Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ ρευστοποιήσεων στο Χρηματιστήριο

Οι εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης προκαλούν ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο. Διψήφιες απώλειες για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank. Πτώση άνω του 4% για Alpha, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ. Καλύτερη «συμπεριφορά» από Coca Cοla. Αυξημένος ο τζίρος.

Με εσπευσμένες ρευστοποιήσεις και βαριές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά και με αφορμή την άμεση διόρθωση χαμηλότερα των κρίσιμων 585 μονάδων, διαμορφώθηκε κλίμα στο χρηματιστήριο, με συνέπεια το... κοκκίνισμα του ταμπλό στο εύρος της μεγάλης και δευτερευόντως της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Με συναλλαγές που στα πρώτα 5' ξεπέρασαν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο των μετοχών του FT 25, ο δείκτης βρέθηκε να χάνει πάνω από 6%, με κλάδο-βαρίδι τον τραπεζικό που πολύ γρήγορα ξεπέρασε το 10% σε απώλειες.

Συναλλαγές και τζίρος πάνω από τον μέσο όρο των τριών τελευταίων συνεδριάσεων της προηγούμενης εβδομάδας (με κορύφωση την ανοδική συνεδρίαση προεξόφλησης την Παρασκευή).

Οπως σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, το γεγονός πως αύριο κλείνει χρηματιστηριακά ο μήνας και μέχρι την επόμενη συνεδριάσιμη (της Τετάρτης 4 Μαΐου) μεσολαβεί χρόνος (πολύ πυκνός για τη σοβαρότητα της κατάστασης και την περίσταση), η προσπάθεια κατοχύρωσης θέσεων θα πρέπει να θεωρείται λίγο ως πολύ αναπόφευκτη.

Απώλειες πάνω από 4% για τον Γενικό Δείκτη, που πλέον περνά σε αρνητικό πρόσημο (σε εβδομαδιαία μέτρηση), ενώ η μέχρι χθες μεγαλύτερη μηνιαία απόδοση περιορίζεται σε 2,74%, με τον ΓΔ στις 572 μονάδες.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης και της άμεσης διάσπασης/απώλειας των σημαντικών 585 μονάδων, η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση απαιτούν ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή.

Διψήφια η διόρθωση για τον ΔΤΡ, που νωρίς νωρίς χάνει και τις 45 μονάδες, "τραυματίζοντας" τη βραχυπρόθεσμη εικόνα του κλαδικού δείκτη. Διψήφιο το ποσοστό υποχώρησης για Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, στο μείον 8,50% η μετοχή της Alpha Bank.

To 73% του αυξημένου τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι αυτός που το προηγούμενο διάστημα συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος/κεφαλαίων (του πονταρίσματος για κλείσιμο της αξιολόγησης σε εύλογο χρόνο) και αυτός που απέφερε τις υψηλότερες αποδόσεις/υπεραξίες.

Στο 9,40% περιορίζεται η μηνιαία απόδοση για τον ΔΤΡ, με τις ρευστοποιήσεις να αφορούν και στις 4 μετοχές, την ίδια στιγμή που στο ΧΠΑ εντείνεται η λήψη θέσεων αντασφάλισης.

Με τον ΔΤΡ να μετρά διψήφιες απώλειες, λογικά και επόμενα πιέζεται το σύνολο των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τις ρευστοποιήσεις να εκτείνονται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και τις υπόλοιπες του δείκτη.

Στα 18,05-17,99 ευρώ η δεικτοβαρής μετοχή της Coca Cola, που συνήθως... επιστρατεύεται σε ανάλογες συνεδριάσεις.

Ταχύς ο ρυθμός των συναλλαγών, καθώς λίγο πριν τις 10:55 η αξία τους είχε ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ, ενδεικτική της στάσης των traders να μειώσουν σε σημαντικό βαθμό τις βραχυπρόθεσμες θέσεις τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v