Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρέγκλινγκ: Δεν αλλάζει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%

Εκταμιεύτηκε η δόση των 7,5 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM. Χαμηλά τα επιτόκια, μεγάλες οι ωριμάνσεις των ελληνικών δανείων. Θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε το επιτοκιακό ρίσκο. Τα σχέδια για το χρέος και οι αιχμές από Τσακαλώτο.

Ρέγκλινγκ: Δεν αλλάζει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%

Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 φέρει την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, είπε κοντολογίς ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος υπό την προϋπόθεση τήρησης των συμφωνηθέντων μετέφερε μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα, κρατώντας όμως μάλλον μικρό καλάθι για το θέμα του χρέους, με τη χαρακτηριστική φράση «εάν χρειαστεί». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά του, άφησε αιχμές όσον αφορά στα αντανακλαστικά της ευρωζώνης και στη συνήθειά της να βρίσκει λύσεις την τελευταία στιγμή.

Ο κ. Ρέγκλινγκ είχε σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην οδό Νίκης. Μετά τη συνάντηση, ο επικεφαλής του ESM μετέφερε μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση τήρησης των υποχρεώσεών της, ανακοίνωσε την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, άφησε χαραμάδες για διευθέτηση του χρέους εάν χρειαστεί, πρόσθεσε όμως ότι ο Μηχανισμός έχει ξεκινήσει ήδη την εφαρμογή των βραχυχρόνιων μέτρων διαχείρισης του ελληνικού χρέους, με στόχο τη μείωση του επιτοκιακού ρίσκου για την ελληνική οικονομία.

Όσον αφορά στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, υπενθύμισε ότι η συμφωνία έχει επιτευχθεί από πέρυσι σε επίπεδο αρχηγών κρατών της ευρωζώνης και υπουργών Οικονομικών, με τη σύμφωνη γνώμη τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δάνεια με πολύ ευνοϊκούς όρους προς την Αθήνα», υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ σημειώνοντας ότι τα επιτόκια των δανείων προς την Ελλάδα έχουν επιτόκιο πολύ χαμηλότερο του 1% και ωρίμανση 32 ετών.

Στο θέμα του χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε τις πρόσφατες δεσμεύσεις του Eurogroup, με τη χαρακτηριστική φράση «εάν χρειαστεί», προσθέτοντας πως εφόσον χρειαστεί θα είναι καλό, γιατί μπορεί να σημαίνει σημαντική ελάφρυνση αν απαιτείται, ή μικρή ελάφρυνση αν αυτό απαιτείται.

«Τα καλά νέα είναι πως η Ευρωζώνη βρίσκει πάντα λύσεις σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά τα κακά νέα είναι ότι βρίσκει τη λύση τελευταία στιγμή, μετά τα μεσάνυχτα», σημείωσε με νόημα από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού προηγουμένως ευχαρίστησε τον κ. Ρέγκλινγκ. Χρειάζεται δεύτερη αξιολόγηση και χρέος να πάνε παράλληλα ανέφερε, πρέπει να βρεθεί η τελική συμφωνία, αλλά «θα συνιστούσα στους δημοσιογράφους να μην κρατήσουν την αναπνοή τους γιατί μπορεί η λύση να έρθει την τελευταία στιγμή».

Σχετικά με τις διαφορετικές εκτιμήσεις του ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών και του ΔΝΤ, νωρίτερα ο κ. Ρέγκλινγκ είχε παραδεχτεί ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας αλλά τοποθετήθηκε διπλωματικά για το ποιος έχει δίκιο. Σημείωσε ότι δεν υποστηρίζει πως το ΔΝΤ έχει λάθος προβλέψεις, αλλά προς το παρόν θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές προβλέψεις είναι οι σωστές...

Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα φανεί αργότερα, μέσα στο έτος, ποιες προβλέψεις θα επιβεβαιωθούν, ανάλογα με το πώς θα πάει η οικονομία αλλά και από παράγοντες που δεν εξαρτώνται από την κυβέρνηση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v