ΧΑ: Με χαμηλό τζίρο ακολουθεί την... Ευρώπη

Ανοδικά κινείται ο Γενικός Δείκτης, προσεγγίζοντας έως και τις 570 μονάδες. Ποια blue chips δίνουν «βοήθειες» και διατηρούν αξιοπρεπείς τζίρους. Ανησυχεί το γεγονός ότι η αγορά παραμένει εξαιρετικά «ρηχή».

Με θετικό πρόσημο κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω «νηοπομπής» εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ θετικό βηματισμό διατηρεί από την αρχή της συνεδρίασης και ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, βοηθούμενος από τα μικρά και απολύτως αμφιλεγόμενα κέρδη των τραπεζικών μετοχών και τις απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις στον υπόλοιπο, μη τραπεζικό 25άρη.

Ο τζίρος στα γνωστά, ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ολοκλήρωσε το πρώτο ημίωρο στα 2,8 εκατ. ευρώ (3,2 εκατ. χθες, 2,5 εκατ. προχθές) και την πρώτη ώρα συναλλαγών στα 4,4 εκατ. ευρώ (7,8 εκατ. χθες, 3,7 εκατ. προχθές).

Αν εξαιρέσουμε τις Τράπεζα Αττικής (+4,05%), Τράπεζα Κύπρου (+1,38%) και Νηρέα (+1,75%), που συνδυάζουν αξιοπρεπείς συναλλαγές με σχετικά αξιοσημείωτα κέρδη, δεν υπάρχει κάτι άλλο άξιο αναφοράς από τη δραστηριότητα χαμηλότερα του FTSE 25, όποτε, μοιραία, το όποιο ενδιαφέρον, για πολλοστή φορά, επικεντρώνεται στο ταμπλό του 25άρη, όπου οι μετοχές που τον απαρτίζουν κινούνται με εμφανώς διαφορετικές συναλλακτικές ταχύτητες.

Λιγότερα από 1.000 τεμάχια έχουν διακινήσει οι ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ με τετραψήφιο όγκο συναλλαγών κινούνται οι Grivalia, Coca Cola HBC, Lamda Development, Motor Oil, Folli Follie Group, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Τιτάν.

Στα μέχρι στιγμής χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, η σταδιακή απώλεια δυναμικής που εμφανίζουν οι πρωινοί αγοραστές στις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές και τα αξιοσημείωτα κέρδη που σημειώνει η ΔΕΗ (+2,21%), στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων που έχουν σχέση με την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ.

Εκτός του τίτλου της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, βοήθειες στον Δείκτη δίνουν οι Αεροπορία Αιγαίου (+2,62%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,55%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,49%), Ελληνικά Πετρέλαια (+1,05%), ΕΧΑΕ (+1,5%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+1,94%), Viohalco (+3,85%).

Από την άλλη και πλην της ΜΕΤΚΑ (-1,08%, με ελάχιστες συναλλαγές), δεν υπάρχει άλλος τίτλος του 25άρη που να σημειώνει απώλειες μεγαλύτερες του 1%.

Συμπερασματικά, το όλο σκηνικό, τόσο στο τραπεζικό ταμπλό, όσο και στις υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, δείχνει εύκολα αναστρέψιμο και κάθε πρόβλεψη για το τελικό πρόσημο του Δείκτη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής.

Περίπου στο ένα προς δύο η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, ενώ δεκάδες τίτλοι παραμένουν κυριολεκτικά με μηδενικές συναλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η γενική συνέλευση της Jumbo αποφασίζει τη διανομή έκτακτου μερίσματος (0,27 ευρώ ανά μετοχή), το οποίο θα αποκοπεί στις 29 Ιουλίου, ενώ η Σαράντης δημοσιεύει αποτελέσματα α' εξαμήνου.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v