ΧΑ: Στο άρμα των διεθνών αγορών με... πενιχρούς τζίρους

Δεμένο με τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές αλλά και φορτωμένο με το πρόβλημα της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας βρίσκεται το χρηματιστήριο. Κινήσεις με ορίζοντα τις ανακοινώσεις για τα ευρωπαϊκά stress tests την Παρασκευή.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, με την υποχώρηση του πετρελαίου σε χαμηλά τριμήνου να προκαλεί πιέσεις στις μετοχές εταιριών του ενεργειακού κλάδου, όπως οι Chevron, Exxon Mobil κ.λπ.

Η καθίζηση των τιμών του «μαύρου χρυσού», σε συνδυασμό με τη σημαντική ενίσχυση του γεν έναντι των βασικότερων νομισμάτων, έφερε προβληματισμό σήμερα το πρωί και μικτά πρόσημα στις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τον ιαπωνικό Nikkei να φλερτάρει με απώλειες μεγαλύτερες του 1%.

Ξεκινά σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της Fed και η προσοχή των επενδυτών θα είναι στραμμένη στις αυριανές ανακοινώσεις σχετικά με την αύξηση, ή μη, των αμερικανικών επιτοκίων, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα τα διατηρήσει αμετάβλητα, ενώ ακολουθεί η συνεδρίαση της BoJ την Παρασκευή.

Ακόμα νωρίτερα και συγκεκριμένα από αύριο, οι τραπεζικές μετοχές θα περάσουν ένα ακόμα «τεστ αντοχής» που δεν θα έχει σχέση με αυτά που θα ανακοινώσει το απόγευμα της Παρασκευής η ΕΒΑ (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή) για τις 51 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, εκ των οποίων οι 37 εποπτεύονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πιο συγκεκριμένα, αύριο αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα η Deutsche Bank και οι επενδυτές θα πάρουν μία «γεύση» αν κάτι πηγαίνει προς το καλύτερο, μετά τις άνω των 2 δισ. ευρώ ζημίες που εμφάνισε η τράπεζα στο σύνολο του 2015.

Στις 28 τρέχοντος ανακοινώνει αποτελέσματα η Lloyds Banking Group και βέβαια πολύ μεγαλύτερο ρόλο θα παίξουν οι εκτιμήσεις της τράπεζας για τη μετα-Brexit εποχή και τις πιθανές επιπτώσεις στην κερδοφορία της.

Ερχόμενοι στα δικά μας, στις πέντε το απόγευμα, σήμερα, αναμένεται ότι θα γίνει γνωστό ποια ή ποιες εταιρίες θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, στην HSBC, η οποία έχει αναλάβει σύμβουλος της ΔΕΗ για αυτήν τη συναλλαγή.

Για την περίπτωση του ελληνικού χρηματιστηρίου και η σημερινή συνεδρίαση δύσκολα θα φέρει «τεκτονικές» αλλαγές, τουλάχιστον όσον αφορά στη συναλλακτική δραστηριότητα.

Μετά το χθεσινό -5,16% του τραπεζικού δείκτη και το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, μαζί με τις Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, ασφαλώς και η προσοχή επικεντρώνεται στο τραπεζικό ταμπλό, αλλά και στον υπόλοιπο, μη τραπεζικό 25άρη, όπου θα αναζητηθούν «αντίβαρα» σε περίπτωση που συνεχιστούν οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Τεχνικά και μετά την υποχώρηση του Δείκτη χαμηλότερα της ζώνης 571-580, χρειάζεται μεγάλη προσοχή η πιθανή καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 561 μονάδων, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα φέρει τις πρώτες πωλήσεις από τα χαρτοφυλάκια που αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους με βάση τα τεχνικά δεδομένα. Το «stop» μας στο «long» είναι οι 549 μονάδες.

Παραμένει σαν πρώτη αντίσταση η ζώνη 571-580 και αμέσως μετά οι 583-585 μονάδες, που σίγουρα θα χρειαστούν σημαντική αύξηση του όγκου για να υπερκεραστούν.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v