Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτίζει απόσταση ασφαλείας από τις 600 το ΧΑ

Κρατά μεγάλο μέρος των πρωινών κερδών ο Γενικός Δείκτης. Περιορίζονται τα -διψήφια- κέρδη στις τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζουν Εθνική και Πειραιώς. Πώς έχει τώρα η εικόνα στα blue chips. Υπεραποδίδουν Ελλάκτωρ, Jumbo. Στο κόκκινο ο τίτλος της Lamda.

Διατήρηση δυνάμεων στα «υψηλά ημέρας» με το βλέμμα σε ΕΚΤ και Λονδίνο. Στο ρελαντί οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, μετά το χθεσινό ανοδικό «ξέσπασμα», σταθερά πάνω από τις 600 μονάδες το Χ.Α., μετά το αρχικό φουριόζικο ξεκίνημα.

Παρότι στα πρώτα 30'-45' τοποθετήθηκαν περί τα 22 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα σε υψηλές τιμές (σε σύγκριση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής), στη συνέχεια ο ρυθμός σταδιακά επιβραδύνθηκε, με αποτέλεσμα συναλλαγές και τζίρος να υποχωρήσουν (σε σχέση με αυτές του «ανοίγματος»).

Εως τις 615,22 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, σημαντική βραχυπρόθεσμη αντίσταση και σημείο ενεργοποίησης μερικών ρευστοποιήσεων, αποτελεί προσώρας το πρώτο ισχυρό εμπόδιο για κάτι καλύτερο στη συνέχεια.

Νωρίτερα σε πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατοχυρώνονταν βραχυπρόθεσμες θέσεις, με τους traders να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην κατάθεση της επικεφαλής της Fed στο Κογκρέσο, κυρίως όμως στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Σε υψηλά επτά εβδομάδων η στερλίνα, την ώρα που η απόφαση (ναι μεν, αλλά...) του γερμανικού ανώτατου δικαστηρίου για το πρόγραμμα ομολόγων (ΟΜΤ) προκάλεσε μικρής έκτασης πωλήσεις στον τραπεζικό τομέα του DAX.

Στο εσωτερικό η αγορά κινείται και στον ρυθμό της επίσκεψης Γιούνκερ αλλά και του επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, με τον δεύτερο να σημειώνει, σύμφωνα με την Ελενα Λάσκαρη, πως δεν αλλάζει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ έχει προεξοφληθεί στην προηγούμενη ανοδική αντίδραση του Χ.Α. (έως τις 659 μονάδες), ενώ μία ενδεχόμενη επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ το πολύ να έδινε ακόμη μερικούς πόντους στις τράπεζες, στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Αναμφίβολα η διαφορά (είτε για πάνω από τις 659 είτε χαμηλότερα προς τις 540 μονάδες) θα σηματοδοτηθεί με αφορμή το αποτέλεσμα της 23ης και αυτό είναι ένας διεθνής... κανόνας από τον οποίο το Χ.Α. δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Αυτό εξηγεί και τις λελογισμένες κινήσεις νωρίτερα τόσο των αγοραστών όσο των πωλητών, καθώς αμφότερες οι πλευρές δεν αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο, κάτι που αποτυπώθηκε αφενός στο triple witching της Παρασκευής, αφετέρου στις μέχρι τώρα θέσεις τους στα Παράγωγα.

Συγχρονισμός του Χ.Α. με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μία μέρα καθυστέρηση, και αναμονή για τη συνέχεια.

Στα επίπεδα των 968 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών (διά 20 για την «παλιά» τιμή των 48 μονάδων), με την απόδοση και των 4 συστημικών να έχει μετριασθεί. Στα υπόψη πως από τις 4 μετοχές του κλάδου μόνο στην Alpha Bank πραγματοποιούνται συναλλαγές πάνω από την τιμή της ΑΜΚ, συγκεκριμένα στο εύρος των 2,10-2,30 ευρώ. Αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς (σχεδόν το 50% των συνολικών), υψηλότερος τζίρος στην Alpha Bank.

Το 64% στον τραπεζικό κλάδο καθώς συνεχίζονται (με βραδύτερο ρυθμό) οι κινήσεις και σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Coca Cola, ΔΕΗ, Τιτάν, FF Group, Jumbo, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, MIG, Μυτιληναίου κ.ά.

Σταθερά πάνω από τα 8 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, υψηλότερα των 3 ευρώ της ΔΕΗ. Δύσκολα τα 7 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ. Κινητικότητα στη ΜΟΗ, όπου νωρίτερα άλλαξαν χέρια δύο πακέτα των 48.461 και των 27.411 τεμαχίων στα 10,30 και στα 10,35 ευρώ αντίστοιχα.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν για ακόμη μία συνεδρίαση η MIG (και συναλλακτικά), ο Σαράντης, ο Φουρλής, η ΕΥΑΘ, η MLS και η ΕΛΤΕΧ-Ανεμος.

Στις 59/19 η αναλογία ανοδικών/καθοδικές μετοχών. Ξεπερνούσαν (στις 13:25) τα 70 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές και τα 49,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v