XA: Νέα κέρδη με οδηγό τις τράπεζες

Ανοδικά συνεχίζει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 560 μονάδων. Στο +4% η Eurobank. Kέρδη για Εθνική, Πειραιώς, Alpha, EΛΠΕ. Στο κόκκινο ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος. Θετικό κλίμα και στις ξένες αγορές. «Τσιμπημένος» ο τζίρος.

Θετικά κινούνται οι Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς το σύνολο των επενδυτών περιμένει κάποιο "δώρο" να προκύψει από τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας και τη θετική εικόνα δείχνει να εκμεταλλεύεται και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται, μέχρι στιγμής, μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Για πολλοστή συνεδρίαση, η ανοδική κίνηση ξεκινά και τελειώνει στο τραπεζικό ταμπλό, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +3,17% του τραπεζικού δείκτη, ενώ στην απόλυτη αφάνεια παραμένει ο υπόλοιπος, μη τραπεζικός, 25άρης, πλην των Αεροπορίας Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελ. Πετρελαίων, που σημειώνουν κέρδη μεγαλύτερα του 1%.

Από την άλλη, με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας κινούνται Grivalia και Τέρνα Ενεργειακή, όλοι με ελάχιστες συναλλαγές, πράγμα που σημαίνει ότι η τρέχουσα εικόνα είναι πανεύκολα αναστρέψιμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών κινούνται με θετικό πρόσημο, ενώ ξεχωρίζει η Eurobank με κέρδη μεγαλύτερα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων, ακολουθούμενη από την Πειραιώς, με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συναλλακτική εικόνα στις μη τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι πραγματικά αποκρουστική, καθώς λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συναλλαγών, λιγότερο από 1.000 τεμάχια έχουν διακινήσει οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μέτκα, ΟΛΠ και Grivalia και λιγότερο από 2.000 τεμάχια οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development και Folli Follie Group.

Παρά τη συναλλακτική απαξίωση ακόμα και στο ταμπλό του 25άρη, ο τζίρος της πρώτης ώρας συναλλαγών έφθασε τα 12,7 εκατ., από τα οποία το 0,7 εκατ. αφορούσε "πακέτα" και αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς δεν αποκλείεται κάποια χαρτοφυλάκια να εκμεταλλεύονται τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης και να προχωρούν σε "εύκολες" κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης, μέχρι στιγμής, κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, σε σχετικά στενό εύρος και με πάνω όριο τις 564,76 μονάδες (+0,9%), όμως η νευρικότητα των συναλλασσομένων είναι έκδηλη και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη.

Χαμηλότερα του 25άρη, κάποια μικρή κινητικότητα σημειώνεται σε Ιντρακόμ (+2,01%) και Σαράντη (+0,89%), όμως η γενικότερη εικόνα παραμένει, συναλλακτικά, τραγική, με τη συντριπτική πλειονότητα των μετοχών, για πολλοστή φορά, να μην έχουν πραγματοποιήσει έστω και μία συναλλαγή.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v