Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσεκτικές κινήσεις από τους επενδυτές

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 600 μονάδων. Κέρδη υψηλότερα του 1% για Alpha Bank, Eurobank, Jumbo, ΕΥΔΑΠ. Με θετικό πρόσημο Εθνική, Ελλάκτωρ. Υποχωρούν ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς. Περιορισμένες οι συναλλαγές.

Μετρημένο ανοδικό ξεκίνημα με τους traders ιδιαίτερα φειδωλούς στις κινήσεις τους. Αναγνωριστικά τα πρώτα 15΄- 20΄ με διερεύνηση της ευρύτερης περιοχής προς το "τοπικό υψηλό" των 610 μονάδων, με το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου στις τράπεζες και επιλεγμένες κινήσεις σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Εως τις 607,28 μονάδες στο αρχικό 10λεπτο ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό έως τις 51,58 και με τον FT25 μέχρι τις παρυφές των 170 μονάδων.

Συναλλαγές και τζίρος στα λίγο ως πολύ αναμενόμενα μέτρια μεγέθη, που ενισχύουν την εκτίμηση μας πως οι traders είναι προσεκτικοί και μετρημένοι. Είναι προφανές, πως η ενέργεια της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση άρον-άρον το ασφαλιστικό- φορολογικό, προκειμένου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να έχει κάτι χειροπιαστό να παρουσιάσει στην Συνεδρίαση της Δευτέρας αρέσει στις "αγορές" κάτι που αποτυπώθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση.

Ωστόσο η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα μεστό τριήμερο, ενδεχομένως πυκνό εξελίξεων που έως το πρωί της Δευτέρας θα μπορούσαν να ανατρέψουν (προς το καλύτερο ή το χειρότερο) τα έως τώρα δεδομένα. Από αυτή την άποψη ενδιαφέρουσα είναι η προσέγγιση του Economist, καθώς επιχειρεί να δει και την άλλη, την πλευρά του αρνητικού σεναρίου.

Αλλωστε στο προσυνεδριακό σχόλιο μας εκτιμήσαμε, πως μερίδα παικτών θα επιδιώξει να κάνει ένα μικρό ταμείο μετά το ανοδικό διήμερο του Μαίου. Αν και προς ώρας η ωριαία τάση παραμένει ανοδική δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μέχρι το τέλος της συνεδρίασης η δοκιμασία των 603 μονάδων για τον ΓΔ.

Στον τραπεζικό κλάδο, όπου εστιάζεται το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ της αμκ, η Εθνική συνεχίζει σε απόσταση μόλις 0,02 από τα 0,30 της αμκ, ενώ σε Πειραιώς και Eurobank επί μέρους ρευστοποιήσεις επιχειρήθηκαν στα υψηλά της αρχής.

Σε μετοχές, που τις τελευταίες ημέρες έχουν υπεραποδώσει καταγράφονται ήπιες ρευστοποιήσεις από τα αρχικά υψηλά, του πρώτου 10λεπτου, σε μία εμφανή προσπάθεια των tradrers να κλειδώσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Ενδεικτική η περίπτωση της Viohalco, καθώς μετά από ένα εβδομαδιαίο 16,67% "γύρισε" από τα 1,38 προς τα 1,33 ευρώ.

Ανάλογα για τον Μυτιληναίο, μετά από ένα 7,76% "γύρισε" από τα 3,88 προς τα 3,76 ευρώ. Εικόνα χαρακτηριστική και για μετοχές των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, ΓΕΚ/Τέρνα, FF Group κ.α.

Προς ώρας ο ΓΔ έχει αντιδράσει στην αρχή έως τις 607,28 για να διολισθήσει στη συνέχεια προς τις 604, οριακό σημείο απ΄ όπου ενεργοποιήθηκαν, και πάλι στις 11.05΄-11.10΄εντολές αγοράς συντηρώντας έτσι τον ΓΔ σε θετικό έδαφος σε όλο αυτό το διάστημα από την αρχή της συνεδρίασης.

Στις 11.10΄ είχαν αλλάξει χέρια 20 εκατ. μετοχές, ο δε τζίρος είχε ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ. Ανοδικά ο DAX στην Φρανκφούρτη, με απώλειες το Χρηματιστήριο στην Κωνσταντινούπολη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v