ΧΑ: «Alert» από αγοραστές όταν απειλήθηκαν οι πρώτες στηρίξεις

Μικρά κέρδη κατέγραψε το Χρηματιστήριο με το τζίρο να ανεβάζει στροφές. Στήριξη από ΟΠΑΠ, Eθνική Τιτάνα. Ανοδος για Coca Cola, Folli Follie, Lamda. Aπώλειες κατέγραψαν Alpha, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ. Η τεχνική εικόνα για τον Γενικό Δείκτη.

"Οι βραχυχρόνιοι 'αγορασμένοι' θα πρέπει να φανούν ιδιαίτερα προσεκτικοί σε κλείσιμο κάτω από τις 561 μονάδες, που θα δημιουργήσει τα πρώτα 'σύννεφα' πάνω από το ανοδικό κανάλι των τελευταίων εβδομάδων" τόνιζε στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο ο διευθυντής Παραγώγων της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ, Πέτρος Στεριώτης και πράγματι μόλις ο Δείκτης υποχώρησε χαμηλότερα των 561 μονάδων και ο FTSE25 χαμηλότερα των 1521 μονάδων (το "intraday stop" για όσους διατηρούν "long" θέσεις) κινητοποιήθηκαν οι ελάχιστοι αγοραστές, καθώς γνώριζαν ότι η κατάσταση θα ήταν σημαντικά επιδεινούμενη αν η εικόνα αυτή έδειχνε διατηρήσιμη προς το τέλος της συνεδρίασης.

Ο λόγος ήταν ότι θα προχωρούσαν σε μαζικότερες πωλήσεις τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με μοναδικό γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις και η προσφορά θα ήταν σαφώς δυσκολότερο να απορροφηθεί.

Το χθεσινό +4,53%, "ζήλεψε" σήμερα ο ΟΠΑΠ (+2,53%, η πορεία της μετοχής φέτος στο πρώτο διάγραμμα) και ήταν ο μοναδικός Δεικτοβαρής τίτλος που "έβαλε πλάτη", ακόμα και στα δύσκολα της σημερινής συνεδρίασης, ενώ μετά το μέσον της συνεδρίασης και προς το τέλος, έδωσαν βοήθειες και οι Αεροπορία Αιγαίου (+1,03%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,58%), ΟΤΕ (+0,44%) και Lamda Development (+2,09%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση πετυχαίνοντας το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 33 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 8/6 (7,37 ευρώ).

Τεχνικά, ο τίτλος άφησε πίσω του την ζώνη αντίστασης 7,10 - 7,20 ευρώ και αν υπερκεράσει και την επόμενη στα 7,35 - 7,37 ευρώ, θα αναμετρηθεί με την πιο ισχυρή στα 7,47 - 7,55 ευρώ.

Παραμένει σε πλαγιοανοδικό βηματισμό ο τίτλος του ΟΤΕ και θα παραμείνει όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 8,87 - 8,90 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 9,06, 9,25 - 9,35 και 9,70 ευρώ.

Δεν άρεσαν στην Αγορά τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε η ΕΧΑΕ (-1,24%), με τον τίτλο να χάνει την στήριξη των 4,05 ευρώ και την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στα 3,40 ευρώ.

Ακόμα δεν κατάλαβε κανείς το "flying start" της Viohalco (-0,76%), ο τίτλος της οποίας με συνεχείς "ανοιχτές" εντολές αγορών βρέθηκε πολύ γρήγορα στο υψηλό ημέρας των 1,35 ευρώ (+3,05%), για να υποχωρήσει σημαντικά στην συνέχεια και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο.

Σε αντίθεση με τα λίγα ενθαρρυντικά που σημειώθηκαν στον μη Τραπεζικό 25αρη και που αποδείχθηκαν αρκετά προκειμένου οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να μην υποχωρήσουν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, η νευρικότητα ήταν περισσότερο από έκδηλη στο Τραπεζικό ταμπλώ, με τον τίτλο της Eurobank (-3,66%, η πορεία της μετοχής φέτος στο δεύτερο διάγραμμα), για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, να έχει σημαντικό πωλητή. Αν συνεχίσει να κινείται πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 0,505 και 0,48 - 0,46 ευρώ.

Σαφώς μεγαλύτερες προσδοκίες δημιούργησε η μικτή αξία συναλλαγών, στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης βρήκε τον τζίρο στα 15,4 εκατ. όμως στην συνέχεια η συναλλακτική δραστηριότητα κατέβασε σημαντικότατα στροφές (έστω και αν ο σημερινός τζίρος ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) και βέβαια τα τελικά συμπεράσματα σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αξιόπιστες παρακαταθήκες για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, με το Χ.Α. να παραμένει σε απόλυτη συνάρτηση με το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, όσο ο Τραπεζικός κλάδος αποτελεί βαρίδι για τον Τραπεζοκεντρικό Γενικό Δείκτη και όσο διατηρείται το σήριαλ της αλλαγής των διοικήσεων, είναι δύσκολο να δούμε ουσιαστική ανοδική διαφυγή στις μετοχές του κλάδου και κατά συνέπεια της Αγοράς.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν έδωσε "καινούργιες ιδέες" για όσους επιμένουν να ασχολούνται με την τεχνική εικόνα των επιμέρους δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη (η ημερήσια πορεία του στο παρακάτω διάγραμμα), παραμένει πρώτο ζητούμενο η υπέρβαση των 571 - 580 μονάδων και αμέσως μετά των 583 - 585 μονάδων, ενώ η πιθανή διαφυγή χαμηλότερα των 561 μονάδων, θα φέρει τις πρώτες σημαντικές πωλήσεις. Το "stop" μας στο "long" είναι οι 549 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,20%) το 1532 και 1544 είναι κοντινές αντιστάσεις, που κατοχύρωση του δεύτερου μπορεί να μας δώσει το 1570, ή το 1580.

Αντίστοιχα μία διάσπαση του 1521 το πιο πιθανό είναι να μας φέρει στο 1497.

Η πορεία των ξένων αγορών

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+1,14%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-1,43%). Νευρικότητα και μικρά κέρδη για την Ευρώπη, μικτά πρόσημα στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Υποχωρεί οριακά το Ευρώ, ελαφρώς μεγαλύτερες απώλειες για το Πετρέλαιο, ενώ μικρά κέρδη σημειώνει ο Χρυσός.
Ξεκίνησε σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της Fed και η προσοχή των επενδυτών θα είναι στραμμένη στις αυριανές ανακοινώσεις σχετικά με την αύξηση, ή μη, των Αμερικανικών επιτοκίων, με τους αναλυτές να εκτιμούν, ότι η Κεντρική Τράπεζα θα τα διατηρήσει αμετάβλητα, ενώ ακολουθεί η συνεδρίαση της BoJ την Παρασκευή.

Ακόμα νωρίτερα και συγκεκριμένα από αύριο, οι Τραπεζικές μετοχές θα περάσουν ένα ακόμα "τεστ αντοχής", που δεν θα έχει σχέση με αυτά που θα ανακοινώσει το απόγευμα της Παρασκευής η ΕΒΑ (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή) για τις 51 μεγαλύτερες Τράπεζες της Ευρώπης, εκ των οποίων οι 37 εποπτεύονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ακόμα μία προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για την μετοχή της Ιταλικής Τράπεζας 'Monte dei Paschi di Siena' αποφάσισε η Ιταλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά την πτώση 4,9% που κατέγραψε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης". 

Να σημειωθεί ότι ανώτατα Τραπεζικά στελέχη και Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι δήλωσαν στους "Financial Times" πως η γηραιότερη Τράπεζα του Κόσμου θα επιδιώξει να αντλήσει κεφάλαια 5 δισ. ευρώ από τις Αγορές.
"Αδίκως ανησυχούν οι επενδυτές" αναφέρει η υποψιασμένη σχολή σκέψης επισημαίνοντας πως, όπως έγινε και στο παρελθόν, τα "tests", κατά πάσα πιθανότητα, θα αποδειχθούν ανεπαρκή να αποκαλύψουν τα πραγματικά "τρωτά σημεία" των Τραπεζών.

Μπορεί τα αποτελέσματα να γίνουν δεκτά με απόλυτη επιφύλαξη από τις Αγορές, όμως οι Αρχές έχουν λίγα κίνητρα για να επιδείξουν αυστηρότητα, καθώς αν "κοπούν" πολλές Τράπεζες αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό και να "ακυρώσει" σημαντικό κομμάτι από το "έργο" των Κεντρικών Τραπεζών, αντί να ενεργοποιήσει την επιδιωκόμενη διαδικασία εξυγίανσης (!)

Όλο και περισσότεροι "υποψιασμένοι" εκτιμούν ότι η EBA δεν θα χαλάσει το σκηνικό που με τόσο κόπο "έστησαν" οι Κεντρικές Τράπεζες, μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα και δεν θα θελήσει να αναδείξει την Τραπεζική κρίση που ελλοχεύει στην Ευρώπη, άσχετα αν τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν, θα πείσουν τις Αγορές.
"Αύριο, Τετάρτη, θα προτείνει η Κομισιόν τα επόμενα βήματα σε σχέση με την δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία, μετά από τις αποφάσεις του Ecofin πως οι δύο Χώρες δεν έχουν λάβει αποτελεσματική δράση σε σχέση με την μείωση των ελλειμμάτων τους κατά παρελθόντα έτη". Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ενημερώνοντας για την αυριανή ατζέντα της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο ρυθμός αύξησης των τιμών των κατοικιών επιβραδύνθηκε τον Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2015, σύμφωνα με τον δείκτη S&P/Case-Shiller. Οι τιμές των κατοικιών στις 20 μεγαλύτερες Μητροπολιτικές Περιοχές των ΗΠΑ αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 5,2%, με βάση τον δείκτη, από 5,4% τον Απρίλιο. Η μέτρηση ήταν χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 5,5%.

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν τον Ιούνιο. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,5% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 592.000. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το Φεβρουάριο του 2008 και καλύτερο από τις 560.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Τι σχολιάζουν οι Χρηματιστηριακές

"Σε στάση αναμονής παραμένει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τείνοντας το βλέμμα προς τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις με έμφαση εκείνες που αφορούν τα των "τεστ κοπώσεως" των σημαντικών Τραπεζών, που πρακτικά θα οριοθετήσουν το ύψος των ανακεφαλαιοποιήσεων" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Μέχρι τώρα, δεν έχει εκτιμηθεί ούτε το ύψος των απαιτούμενων ποσών, ούτε ο τρόπος διενέργειας των ΑΜΚ. Αφήνεται έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να επικρατήσει η σκληρή Γερμανική άποψη σύμφωνα με την οποία υπάρχει συνυπευθυνότητα ομολογιούχων - καταθετών και άρα θα "κουρευτούν" μερικώς τα ποσά τους (διαδικασία bail in).

Είναι δε φανερό ότι η τυχόν εφαρμογή μιας τέτοιας διαδικασίας για ομολογιούχους - καταθέτες, Ιταλικών ή άλλων Τραπεζών θα προκαλέσει σοβαρό ρήγμα στην εμπιστοσύνη για το σύνολο του Ευρωπαϊκού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος και τη σταθερότητά του, με παρενέργειες που θα επεκταθούν και σε άλλα πεδία (το πολιτικό για παράδειγμα, προκαλώντας νέα έξαρση του Ευρωσκεπτικισμού).

Ασφαλώς δε και αναταραχή στις Αγορές. Όμως, τυχόν διευθέτηση των ανακεφαλαιοποιήσεων με "βελούδινους" τρόπους, με τη συμμετοχή δηλαδή διαφόρων ισχυρών φορέων σε διαδικασίες συμμετοχής ως στρατηγικών επενδυτών, όπως της J.P. Morgan που ήδη ακούστηκε, θα τύχει θετικής υποδοχής από τις Αγορές.

Αν και η ορατότητα για τις τελικές επιλογές είναι ακόμη χαμηλή, οι προσδοκίες των Αγορών είναι ότι δεν θα προκριθούν ακραίες επιλογές, εκτίμηση που οδηγεί στη διατήρηση της ψυχραιμίας.

Η στάση αυτή επιλέγεται παρά τη συνέχιση της έλευσης νέων "μαύρων κύκνων" με τη μορφή των τυφλών και πολυαίμακτων χτυπημάτων που καταγράφηκαν στη Γερμανία και την Ιαπωνία αυτή τη φορά.

Ενόψει αυτών των δεδομένων, το Ελληνικό Χρηματιστήριο τηρεί με τη σειρά του και αυτό στάση αναμονής, με κύριο χαρακτηριστικό την καθίζηση της αξίας των συναλλαγών, για λόγους που ξεπερνούν τη συνήθη θερινή ραστώνη της εποχής, εξέλιξη που προβληματίζει όλη την επενδυτική κοινότητα.

Η αντίσταση στην περιοχή των 570 μονάδων είναι εμφανής και η υπέρβασή της θα απαιτήσει νέους καταλύτες και άλλους τζίρους. Παράλληλα, η προσπάθεια να καταγραφεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις συνεχίζεται, αν και μερικές φορές υπάρχει η αίσθηση μοναχικότητας της προσπάθειας του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, σε σχέση με τις ενέργειες για να συντηρηθεί το κλίμα προόδου γύρω από τις Αποκρατικοποιήσεις και ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται οι υποθέσεις της ΔΕΣΦΑ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ.

Στις άλλες Αγορές του εξωτερικού (Αμερικανικές και Ασιατικές), συντηρείται το θετικό momentum, με την προσδοκία ενός ακόμη προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την BoJ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "το 'G20' αναγνώρισε την ανάγκη για ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, διαδικασία που θα απαιτήσει πολύ περισσότερες πρωτοβουλίες από τις Κυβερνήσεις, καθώς η νομισματική πολιτική που έχει οδηγήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα αδυνατεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση της πραγματικής Οικονομίας".

Η εικόνα στο Χρηματιστήριο

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ελαφρώς ανοδικά, για να ακολουθήσει απότομη υποχώρηση μέχρι τις 559,81 μονάδες (-0,87%). Ακολούθησε ενεργοποίηση αγοραστών μέχρι τις 566,93 (+39%) και συνεχείς εναλλαγές προσήμων. Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 566,34 μονάδες (+0,28%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 566 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,22%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 31,8 εκατ. από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ). Alpha Bank, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο ο τίτλος της Motor Oil δεν είχε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ μόνο η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Lamda Development, Folli Follie Group και Τιτάν.
Χαμηλότερα του 25αρη, ξαφνική συναλλακτική αφύπνιση για Q&R (-4,58%) και Centric (-15,63%), 13 οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Sato (+7,69% και με σημαντικό ανεκτέλεστο προς πώληση), ενώ προσπάθησαν να αντιδράσουν μετά τις χθεσινές πιέσεις οι MIG (+2,7%), Νηρέας (+11,04%) και Υγεία (+5,71%).

Θετική η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 36 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

XΠΑ

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων και στην Αγορά Παραγώγων, με μικρή αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και σημαντικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.697 συμβόλαια).

Στα 4.502 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 977, 830 για τον Αύγουστο και 147 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.525) κινήθηκε μεταξύ 1.511,25 και 1.531 μονάδων, κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Σαράντης), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (4.670), Eurobank (4.603), Πειραιώς (6.563), Εθνική (13.008), MIG (6.362), ΔΕΗ (240), Μυτιληναίο (118), ΟΤΕ (193), ΕΧΑΕ (121), ΟΠΑΠ (634).

Έκλεισαν μικρές "short" θέσεις στον ΟΤΕ. λήξεως Αυγούστου.

Ας σημειωθούν τα 25 δικαιώματα πώλησης ΟΤΕ, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 8,40 ευρώ και άλλα 5 με τιμή εξάσκησης τα 8,80 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (16.675.741 τεμ.). Πειραιώς (18.976.008 τεμ.), Alpha Bank (10.754.099 τεμ.) και Eurobank (8.396.961 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v