Νέα προσπάθεια για τις 650 στο Χρηματιστήριο

Ανοδική αντίδραση για τον Γενικό Δείκτη, με πρωταγωνίστριες τις μετοχές των τραπεζών και της Coca Cola. Θετικό το διεθνές κλίμα, περιορισμένος ο τζίρος στο ΧΑ. Αγοραστές και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Lamda. Πιέσεις καταγράφονται σε ΟΛΠ, Τιτάνα.

Δυναμική εκκίνηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανοδικά ξεκίνησε και το Χ.Α. Στον ρυθμό της Wall Street από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Λονδίνο και Μαδρίτη, Μιλάνο, μετά τις χθεσινές δηλώσεις της Janet Yellen για την αμερικανική οικονομία αλλά και τη χαλάρωση των προσδοκιών για αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Υψηλότερα και πάλι των 10.250 μονάδων νωρίτερα ο DAX στη Φρανκφούρτη, ενισχύεται προς τις 6.320 μονάδες ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ενώ ανάλογο κλίμα έχει διαμορφωθεί στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών αγορών.

Με σύμμαχο τις ξένες αγορές, ευτυχώς, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία για το Χ.Α., οι αγοραστές/long απορρόφησαν σχετικά εύκολα την όποια προσφορά ενεργοποιήθηκε κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Προς τις 53,5 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τον κίνδυνο της άμεσης περαιτέρω υποχώρησης χαμηλότερα των 52 μονάδων να αποσοβείται. Προσώρας και με βάση την τρέχουσα ειδησεογραφία και ενώ κυλά αντίστροφα ο χρόνος για ένα νέο EwG και την επίλυση του ζητήματος με την έγκριση/εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Στο 5% του ΟΤΕ «κολλά» η εκταμίευση της δόσης, σημείωνε αργά χθες η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, με τα νεότερα από αυτό το μέτωπο να παρακολουθούνται με αυξημένη προσοχή κυρίως από τους βραχυπρόθεσμους.

Σταθερά πωλητές οι Έλληνες στο Χ.Α. και τον προηγούμενο μήνα, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τους εκτός συνόρων traders να ενισχύουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τις θέσεις τους και τον Μάιο. Σημαντικό μέρος έχει ενεργοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, αλλά ικανές κινήσεις πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο σε επιλεγμένα blue chips και εισηγμένες/μετοχές σηματωρούς.

Με αγοραστές από την αρχή της συνεδρίασης στη δεικτοβαρή μετοχή της Coca Cola, με αποτέλεσμα την αντίδραση προς τα 17,90 ευρώ, λειτουργώντας σαν... μαξιλάρι στις όποιες αρχικές πιέσεις ασκήθηκαν στα πρώτα 5'-10' της συνεδρίασης.

Με αγοραστές και στη μετοχή του ΟΤΕ, που ειδικά σήμερα λειτουργεί σαν σηματωρός της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενώ με αγοραστές ενισχύθηκε προς τα 4,77 ευρώ η μετοχή της Lamda Development. Lamda Development και ΟΤΕ, λόγω της ιδιαιτερότητας της ημέρας, είναι άμεσου ενδιαφέροντος.

Ηπιες τάσεις σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, καθώς είναι εμφανής η στάση αναμονής των περισσότερων ενεργών επενδυτών.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, ενδεικτικά της διάθεσης που επικρατεί στα πρώτα 40' της συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v