Διορθωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο

Με λίγο καλύτερη την εικόνα σε ό,τι αφορά στις συναλλαγές, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε αρχικά καθοδικά και εν συνεχεία σταθεροποιητικά. Μεικτά πρόσημα καταγράφονται στον FT 25.

Καμία αλλαγή στο υπάρχον σκηνικό των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, ανέφεραν οι πρωινές προβλέψεις των εγχώριων αναλυτών και απ' ό,τι δείχνει η πρώτη ώρα συναλλαγών και η σημερινή συνεδρίαση, αποτυπώνονται διαθέσεις να κινηθεί στον αρνητικό βηματισμό της χθεσινής.

Πιέσεις αρχικά στο τραπεζικό ταμπλό, μικτή η εικόνα στον μη τραπεζικό 25άρη, με χαμηλές συναλλαγές και λίγο πιο ανεβασμένος ο τζίρος, καθώς αρχικά φάνηκε να παραβιάζονται καθοδικά οι πρώτες στηρίξεις (1.521 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και 561 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη) και τα χαρτοφυλάκια με «αυξημένα αντανακλαστικά» προχωρούν σε κινήσεις «stop loss».

Πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται οι δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, παρά την «υφέρπουσα ανησυχία» που έφερε η είδηση σύμφωνα με την οποία «νέα προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena αποφάσισε η ιταλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά την πτώση 4,9% που κατέγραψε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης».

Υπενθυμίζεται ότι προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης είχε αποφασιστεί και χθες, καθώς η μετοχή της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας έκανε «βουτιά» που πλησίασε το 9%.

«Αδίκως ανησυχούν οι επενδυτές», αναφέρει η υποψιασμένη σχολή σκέψης, επισημαίνοντας πως, όπως έγινε και στο παρελθόν, τα tests κατά πάσα πιθανότητα θα αποδειχθούν ανεπαρκή να αποκαλύψουν τα πραγματικά «τρωτά σημεία» των τραπεζών.

Μπορεί τα αποτελέσματα να γίνουν δεκτά με απόλυτη επιφύλαξη από τις αγορές, όμως οι Αρχές έχουν λίγα κίνητρα για να επιδείξουν αυστηρότητα, καθώς αν «κοπούν» πολλές τράπεζες, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό και να «ακυρώσει» σημαντικό κομμάτι από το «έργο» των Κεντρικών Τραπεζών, αντί να ενεργοποιήσει την επιδιωκόμενη διαδικασία εξυγίανσης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς και το -1,13% του τραπεζικού δείκτη δείχνει πού επικεντρώνουν την «προσοχή» τους οι εν δυνάμει πωλητές, ενώ εκτός των δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών συνεχίζονται οι πιέσεις και για τον τίτλο της Τράπεζας Αττικής (-2,67%), που δείχνει να επιστρέφει ταχύτατα προς τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά.

Λίγο μετά τις 11:30 πάντως ο Γενικός Δείκτης αλλά και οι τράπεζες μάζεψαν τις απώλειες.

Ελάχιστα πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συναλλαγών, η Grivalia έχει διακινήσει 37 τεμάχια, η ΕΥΔΑΠ 93 και η ΜΕΤΚΑ 122 κομμάτια. Με τριψήφιο όγκο συναλλαγών κινούνται οι Αεροπορία Αιγαίου, ΟΛΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τιτάν και Folli Follie Group.

Απώλειες 1,47% για τη ΔΕΗ και 1,17% για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ βοήθειες στον Δείκτη δίνουν οι ΟΠΑΠ (+1,26%) και ΟΤΕ (+0,44%).

Με τη συμπλήρωση των πρώτων 60 λεπτών συνεδρίασης, ο τζίρος φθάνει τα 7,8 εκατ. ευρώ από τα οποία το 0,9 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ). Αξίζει υπενθύμισης ότι η χθεσινή πρώτη ώρα συναλλαγών είχε συμπληρωθεί με τον τζίρο να φθάνει στα 3,7 εκατ. ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v