Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον ρυθμό των «stress tests» ευρωπαϊκές αγορές και ΧΑ

Τα μηνύματα από την S&P αλλά και οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των stress tests των ευρωτραπεζών στο επίκεντρο των αναλυτών. Αντιμέτωπος με τη «δύσκολη» ζώνη των 571-580 μονάδων ο Γενικός Δείκτης αναζητεί «πυρομαχικά».

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Παρασκευής στη Wall Street (συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες), με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει ένα ακόμα ιστορικό ρεκόρ.

Μικτά τα πρόσημα, με κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, σήμερα το πρωί, για τις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

«Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τις αβεβαιότητες για την παγκόσμια οικονομία», ανακοίνωσαν από την Κίνα οι υπουργοί Οικονομικών της G20, με το «Brexit» να προστίθεται στις απειλές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομία.

Με τις αγορές να βρίσκονται σε ιστορικά ή πολυετή υψηλά και τις γεωπολιτικές ανησυχίες να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ξεκινά ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα, όπου θα κυριαρχήσουν οι πιθανές διαρροές, πριν από την επίσημη ανακοίνωση των «τεστ αντοχής» (29 τρέχοντος) για τις 51 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης.

Αν και οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετέχουν σε αυτά τα «τεστ αντοχής», δεν υπάρχει η αμφιβολία πως πιθανές αρνητικές εκπλήξεις θα φέρουν σημαντικές αναταράξεις και στο εγχώριο τραπεζικό ταμπλό, την ώρα που η αγορά θα προσπαθεί να τιμολογήσει τις τελευταίες εξελίξεις με τα capital controls, όσον αφορά στο «νέο χρήμα» και πόσες καταθέσεις θα επιστρέψουν στα γκισέ των εγχώριων τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, την εποχή της εισόδου ιδιαίτερα ισχυρών διεθνών ομίλων μέσω του τομέα του Τουρισμού σηματοδοτεί η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της πώλησης του ιστορικού ξενοδοχείου Hilton της Αθήνας, μετά την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Από την άλλη, οι αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από την S&P και τη Fitch (η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της χώρας από τον διεθνή οίκο είναι στις 2 Σεπτεμβρίου) δεν έφεραν κάποιο καινούργιο νέο και δεν εμπεριείχαν κάποια θετική έκπληξη για τους αναλυτές.

Συνεχίστηκε η «νηοπομπή» «κανονιών», εγχώριων και «εισαγόμενων», όπως της «Mondial Pol» και της Ασφαλιστικής Enterprise (η οποία έχει ορίσει στη χώρα μας για τον κλάδο υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία χερσαίων αυτοκίνητων οχημάτων, ως ειδικό αντιπρόσωπο την Enterprise Hellas Ε.Π.Ε.).

Το κλίμα βάρυνε ακόμα περισσότερο από τα δύο «κανόνια» ξένων tour operators σε Γερμανία και Μ. Βρετανία. Στη στάση πληρωμών που προχώρησε προ ημερών η Unister Holding, ο μεγαλύτερος online ταξιδιωτικός όμιλος της Γερμανίας, ήρθε να προστεθεί η χρεοκοπία του Low Cost Travel Group, του βρετανικού διαδικτυακού tour operator.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., ως μόνη θετική ένδειξη δείχνει η υπέρβαση, με κλείσιμο, των «πολυθρύλητων» 751 μονάδων, που ήταν νέο υψηλότερο κλείσιμο, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, όμως ο τρόπος με τον οποίο επετεύχθη ασφαλώς και δεν έπεισε έστω και έναν από όσους παρακολουθούν επί καθημερινής βάσεως τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α., το οποίο δείχνει αδυναμία να απεγκλωβιστεί από τον «σφιχτό εναγκαλισμό» της συναλλακτικής απαξίωσης.

Σε κάθε περίπτωση, η είσοδος στο κάτω άκρο της θεωρητικά δύσκολης ζώνης 571-580 δίνει πρόσθετο ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ όσο πλησιάζει η Παρασκευή, τόσο και θα αυξάνεται η συνάρτηση της τάσης στο Χ.Α. με τις διεθνείς αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας ΕΚΤΕΡ είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2015, 0,04 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: 0,036 ευρώ ανά μετοχή).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v