική, το επίπεδο που εκτείνεται μεταξύ των 550 και των 544 μονάδων (οριακά ψηλότερα των οποίων κινείται αυτή την ώρα ο Δείκτης).

Για τη μεν ανοδική διάσπαση το επόμενο επίπεδο κίνησης ορίζεται στις 605 με 630 μονάδες, για δε την καθοδική τμή το επόμενο πεδίο στάσης και επαναξιολόγησης βρίσκεται διαγραμματικά στις 524 με 518 μονάδες.

Την κίνηση της υποκείμενης αγοράς ακολουθούν όσοι δραστηριοποιούνται στην Αγορά Παραγώγων, όπου αύριο και μετά τις 14:00 θα δώσει σαφέστερες ενδείξεις καθώς θα έχουν κλείσει τα συμβόλαια Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης, μόλις 5.959 συμβόλαια του δείκτη ήταν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v