Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πρώτη αναμέτρηση για το «κεκτημένο» των 600 μονάδων

Συνεδρίαση ανοικτή σε «πονταρίσματα» με πρώτο ορόσημο το Eurogroup της Δευτέρας. Η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων και ποιο είναι το επόμενο στοίχημα για τους αγοραστές. Ανοδικά το ξεκίνημα.

Ποντάροντας στην 9η Μαΐου το ΧΑ ξεπέρασε εχθές το όριο των 600 μονάδων και πλέον περιμένει τις εξελίξεις που θα μεσολαβήσουν μέχρι την έκτακτη Συνεδρίαση της Δευτέρας.

Τα όσα θα διαδραματισθούν τόσο εκτός όσο εντός των τειχών θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τα του Eurogroup αλλά και την «επόμενη ημέρα» για κυβέρνηση και Μαξίμου.

Το γιατί το ΧΑ επανήλθε πάνω από τις 600 μονάδες αναλύθηκε διεξοδικά στο μετά συνεδριακό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου, ενώ χρήσιμες αναφορές γίνονται τις τελευταίες ημέρες και στον Εκηβόλο (κυρίως όσον αφορά στην τεχνικότητα της αγοράς).

Εκτός των τειχών είναι εμφανής η προσπάθεια των δανειστών να εξευρεθεί κοινός τόπος προκειμένου στη Συνεδρίαση της Δευτέρας να καταγραφεί ουσιαστική σύγκλιση με την Αθήνα. Θα έλεγε κάποιος, πως σε αυτή την συγκυρία οι απρόβλεπτες(;) εξελίξεις στην Τουρκία περισσότερο διευκολύνουν παρά δυσχεραίνουν την θέση της ελληνικής πλευράς. Οι εσπευσμένες προειδοποιήσεις αμερικανικών οίκων για ενδεχόμενο sell off στις τουρκικές μετοχές και κατάρρευση της λίρας καλό θα ήταν να συνεκτιμηθούν εν όψει της Δευτέρας.

Εντός των τειχών η κυβέρνηση, το Μαξίμου έχουν να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, με το 3ήμερο αυτό να θεωρείται κρίσιμο για τους κυβερνώντες. Είναι κοινή εκτίμηση στα χρηματιστηριακά γραφεία πως η επίσπευση της ψήφισης των φορολογικού-ασφαλιστικού μέσα στο Σαββατοκύριακο και πριν το Eurogroup της Δευτέρας συνέβαλε στο να ενεργοποιηθούν επιπλέον αγοραστές οι οποίοι είδαν θετικά τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Που οδηγούν τα πονταρίσματα στο καλό και στο κακό σενάριο, αναλύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, θεωρώντας καταλύτη την Συνεδρίαση της Δευτέρας και κύριο ζητούμενο την πειστική παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 600 μονάδες. Η ταχύτερη δυνατή και πειστικότερη υπέρβαση του «τοπικού υψηλού» των 610 μονάδων θα αποτελούσε την ένδειξη που περιμένουν αρκετοί εκτός παιδιάς traders για να ακολουθήσουν την αγορά.

Τελευταία συνεδρίαση μίας εβδομάδας τριών χρηματιστηριακών ημερών, με σημαντικά κέρδη τόσο για τον ΓΔ όσο για τον ΔΤΡ στις δύο πρώτες του Μαίου, που καθιστά αναπόφευκτη τη μερική κατοχύρωση θέσεων.

Οι πιο αισιόδοξοι θα ποντάρουν στον... άνεμο κυβερνητικής αισιοδοξίας για το Eurogroup και πιθανότατα θα ενισχύσουν τις θέσεις τους. Από την σχέση πωλητών- αγοραστών θα κριθούν οι τυχούσες στηρίξεις στις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις που θα σημειωθούν.

Για τον FT25 η υπέρβαση των 164 μονάδων αποτέλεσε σημείο καμπής και προσέλκυσης επιπλέον traders με ορίζοντα την πρώτη αντίσταση των 168 με στόχο την πλήρωση των 171 μονάδων. Οι 174 μονάδες είναι το επόμενο, υψηλότερο σημείο καμπής για τον δείκτη, επίπεδο όπου και θα (ξανά) δούμε την βραχυπρόθεσμη τάση. Ο τραπεζικός κλάδος εύλογα ελκύει το μεγαλύτερο μέρος του «βιαστικού χρήματος» , διευκολύνεται από την τελευταία προσέγγιση της Morgan Stanley και ο ΔΤΡ «βλέπει» τις 60 μονάδες, όπως εδώ και καιρό αποτελούσε καταληκτικό στόχο της κίνησης από το ιστορικό ελάχιστο των 17 μονάδων.

Από τα μη τραπεζικά ο ΟΠΑΠ επανακτά άμεσα το... χαμένο έδαφος του μερίσματος, η Viohalco με θεαματική αντίδραση στοχεύει στα 1,50 ευρώ, τα ΕΧΑΕ υπερβαίνουν τα 5,05 ευρώ ισχυροποιώντας την βραχυπρόθεσμη τάση, ο Μυτιληναίος έχει διάγραμμα για τα 4,15 ευρώ, όπως επίσης ο ΕΛΛΑΚΤΩΡας, ενώ στα υπόψη θα πρέπει να είναι και επιλεγμένα χαρτιά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που τις τελευταίες συνεδριάσεις σημειώνουν αυξημένες συναλλαγές.

Η χθεσινή συνεδρίαση θα μπορούσε να θεωρηθεί διερευνητική προθέσεων όσον αφορά την στάση συγκεκριμένων επενδυτικών κύκλων με θέσεις σε ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και ΕΥΑΘ, ΟΛΘ.

Ζητούμενο για τις «αγορές» ένα πειστικό «κλείσιμο» του ΧΑ πέριξ του «τοπικού υψηλού» των 610 μονάδων και οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν μέχρι την Δευτέρα (τόσο εκτός όσο εντός της χώρας) να μην επιβαρύνουν την κατάσταση.

Και από Δευτέρα οι «αγορές» θα αποτιμήσουν και θα πράξουν ανάλογα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v