Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα περιθώρια της αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Ηπια κέρδη στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη με τις τράπεζες να κινούνται ανοδικά. Οι κινήσεις προεξόφλησης πριν το Eurogroup της Δευτέρας και τα όρια για τους βασικούς δείκτες. Ποιες μετοχές δίνουν σήμα «αγοράς». Τι δείχνει η κινητικότητα στα παράγωγα.

Περιμένοντας την 9η Μαΐου, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτών των συνεδριάσεων, μόλις δύο συνεδριάσεις πριν το έκτακτο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Χθες το ΧΑ, σε μία ξεκάθαρη κίνηση προεξόφλησης, όχι μόνο αντέδρασε κόντρα στο γενικότερο κλίμα των ξένων χρηματιστηρίων αλλά σε μία ικανοποιητική συνεδρίαση συνέχισε προς την ευρύτερη περιοχή των 600 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να διαμορφώθηκε τελικά στις 590 μονάδες, ωστόσο η υψηλή τιμή των 596,35 μονάδων θεωρήθηκε για αρκετούς traders ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια.

Μία συνέχεια που θα διαμορφωθεί από τις εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης, με την πλειονότητα της αγοράς να μην περιμένει τελεσίδικες αποφάσεις στις 9 Μαΐου αλλά να προσβλέπει σε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, που θα προοιωνίζεται λύση και διέξοδο προς το τακτικό Eurogroup της 24ης του μήνα.

Με τη συνδρομή των ξένων οίκων, ο κλάδος-κλειδί των τραπεζών... έκλεψε την παράσταση, με τον ΔΤΡ να ενισχύεται σημαντικά ξεπερνώντας σε "κλείσιμο" τις 45/46 μονάδες, γεγονός που επίσης θεωρήθηκε ενθαρρυντική ένδειξη για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Στα αντικρουόμενα μηνύματα Morgan Stanley και UBS αναφέρεται -και δικαιολογημένα- ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ο οποίος εστιάζει επίσης και στις αιτιάσεις των δύο ξένων οίκων για την οικονομία.

Το ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα μπει στην ατζέντα των συζητήσεων στο έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να διαμηνύει μέσω της ατζέντας των συζητήσεων ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση τόσο στο θέμα των μέτρων όσο και σε αυτό του χρέους, ώστε να υπάρξει αποδέσμευση χρημάτων, αποτιμάται θετικά από αρκετούς, παρότι στη συνάντηση της Δευτέρας δεν διαφαίνεται οριστική λύση και συμφωνία. Θεωρείται ως μία ένδειξη από την πλευρά των δανειστών πως έχει δρομολογηθεί η διέξοδος -ακόμη και με πολύ επώδυνες συνέπειες για την πραγματική οικονομία, την κοινωνία- και ότι οι δύο πλευρές δεν οδηγούνται σε ρήξη, συνεπώς σε επανάληψη του περυσινού δράματος.

Με αυτή την προσέγγιση το ΧΑ καλείται να αντιπαρέλθει το διορθωτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις ξένες αγορές και να συνεχίσει στη λογική της προεξόφλησης.

Τεχνικά για τον FT 25 η υπέρβαση των 159 μονάδων οδηγεί τον δείκτη στις 163, με πρώτη αντίσταση στις 166 μονάδες. Στόχος οι 168 και 171 μονάδες (σχετική αναφορά στον χθεσινό Εκηβόλο).

Ικανοποιητική η διακύμανση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, παρότι "έκοψε" το κυρίως μέρισμα, σήμα long για τη μετοχή της ΜΟΗ, κινητικότητα στη μετοχή της Viohalco, ενώ από τον FT Mid Cap ξάφνιασε θετικά η μετοχή του Πλαισίου με σήμα long και αυξημένες συναλλαγές.

Κινητικότητα και στα Παράγωγα, καθώς η εβδομάδα ξεκίνησε χρηματιστηριακά με καθαρά ανοδική συνεδρίαση, ενώ σχετική αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (52.593 συμβόλαια). Στις 17.408 συμβόλαια του δείκτη αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.016, 2.537 για τον Μάιο και 479 για τον Ιούνιο -τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 163) κινήθηκε μεταξύ 162,25 και 165,75 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,25%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v