«Μάχη» για το πρόσημο στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική κίνηση αυτή την ώρα για τον Γενικό Δείκτη, μετά την ανάκαμψη από τις πρωινές απώλειες. Στο +4% η μετοχή της Alpha. Kέρδη καταγράφουν Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil. Απώλειες για Coca Cola, ΟΛΠ, Lamda. Σταθεροποιητικά η Eurobank. Χαμηλός ο τζίρος.

Ανοδικό "γύρισμα" φέρνει η επιβεβαίωση των 620 μονάδων. Χωρίς σημαντικές εξελίξεις από το μέτωπο της αξιολόγησης και με τις ευρωπαϊκές αγορές να υποχωρούν οριακά, αρκούν λίγες στοχευμένες κινήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές για να αντιδράσει ο Γενικός Δείκτης από τις 620,89 πάνω από τις 630 μονάδες.

Σταδιακά μετά τις 13:30 εντάθηκαν οι εντολές αγοράς αρχικά στον τραπεζικό κλάδο και μέσα σε λίγα λεπτά στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Χωρίς σημαντικές πωλήσεις μέχρι τις 13:00, ήταν θέμα χρόνου και αφορμής για να "γυρίσει" ανοδικά το ΧΑ, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και σηματωρό την Alpha Bank.

Μέχρι τις 13:45 είχε επιταχυνθεί η ροή συναλλαγών, με τους αγοραστές να έχουν τον πρώτο λόγο στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25, που από τα αρχικά χαμηλά των 174,48 αντέδρασε προς τις 179,33 μονάδες.

Αρδην αλλαγή τάσης και εικόνας στο ταμπλό, καθώς από την προηγούμενη αναφορά μας πλέον στις 18 μετοχές του FT 25 επικρατούν οι long, ενώ στις κινήσεις τους στις τραπεζικές μετοχές θα πρέπει να συνεκτιμώνται οι αντισταθμιστικές θέσεις τους στην αγορά Παραγώγων.

Χρηματιστηριακές πηγές εκτιμούσαν πως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και ενόψει της λήξης της σειράς Μαΐου στο ΧΠΑ, μεθαύριο Παρασκευή, θα επιδιωχθεί να επιτευχθούν τιμές στο εύρος των 175-180 μονάδων για τα Συμβόλαια του FT 25.

Με την ενεργοποίηση, μετά τις 13:30, 2-3 ξένων αγοραστών στον τραπεζικό κλάδο (εικάζεται πως πρόκειται για αμερικανικά funds), ο κλαδικός δείκτης ενισχύεται πάνω από 3% παρασύροντας και τους ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, EXAE κ.ά.

Πρόκειται για κινήσεις μέσα σε στενό εύρος διακύμανσης, χωρίς όμως να ξεφεύγουν από τα όρια που έχουν καθορισθεί.

Ενόσω συνεχίζεται η διελκυστίνδα των δανειστών για τον τρόπο διευθέτησης του ελληνικού χρέους, με τον Γερμανό "τσάρο" της οικονομίας να εκφράζει την αντίδρασή του στην τελευταία πρόταση του ΔΝΤ, οι traders έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη λήξη της σειράς Μαΐου στα Παράγωγα και στο EwG της επόμενης εβδομάδας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα επώδυνα μέτρα (προκαλώντας τις αντιδράσεις φορέων και παραγωγικών οργανώσεων) και αφήνει για μετά την ψήφισή του τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης, που θα κατατεθεί με τη μορφή τροπολογίας.

Σε αυτό το περιβάλλον και μέχρις ότου υπάρξουν νεότερα, το ΧΑ δεν έχει λόγους να πιεσθεί χαμηλότερα των 610, πλην όμως χρειάζεται νέο κίνητρο για να υπερβεί τις 635 μονάδες, με τους βραχυπρόθεσμους να περιορίζονται σε επιλεκτικές κινήσεις πάντα μέσα σε αυστηρά τεχνικά όρια.

Ετσι η αρχική διόρθωση της αγοράς έφερε τον Γενικό Δείκτη προς τη στήριξη των 620 μονάδων -σχετική αναφορά στον Εκηβόλο από τις 11:47, όπου και ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες εντολές αγοράς. Ξεκινώντας από επίπεδα οριακά χαμηλότερα των 55, για να συνεχίσουν φτάνοντας μέχρι πριν λίγο προς τις 57,58 μονάδες.

Εως τα 2,44 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, καλύπτοντας πλέον το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών έτους, με τις Εθνική, Πειραιώς και Eurobank να ακολουθούν.

Σταθεροί οι αγοραστές στην Αεροπορία Αιγαίου από τα αρχικά χαμηλά των 8,02 προς τα 8,17 ευρώ, όπως επίσης στη μετοχή του Ελλάκτωρα από τα αρχικά χαμηλά του 1,29 προς το 1,34 ευρώ.

Ανοδικό "γύρισμα" για τη μετοχή της Attica Bank με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο, ενώ στο 0,161 ενισχύεται η μετοχή της MIG. Κινητικότητα σε Σωληνουργεία Κορίνθου, Fourlis και Ιντρακόμ.

Λίγο πριν τις 14:00 είχαν αλλάξει χέρια 46 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 36,5 εκατ. ευρώ. Το 63% έχει γίνει στον τραπεζικό κλάδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v