Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαναβλέπει τις 600 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ενισχύονται τα κέρδη του Χρηματιστηρίου, με τον FT 25 στη ζώνη των 165 μονάδων. Θετικά επιδρά (και) το report της Morgan Stanley. Στο +8% η Alpha Bank. Aνοδος υψηλότερη του 4% για Εθνική, Eurobank, Πειραιώς. Απώλειες για Coca Cola, OΤΕ, ΟΠΑΠ. Αυξημένος ο τζίρος.

Στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group είναι στραμμένη η προσοχή του ΧΑ, καθώς εκτιμάται πως θα "δείξει" πού θα πάει το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα, αξιολογείται νέα παρέμβαση της γαλλικής πλευράς, καθώς ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα στη συνάντηση της Δευτέρας. Σε αυτή τη συγκυρία, η Morgan Stanley εμφανίζεται τώρα "ταύρος" για τις ελληνικές τράπεζες.

Αυτά εξηγούν -εν μέρει- τη φορά αντίδρασης του ελληνικού χρηματιστηρίου, που μέχρι τώρα βαίνει αντιστρόφως ανάλογη της διόρθωσης που επικρατεί στις τελευταίες συνεδριάσεις στα ευρωπαϊκά και άλλα διεθνή χρηματιστήρια.

Εως 4,79% ενισχύεται ο Δείκτης Τραπεζών προς τις 48 μονάδες, με το 60% του τζίρου να αλλάζει χέρια στις μετοχές του κλάδου, με τη μερίδα του λέοντος στη μετοχή της Alpha Bank και ακολούθως σε Εθνική, Eurobank και Πειραιώς.

Εως τις 594,55 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, υπερβαίνοντας δηλαδή την προηγούμενη τοπική κορυφή (διπλή κορυφή) των 585 μονάδων, κάτι που ενίσχυσε την αγοραστική διάθεση των traders και όσων προσβλέπουν σε επαναφορά προς τις 600 (με τελευταίο υψηλό στις 610 μονάδες).

Σε ικανοποιητικά επίπεδα συναλλαγές και τζίρος που πέραν των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διευρύνονται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, FF Group, Motor Oil, Grivalia αλλά και Κύπρου, ΔΕΗ, Αεροπορία Αιγαίου και Coca Cola, TITAN κ.α.

Με εμφανή τη διάθεση ειδικά των traders να προεξοφλήσουν τις εξελίξεις όσον αφορά στην πορεία της αξιολόγησης, το ΧΑ κινείται κόντρα στη διόρθωση των ξένων αγορών, πρακτικά έχοντας ωφεληθεί από τις αργίες που μεσολάβησαν στο διάστημα της λειτουργίας (και υποχώρησης) από Χονγκ Κονγκ μέχρι Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη. 

Αναλυτικότερα, στη μετοχή της Alpha Bank συναλλαγές πάνω από τα 2 ευρώ της αμκ πραγματοποιούνται σταθερά μετά τις 13:45, με τις θέσεις των traders να ανεβαίνουν σταδιακά όλο και ψηλότερα έως τα 2,05 ευρώ.

Εως το 0,28 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Εθνικής, πλησιάζοντας δηλαδή το 0,30 ευρώ της αμκ, πρακτικά ακολουθώντας την προσπάθεια της Alpha Bank. Σε απόσταση από την τιμή της αμκ οι άλλες δύο μετοχές των Eurobank και Πειραιώς.

Οπως αναφέρθηκε, σε αυτή την συγκυρία η Morgan Stanley εμφανίζεται θερμή για τον τραπεζικό κλάδο, με τον αμερικανικό οίκο να εκτιμά πως η αξιολόγηση θα κλείσει παρά την πολιτική αβεβαιότητα. Από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης σημείωνε πως η αξιολόγηση αλλάζει τις προοπτικές και για τους τέσσερις τραπεζικούς ομίλους.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, με τον πρώτο λόγω αποκοπής του (κυρίως) μερίσματος (0,27 ευρώ/μετοχή) και τον δεύτερο με αφορμή τα αποτελέσματα του Οργανισμού. Στα 34 εκατ. ευρώ τα κέρδη πρώτου τριμήνου για τον ΟΤΕ, με την ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή να αποτιμά ανάμεικτα τα μεγέθη του ομίλου.

Στα 8,18-8,58 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με ενθαρρυντική ένδειξη το σταθερό ενδιαφέρον ισχυρών παικτών σε τιμές πάνω από τα 8 ευρώ. Στα 6,40-6,64 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Πέραν των τραπεζικών και των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, αγοραστικό ενδιαφέρον καταγράφεται για μία 12άδα-14άδα μετοχών του FT 25 (και δευτερευόντως του FT Mid Cap), με την τάση να ισχυροποιείται εκ νέου μετά τις 14:20-14:30, με ενδεικτικά το 5,44% του FF Group, το 4,87% του ΟΛΠ, το 4,39% της Viohalco, το 2,86% του Μυτιληναίου, το 3,45% της Lamda Development κ.ά.

Προσώρας για τον ΓΔ ενδοσυνεδριακά υψηλό είναι οι 595 μονάδες, για τον 25άρη οι 165 και για τον ΔΤΡ οι 48 μονάδες.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν MIG, ΥΓΕΙΑ, Πλαίσιο, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΑΝΕΜΟΣ, Attica Bank.

Στις 14:30 είχαν αλλάξει χέρια 68,5 εκατ. μετοχές, αξίας 46 εκατ. ευρώ.

Εκτός από ένα πακέτο 70.000 μετοχών της εισηγμένης Πετρόπουλος στα 3,60 ευρώ, νωρίτερα έγιναν άλλα δύο για μετοχές της Grivalia στα 7,50 ευρώ (για 56.571 και 100.000 τίτλους).

Την ίδια ώρα, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε 0,78% στις 9.850 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v