Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαλαρό τέμπο κινείται το χρηματιστήριο

Με τους «γνωστούς» χαμηλούς τζίρους και κατά κύριο λόγο καθοδικές τάσεις κινούνται τα περισσότερα blue chips στην εγχώρια αγορά. Ελαφρά κάτω των 570 μονάδων ο Γενικός Δείκτης.

Με μικρά κέρδη και απολύτως επιφυλακτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η ατζέντα είναι γεμάτη και δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται τις αρνητικές εκπλήξεις.

Πιο συγκεκριμένα και πλην των «τεστ αντοχής», τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής (29/7), το «καλεντάρι» έχει δύο Κεντρικές Τράπεζες και πιο συγκεκριμένα τη Fed (η διήμερη συνεδρίαση ξεκινάει την Τρίτη 26/7), με τους αναλυτές να μην αναμένουν κάποια μεταβολή στα επιτόκια ή στην πολιτική της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ οι αγορές αναμένουν με ενδιαφέρον και τη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της BoJ, που ξεκινάει στις 28 Ιουλίου.

Σε αντίθεση με τα μικρά κέρδη των ευρωπαϊκών αγορών, η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών στο Χ.Α. βρίσκει τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τις συναλλαγές στα γνωστά χαμηλά επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου χρειάστηκαν 11 λεπτά συνεδρίασης, στο πρώτο ημίωρο η μικτή αξία συναλλαγών έφθανε τα 2,5 εκατ., ενώ η συμπλήρωση των πρώτων 60 λεπτών βρήκε τον τζίρο στα 3,7 εκατ.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25άρη, όπου πιέζονται οι MIG (-5,47%), Τρ. Αττικής (-2,38%) και Τρ. Κύπρου (-1,97%). Αντίθετα, κέρδη 9,75% καταγράφει ο τίτλος της Ελινόιλ, όπου στο 0,8780 ευρώ άλλαξαν χέρια 115.585 τεμάχια. Το «bid» των αγοραστών, σημαντικά χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.

Στο ταμπλό του FTSE 25, σε φάση πτωτικής αναμονής οι δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, αλλά με απόλυτα ελεγχόμενες και εύκολα αναστρέψιμες απώλειες, ενώ μικτή εικόνα και συναλλακτική απονεύρωση παρουσιάζει ο μη τραπεζικός 25άρης.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης, η Grivalia παρέμενε με μηδενικές συναλλαγές, 1 κομμάτι είχε διακινήσει ο ΟΛΠ και 130 τεμάχια η ΕΥΔΑΠ. Με τριψήφιο όγκο συναλλαγών επέμεναν να κινούνται οι Αεροπορία Αιγαίου, ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τιτάν και Folli Follie Group.

Από τις μετοχές που συνδυάζουν σχετικά αξιοπρεπείς συναλλαγές και αξιοσημείωτη μεταβολή, ξεχωρίζουν οι ΔΕΗ (-1,07%), ΟΤΕ (+1,16%) και Alpha Bank (-1,67%).

Εννοείται ότι με τέτοιες συναλλαγές, για πολλοστή φορά το τελικό πρόσημο του Δείκτη θα κριθεί κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών, αν όχι στις τελικές δημοπρασίες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v