Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

(Ξανα)πιάνει τις 600 μονάδες το Χρηματιστήριο

Με κέρδη πάνω από 6% για τον τραπεζικό κλάδο, το Χ.Α. ενισχύεται σχεδόν 2% (ξανα)πιάνοντας το όριο των 600 μονάδων. Σημαντικά κέρδη για τις 23 από τις μετοχές του FT 25, ενώ ενθαρρυντική κινητικότητα καταγράφεται και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Κέρδη για τράπεζες αλλά και Viohalco, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΡΑΙΓ.

Με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές συνεχίζεται η αντίδραση του Γενικού Δείκτη, που περνά το ορόσημο των 600 μονάδων. Με χαμηλού τζίρου κίνηση προεξόφλησης, με αιχμή τις τράπεζες και «κόκκινη» εξαίρεση για τον FT 25 Τιτάν και F.F. Group.

Στον ρυθμό της διαπραγμάτευσης (και) το Χ.Α., με τους traders να διερευνούν νωρίτερα εκ νέου την ευρύτερη περιοχή των 595 μονάδων.

Σε ένα μάλλον προσεκτικό ξεκίνημα, με μέτριες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο, τόσο οι πωλητές όσο και οι αγοραστές κινήθηκαν έως τις 595,01 μονάδες, δηλαδή λίγο κάτω από το «τοπικό υψηλό» των 596,35 μονάδων στη χθεσινή συνεδρίαση.

Η συνέχεια ήταν πιο επιθετική, με τους αγοραστές να ανεβάζουν τον πήχη σταδιακά μετά τις 11:10-11:15, ξεπερνώντας έτσι τις 596 προς τις 598 μονάδες, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο. Αξιοσημείωτη η εδώ και λίγη ώρα επιτάχυνση της ροής πράξεων/συναλλαγών στις μετοχές του FT 25, ειδικότερα δε στις τραπεζικές μετοχές και δη της Εθνικής.

Εύλογη η προσεκτική στάση των traders, καθώς απομακρύνεται -κατά πάσα βεβαιότητα- οριστικά το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας στην έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρας (κάτι που είχε αρχίσει να προεξοφλείται από χθες), μεταθέτοντας την εξεύρεση της όποιας λύσης προς το τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου, εκτός κι εάν προκύψει κάτι ενδιάμεσα.

Η εστίαση των κινήσεων των βραχυπρόθεσμων στον τραπεζικό κλάδο δείχνει πως μερίδα της αγοράς ασπάζεται τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, που έχει θέσει υψηλότερα τον πήχη για τον κλάδο αλλά και όσον αφορά στην επίτευξη της συμφωνίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Μαρίνα Μάνη, το Μαξίμου προετοιμάζεται για «ενδιάμεσο πακέτο», η ένταξη του χρέους στο Eurogroup χαιρετίζεται μεν, αλλά με το ενδεχόμενο απόφασης τη Δευτέρα να απομακρύνεται οριστικά.

Οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν πως, είτε έτσι είτε αλλιώς, θα εξευρεθεί λύση και για αυτό προσβλέπουν υψηλότερα χρηματιστηριακά, οι πιο συντηρητικοί θεωρούν πως η Αθήνα απεμπολεί και το «πακέτο των έκτακτων μέτρων» (όπως απαιτεί το ΔΝΤ), λαμβάνοντας μία αόριστη υπόσχεση για συζήτηση για το χρέος (ανάλογη είχε δοθεί το 2012 και στην κυβέρνηση Σαμαρά).

Είναι προφανές πως τα δύο κυρίαρχα σενάρια για το Χ.Α. παραμένουν το θετικό, αυτό που προσβλέπει σε επίτευξη συμφωνίας, με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται στην προοπτική υπέρβασης των 610 με στόχο τις 630-640 μονάδες.

Κι αυτό που θέλει την ελληνική πλευρά να εξωθείται στα άκρα, με την τελική συμφωνία να μετατίθεται από τακτική σε έκτακτη Συνεδρίαση και με την παρελκυστική τακτική που ακολουθείται από ΔΝΤ - Βερολίνο να σύρεται προς τον Ιούνιο.

Προσώρας η αγορά ποντάρει στο πρώτο σενάριο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους long και τους short επενδυτές, οι οποίοι προσέχουν τις κινήσεις τους σε κάθε βήμα τους.

Οσο μένει ενεργό το πρώτο σενάριο, το Χ.Α., με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, «βλέπει» προς τις 600 μονάδες, με τον ΔΤΡ προς την περιοχή των 50 μονάδων. Εστω με υποαπόδοση ακολουθούν οι επιμέρους κλάδοι και μετοχές από αρκετές κατηγορίες τίτλων, με ενθαρρυντική ένδειξη την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος και για επιλεγμένα χαρτιά της μεσαίας - χαμηλότερης κατηγορίας.

Εκτός από τον τραπεζικό κλάδο, που και ελέω Morgan Stanley συνεχίζει προς τις 50 μονάδες (στο 2,22% η εβδομαδιαία απόδοση, στο 16,95% η μηνιαία, στο 46,38% η τριμηνιαία, αλλά με συνολικές απώλειες 17,40% από την αρχή του έτους), κινητικότητα σημειώνεται για τις μετοχές του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ αλλά και των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Motor Oil και F.F. Group, MIG, Jumbo, Coca Cola.

Από τη μεσαία κατηγορία, εκτός από τη MIG, ξεχωρίζουν Intralot, Fourlis, Attica Bank και ΕΛΕΤΧ - Ανεμος.

Λίγο πριν από τις 11:30 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 17 εκατ. μετοχών, με τα 5,9 εκατ. στην ΕΤΕ, τζίρος 11 εκατ. ευρώ, με το 72% στις τράπεζες και με επίκεντρο την Εθνική.

Τεχνικά ο FT 25 έως τις 165,51 μονάδες «δοκιμάζει» τις 166 μονάδες -όπως είχε αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιό μας-, η υπέρβαση των οποίων θα καθιστούσε εφικτή (σήμερα - αύριο) την προσέγγιση των 168 και των 171 μονάδων.

Σχετικές αναφορές για τη σημασία των 164 μονάδων αλλά και «μέτρηση» εκτίμηση του zelis677 στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v