ΧΑ: Τραμπάλα για τον ΓΔ χωρίς… αποτέλεσμα

Οριακή άνοδος σε συνεδρίαση με δυο πρόσωπα. Σε στάση αναμονής παραμένουν οι επενδυτές με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της Τρίτης αλλά και στις διεθνείς αγορές. Ποια blue chip βρίσκονται σε «κρίσιμες ζώνες». Ξεχώρισε η Alpha Bank με κέρδη 4,3%, ακολούθησε η ΓΕΚΤέρνα.

Παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι "δοκιμαστικές πτήσεις" μέσα στην "καυτή" ζώνη 631 - 640, αλλά και τα "αποτυχημένα" κλεισίματα χαμηλότερα από το εν λόγω επίπεδο, είναι περισσότερο από σαφές πως μέχρι την αποφασιστική ημερομηνία της 24ης Μαϊου, η εγχώρια Αγορά προσπαθεί περισσότερο να κερδίσει χρόνο και λιγότερο επιπλέον μονάδες, καθώς η έντονη επιφυλακτικότητα η οποία επικρατεί στο διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον, αποτελεί τροχοπέδη, ακόμα και για σκέψεις "ακραίων" κινήσεων.

Άλλωστε, παρά τον συνεχιζόμενο "θόρυβο" στο Τραπεζικό ταμπλό και την "νηοπομπή" των "εισαγόμενων" εκθέσεων, οι "δοκιμαστικές πτήσεις" σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, δεν κατορθώνουν να "προσηλυτίσουν" νέους κωδικούς από αυτούς που επιδεικτικά παραμένουν εκτός Αγοράς, ούτε να δημιουργήσουν ψυχαναγκαστικά συναισθήματα σε όσους παραμένουν με αυξημένη ρευστότητα, για να μπουν στον πειρασμό επανατοποθετήσεων, δίνοντας την δυνατότητα στα Ξένα, απόλυτα, κερδοσκοπικά funds, να ελαφρώσουν σχετικά θέσεις, σε περίπτωση που δημιουργηθούν συνθήκες "έκτακτης αποχώρησης".

Δυστυχώς η εμμονή των ενεργών παικτών στο Τραπεζικό ταμπλό και ιδιαίτερα στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, δεν δείχνει να τυγχάνει "ευρύτερης αποδοχής", ενώ η "διεύρυνση του παιχνιδιού" ακόμα και στα στενά πλαίσια του μη Τραπεζικού 25αρη, δείχνει εξαιρετικά δύσκολη για αυτούς, καθώς οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους δεν διαθέτουν το "προσόν" της αυξημένης εμπορευσιμότητας, που θα κάνει πιο εύκολη την επιβίβαση και την αποβίβαση των Ξένων traders.

Με τα παραπάνω δεδομένα και σύμφωνα με την άποψη έμπειρου αναλυτή, οι συντηρητικοί παίκτες, που δεν χαρακτηρίζονται από τα γρήγορα "αντανακλαστικά" τους, καλό θα είναι να παραμείνουν με αυξημένη ρευστότητα, καθώς μέχρι να υπάρξει η επόμενη είδηση - καταλύτης, η μεταβλητότητα θα είναι ο κυρίαρχος παράγων στο ταμπλό του Χ.Α, ενώ όσοι παραμένουν εκτός Αγοράς δεν έχουν λόγο επανατοποθετήσεων, μέχρις ότου ο Δείκτης σημειώσει σαφώς υψηλότερα κλεισίματα και μέχρι να αποκτηθεί μεγαλύτερη "ορατότητα", όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση στις Διεθνείς Αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι απόψε στις 21.00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, ενώ οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones (επαναπροσεγγίζει χαμηλά διμήνου) έχουν ακουμπήσει σε σοβαρές στηρίξεις, με τον πρώτο να δείχνει ότι επιστρέφει σε αρνητικό πρόσημο από την αρχή του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, αν χαθούν οι 2039 μονάδες για τον S&P 500, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 1995 μονάδες, ενώ αν χαθεί η στήριξη των 17484 μονάδων για τον δείκτη Dow Jones, η αμέσως επόμενη στήριξη είναι αρκετά χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή των 17100 μονάδων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, αυτή ξεκίνησε με ελεγχόμενες πιέσεις, κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο, με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να υποχωρεί μέχρι τις 54,87 μονάδες (-1,33%), για να ακολουθήσει ανοδική αντίδραση, με επικεφαλής τις Alpha Bank (+4,35%) και Εθνική (+1,35%) και με βάση τις φήμες - εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες "αν οι διαφορές με τους Θεσμούς σε ότι αφορά τον 'κόφτη', επιλυθούν άμεσα, ίσως να ενσωματωθεί στο Πολυνομοσχέδιο και ο αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών".

Το τελευταίο ανέβασε στροφές στην "επιχείρηση αντίδρασης" με αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης (+1,46%) να αναρριχηθεί μέχρι τις 57,86 μονάδες (+4,05%), όμως σχετικά γρήγορα οι αγοραστές "έμειναν από δυνάμεις", καθώς δεν υπήρξαν "βοήθειες" από τα υπόλοιπα Δεικτοβαρή "χαρτιά", με την μετοχή της ΕΕΕ (-1,31%) να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 25αρη, τέταρτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Αεροπορία Αιγαίου (-0,62%), ο τίτλος της οποίας "φρενάρισε" στο ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ, ενώ ο Ελλάκτωρας (-0,76%) επιμένει πλαγιοκαθοδικά, σε κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,41 ευρώ (κλείσιμο 12/5).

Από τα παραπάνω δεδομένα, σχετικά, εύκολα εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι ενεργοί παίκτες θα κάνουν κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί το ήπια θετικό κλίμα και να διακρατηθούν τα πρόσφατα κεκτημένα, εκτός και αν υποτροπιάσει σημαντικά η εικόνα των Διεθνών Αγορών.

Από εκεί και πέρα, ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.
"Ένα από τα βασικότερα θέματα του Eurogroup της 24ης Μαϊου θα είναι η Ελλάδα", όπως αναφέρεται στην ατζέντα της συνεδρίασης του Οργάνου. Όπως επισημαίνεται, οι Θεσμοί θα ενημερώσουν τους Υπουργούς για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής του ESM στην Ελλάδα και ιδιαίτερα για τα θέματα που αφορούν την πρώτη αξιολόγηση. Αυτή περιλαμβάνει ένα μηχανισμό προληπτικών μέτρων έκτακτης ανάγκης, ο οποίος θα ενεργοποιείται, εφόσον χρειαστεί, για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων καθώς επίσης και την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Τo ΕWG θα ενημερώσει αναφορικά με την πρόοδο των συζητήσεων για την βιωσιμότητα του Ελληνικού Δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές και θα εξετάσει πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος που έχουν συμφωνηθεί από το Eurogroup στις 9/5.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την "Süddeutsche Zeitung", ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να έχει δηλώσει ότι "δεν αποδέχεται 'πάγωμα' των επιτοκίων για την Ελλάδα και με αυτόν δεν πρόκειται να υπάρξει μία τέτοια εξέλιξη".

"Οι πληροφορίες περί πρότασης του ΔΝΤ για περίοδο χάριτος των Ελληνικών δανείων ως το 2040, που είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν αλλάζουν κάτι στα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βαϊσγκέρμπερ, πρόσθεσε, όσον αφορά την περίπτωση του χρέους πως "στο πλαίσιο των τρεχουσών συνομιλιών, εάν συζητηθεί κάτι, αυτό θα είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα" και ζήτησε να περιμένουν όλοι το Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, η οποία συνδυάστηκε με σημαντική καθίζηση του τζίρου και χαρακτηρίστηκε από συνεχείς εναλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη, η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "δύο ταχυτήτων", όπου ξεχώρισαν, θετικά, οι Alpha Bank και Εθνική, ενώ πιο "αδύναμες" έδειξαν οι Eurobank (-1,87%) και Πειραιώς (0%).

Στην περίπτωση της Alpha Bank, αποφασιστική κρίνεται η αντίσταση στα 2,41 ευρώ (κάτι που φάνηκε και σήμερα), ενώ ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 2,59 ευρώ. Το "stop" στο "long" στα 2,18 ευρώ.

To διάγραμμα της Alpha Bank από την αρχή του έτους

Συνεχίζονται οι "μάχες" με την αποφασιστική ζώνη 0,30 - 0,306 για την Εθνική, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 0,326 - 0,336 ευρώ. Κλεισίματα χαμηλότερα των 0,294 ευρώ, απαιτούν άμεσο κλείσιμο "long" θέσεων.

Μένοντας στον 25αρη, ίσως αξίζουν παρατήρησης οι αυξομειώσεις των συναλλαγών για την προνομιούχο μετοχή του Τιτάνα (+3,58%), που δείχνει να έχει κάνει "πάτημα" υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 12,00 ευρώ.
Όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και πιο συγκεκριμένα τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,41%), σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, έχει σαν επόμενη αντίσταση τις 178 μονάδες, που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 182. Στήριξη κύρια και "stop" οι 172 μονάδες.

Σχετικά λίγα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του FTSE25, όπου συνεχίζει την "βόρεια" κίνηση ο Άβακας (+18,25%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και +25,96%), ο τίτλος του οποίου κινείται σε νέα υψηλά τρέχοντος έτους και πλησιάζει τα υψηλά 11 μηνών, εξαιρετικά "αγχωμένοι" οι αγοραστές στην Audiovisual (+10%) και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Σωλ. Κορίνθου (+1,47%).

Το διάγραμμα του Άβακα από την αρχή του χρόνου

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Τα θετικά αποτελέσματα του α΄ 3μήνου της Eurobank, η συμφωνία διαχείρισης προβληματικών δανείων μεταξύ Alpha Bank - Eurobank - KKRCredit και τα εγκαίνια της κατασκευής του TAP προσδίδουν μια αύξηση της κινητικότητας, η οποία συντηρεί τον Γενικό Δείκτη πλησίον της περιοχής αντίστασης των 631 - 635 μονάδων" επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Παράλληλα, η θετική στάση του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους (πρόταση για μη πληρωμή των τόκων έως το 2040, μετατροπή του επιτοκίου σε σταθερό 1,5% και αποπληρωμή του χρέους έως και το 2080), καίτοι φαντάζει ως μια ιδιαίτερα φιλόδοξη πρόταση που δύσκολα θα υιοθετηθεί από τους υπόλοιπους Δανειστές της Χώρας, ενισχύει τις πιθανότητες υπέρ μιας προσωρινής λύσης για τη θετική αξιολόγηση από τους Θεσμούς, από τη στιγμή που θα εγκριθούν τα νέα μέτρα.

Άξιο αναφοράς και η διάθεση του ESM να αγοράσει μέρος της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, στοχεύοντας στη ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης αυτού του μέρους του χρέους και παράλληλα στη μείωση των υψηλών απαιτήσεων του Ταμείου από τους Ευρωπαίους για την απομείωση του Ελληνικού χρέους.

Η υποχώρηση της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας κατά -26,6% την εβδομάδα που διανύουμε- στα €75,8 εκατ., καταδεικνύει ωστόσο και μια στάση αναμονής της Αγοράς, ενόψει των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων που θα κληθεί να περάσει η Κυβέρνηση μέσω του Κοινοβουλίου πριν το νέο σημαντικό Eurogroup της 24ης Μαΐου, αλλά και των αποφάσεων του τελευταίου.

Παράλληλα, ειδήσεις όπως ο περιορισμός των αγορών Κρατικών χρεογράφων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας τον Απρίλιο από την ΕΚΤ, αλλά και οι εκτιμήσεις της UBS ότι η ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί το γ΄, ή το δ΄3μηνο του 2016, συντηρούν την επιφυλακτικότητα στις τάξεις των επενδυτών, μην επιτρέποντας η συγκρατημένη αισιοδοξία να μετατραπεί σε κάτι παραπάνω.

"Τέλος δε θα πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, οι οποίες ενδέχεται να αποδειχθούν καταλυτικές για την Ελλάδα" τονίζει ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με σαφή υπεροχή των πωλητών ολοκληρώθηκε η τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν από τους δείκτες Hang Seng (-1,45%) και Shanghai Composite (-1,87%).

Προσπαθεί να ανακάμψει από τα χαμηλά ημέρας η Ευρώπη, εναλλάσσοντας πρόσημα, ενώ πέριξ του προηγούμενοι κλεισίματος κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, ελεγχόμενες απώλειες για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Ιαπωνική Οικονομία επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 12 μηνών το α' τρίμηνο, ωστόσο οι αναλυτές προειδοποιούν πως η ανάκαμψη δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να καθησυχάζει για το ενδεχόμενο ύφεσης αυτό το τρίμηνο. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου, έναντι του μόλις 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σε τριμηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,4%.

"Βουτιά" σημείωσαν οι μετοχές της "Suzuki Motor" μετά την παραδοχή της ότι χρησιμοποίησε ακατάλληλες μεθόδους δοκιμής της οικονομίας καυσίμων.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, στο -0,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Απρίλιο. σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Σε μηνιαία βάση παρέμεινε αμετάβλητος.

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανικής, της Γαλλικής και της Ισπανικής Οικονομίας προχώρησε η UBS, ενώ υποβάθμισε την εκτίμηση για την Ιταλία.

Η UBS κάνει λόγο για ανθεκτικότητα της Οικονομίας της ευρωζώνης το 2016/2017, σημειώνοντας, ωστόσο, πως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι θα υπάρξει ισχυρότερη ανάπτυξη το 2017 σε σχέση με το 2016.

Προσχέδιο της Κομισιόν που αναμένεται να υιοθετηθεί την επόμενη εβδομάδα λέει "όχι" στο ελάχιστο όριο 8% που θα πρέπει να καλύπτει το "bail - in" μιας Τράπεζας. Η Κομισιόν, όπως φαίνεται στο προσχέδιο του κανονισμού, το οποίο έχει δει το Reuters και το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί την επόμενη εβδομάδα και θα τεθεί αυτομάτως σε ισχύ, αρνείται να εισάγει εναρμονισμένο ελάχιστο όριο για τις επιλέξιμες υποχρεώσεις. Όπως αναφέρει, "οι αρχές εξυγίανσης θα καθορίζουν το ύψος της απορρόφησης απωλειών που θα πρέπει να μπορεί να απορροφήσει το Ίδρυμα, ή ο Όμιλος κατά περίπτωση". Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης θα εξακολουθήσει να έχει τη δυνατότητα να επιβάλει όριο 8%, ή παραπάνω στις Τράπεζες, μόνο όμως αν αποδείξει ότι αυτό είναι αναγκαίο. Σημειώνεται πως το Όργανο καταρτίζει αυτή τη στιγμή σχέδια εξυγίανσης για περισσότερες από 140 Τράπεζες που βρίσκονται υπό την επίβλεψή του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε ένα χρόνο παράταση και συνέστησε στην Ισπανία και την Πορτογαλία να μειώσουν τα υπερβολικά δημοσιονομικά τους ελλείμματα κατά τη διάρκεια της φετινής και της επόμενης χρονιάς, λέγοντας ότι θα επανεξετάσει την κατάσταση και για τις δύο Χώρες στις αρχές Ιουλίου. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ιταλία, το Βέλγιο και η Φινλανδία συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ για το χρέος και ότι θα επανεξετάσει την αξιολόγησή της για την Ιταλία τον Νοέμβριο.

"Ήρθε ο καιρός οι επενδυτές να εστιάσουν περισσότερο στην Πίστωση (Μετρητά) και τα Εμπορεύματα, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Goldman Sachs. Η τράπεζα υποβάθμισε τις μετοχές Παγκοσμίως σε "neutral" από "overweight" για 12 μήνες, επικαλούμενη ανησυχίες για περιορισμένες προοπτικές ανάπτυξης και υψηλές αποτιμήσεις.
"Τα κέρδη διαρκώς αναθεωρούνται προς τα κάτω σε όλες τις Περιοχές, με πρόσφατες θετικές εκπλήξεις να έρχονται κυρίως λόγω του χαμηλού πήχη", πρόσθεσε η ομάδα των ειδικών.

Αντίθετα, οι στρατηγικοί αναλυτές βλέπουν πως οι τιμές του Πετρελαίου θα καταγράψουν συνεχιζόμενη ανάκαμψη λόγω των διακοπών στην προσφορά. Για το West Texas Intermediate, οι ειδικοί της Goldman προβλέπουν αύξηση σε $51 το βαρέλι κατά το τέταρτο τρίμηνο, πριν "σκαρφαλώσει" στα $60 το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Οι πιο θετικές προβλέψεις της Goldman Sachs δεν επεκτείνονται στο Χρυσό. Οι αναλυτές της παραμένουν "απαισιόδοξοι" και αναμένουν μια πτώση της τιμής στα $1.150 η ουγγιά μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ανώτερα των προσδοκιών κινήθηκαν τα κέρδη της Eurobank, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, επισημαίνουν οι Credit Suisse, Morgan Stanley και Wood Co. σε σχετικές αναλύσεις.

"Την επόμενη εβδομάδα το Eurogroup συναντάται εκ νέου, σε μια προσπάθεια να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναμένεται να έχει περάσει τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις, κάτι που λογικά θα είναι επαρκές για να ξεκλειδώσει κεφάλαια μεταξύ 9 και 12 δισ. ευρώ" εκτιμά η HSBC.

Η βασική αβεβαιότητα παραμένει το ΔΝΤ και το αν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, σημειώνει ο οίκος, η Ευρωζώνη ενδέχεται να χρειαστεί να προχωρήσει χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τουλάχιστον προσώρας.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 620,89 (-0,87%) και 633,29 μονάδων (+1,10%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 626,86 (+0,08%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 628,29 μονάδες με κέρδη 0,31%.

Ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 73,5 εκατ. από τα οποία τα 11 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΚΥΠΡ, ΜΠΕΛΑ). Ο τίτλος της Alpha Bank απέσπασε το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η Motor Oil δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πρασίνισαν" καθ' όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και Lamda Development. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίος και Grivalia και στο υψηλό ημέρας οι ΟΠΑΠ και Jumbo.

Με πόντους για τους πωλητές η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές έναντι 53 πτωτικών, ενώ για 10 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν τις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες.

Από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 669.131 νέες (ΚΟ) μετοχές της εταιρείας "Νηρεύς" (-3,75%) που προέκυψαν από την μετατροπή 15.075 ομολογιών, με τιμή μετατροπής € 0,31 ανά μετοχή. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 291.282.095.
Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο εισηγμένων ομολογιών της εταιρείας στο Χ.Α. διαμορφώνεται σε 1.779.209 ομολογίες, μετατρέψιμες σε μετοχές.

Η Εθνική Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. ως εκδότης και διαχειριστής του Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου "NBGAM ETF Greece & Turkey 30 - Μετοχικό", ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι στις 19 Μαΐου 2016 δεν θα είναι δυνατή η διαπραγμάτευση του εν λόγω Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου στην Αγορά Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, λόγω επίσημης αργίας του Χρηματιστηρίου Κωνσταντινούπολης.

---ΧΠΑ

Σε αντίθεση με το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη στην spot Αγορά, μικρή υποχώρηση χαρακτήρισε την συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με το συμβόλαιο να υποαποδίδει του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, ενώ μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (49.025 συμβόλαια).

Στα 6.347 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.324, 4.495 για τον Μάιο, 4.829 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 176,75) κινήθηκε μεταξύ 174,75 και 180 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υποτίμηση στο 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (100.000 Εθνική, 79.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (808), Alpha Bank (7.019), Eurobank (5.424), Πειραιώς (11.896), Εθνική (20.389), MIG (1.394), ΟΤΕ (450), ΟΠΑΠ (897), Ελλάκτωρα (102), ΓΕΚ (204), Μυτιληναίο (102).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 44%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 130 δικαιώματα (122 αγοράς και 8 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (18.224.527 τεμ.). Πειραιώς (2.960.343 τεμ.), Alpha Bank (2.849.792 τεμ.) και Eurobank (1.232.260 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v