XA: Κατεβάζουν «ταχύτητα» οι αγοραστές

Μετριάζονται τα κέρδη του ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 565 μονάδων. Στο +4% η ΔΕΗ. Κέρδη καταγράφουν Viohalco, Alpha, Eλλάκτωρ, Aegean. Απώλειες για Πειραιώς, Eurobank, Coca Cola, OTE. Παραμένει χαμηλός ο τζίρος.

Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαϊκές Αγορές δείχνουν να αυξάνουν τα αρχικά τους κέρδη, ακόμα μία εξέλιξη που έχει "χιλιοπαιχτεί" στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με άγνωστο τελικό αποτέλεσμα, όσον αφορά στο πρόσημο του Γενικού Δείκτη.

Ο τραπεζικός κλάδος, που ξεκίνησε ανοδικά και ο κλαδικός του δείκτης έφθασε να σημειώνει ενδοσυνεδριακά κέρδη έως και 1,68%, έχει γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο, με την Alpha Bank να περιστρέφεται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και τις Εθνική, Eurobank και Πειραιώς να έχουν γυρίσει σε μικρές και απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης, που σε πρώτη φάση βρέθηκε να απειλεί τις 571 μονάδες, αναρριχόμενος μέχρι τις 570,88 (+0,86%), έφθασε να γυρίζει και σε αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 565,62 (-0,07%), για να υπάρξει άμεση κινητοποίηση των αγοραστών, που ενέτειναν τις επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μη τραπεζικές μετοχές του FTSE25, ενώ ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια "ανάδυσης" των τραπεζικών μετοχών από το αρνητικό πρόσημο, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να έχει επιστρέψει σε θετικό πρόσημο και να βρίσκεται περίπου στο μέσον της ημερήσιας κίνησής του.

Η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης βρήκε τον τζίρο στα 10,5 εκατ. (15,4 εκατ. χθες, 8,2 εκατ. προχθές) και όλα δείχνουν πως τα πάντα, όσον αφορά στα πρόσημα των βασικών δεικτών του Χ.Α., θα "παιχτούν" και πάλι στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης, αν όχι στις τελικές δημοπρασίες.

Από εκεί και πέρα θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι συνεχίζεται και σήμερα το "rotation" στον μη τραπεζικό 25άρη, με τη ΔΕΗ (+4,06%, λόγω και των εξελίξεων στην υπόθεση του ΑΔΜΗΕ) να παίρνει τη "θέση του οδηγού" που χθες είχε ο ΟΠΑΠ (0%) και προχθές ο ΟΤΕ (-0,22%).

Σημαντικές βοήθειες στον Δείκτη δίνουν και οι Viohalco (+4,62%), Αεροπορία Αιγαίου (+2,77%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,20%), η τελευταία με ελάχιστες συναλλαγές.

Μικρή η υπεροπλία των πτωτικών μετοχών (37), έναντι των ανοδικών (32), όμως είναι περισσότερο από σίγουρο ότι η εικόνα θα αλλάξει πολλές φορές μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διακρίνονται θετικά οι Τρ. Αττικής (+4,05%), Τρ. Κύπρου (+1,38%) και MIG (+0,88%).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v