Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ολα τα βλέμματα στον τραπεζικό κλάδο

Η ανακοίνωση των stress tests για τους μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους, το μεγάλο θέμα της ημέρας. Προβληματίζουν οι αδυναμίες που εμφανίζει ο εγχώριος κλάδος, παρότι «εκτός» διαδικασίας. Πονοκέφαλος και η «θερινή ραστώνη».

Μικτές τάσεις διαμορφώθηκαν, χθες το βράδυ, στη συνεδρίαση της Wall Street, με απόλυτα διιστάμενες τις απόψεις των αναλυτών. Άλλοι να θεωρούν ως θετικό γεγονός το ότι οι δείκτες κρατούν επαφή με τα πρόσφατα ιστορικά (Dow Jones, S&P 500) ή πολυετή υψηλά (Νasdaq), και άλλοι, που είναι και οι περισσότεροι, να υποστηρίζουν ότι οι αμερικανικοί δείκτες χρειάζονται νέα «καύσιμα» για να κινηθούν υψηλότερα.

Ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με οριακή πτώση 0,09%, ενώ ο S&P 500 με κέρδη 0,16%. Άνοδος 0,30% για τον Νasdaq.

Μεταφερόμενοι στις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού, σήμερα το πρωί η BoJ δεν έριξε «το χρήμα από το ελικόπτερο» που περίμεναν οι αγορές. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε μικρή αύξηση των αγορών ETFs, όμως διατήρησε αμετάβλητο τον στόχο για τη νομισματική της βάση στα 80 τρισ. γεν, αλλά και τον ρυθμό αγοράς άλλων τίτλων, μεταξύ των οποίων και τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα, ενώ παράλληλα διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο 0,1% για τις καταθέσεις στην BoJ.

Θετικό το γεγονός ότι ο Nikkei, μετά το αρχικό «σοκ», γύρισε και διεκδικεί κλείσιμο με θετικό πρόσημο, ενώ μικτή είναι η εικόνα στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ανατολής.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ασφαλώς και η σημερινή ημέρα είναι μέρα των τραπεζών, με την EBA να ανακοινώνει στις 23:00 ώρα Ελλάδος τα αποτελέσματα των «τεστ αντοχής» για 51 ευρωπαϊκές τράπεζες, με τους αναλυτές να έχουν απόλυτα διιστάμενες απόψεις.

Οι περισσότερο «υποψιασμένοι» δηλώνουν περισσότερο από βέβαιοι ότι η EBA σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να προκαλέσει νέα τραπεζική κρίση στην Ευρώπη και σίγουρα τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν θα είναι χωρίς επιμέρους αναφορές για το ποιες τράπεζες «κόπηκαν» και ποιες «πέρασαν» τα «τεστ».

Από την άλλη, ασφαλώς και υπάρχουν αυτοί που θα ήθελαν να υποδεχθούν τις ειδήσεις με μειωμένες τραπεζικές θέσεις και να περιμένουν μετά τη Δευτέρα τις αντιδράσεις των αγορών.

Έτσι, σημειώθηκαν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, αθρόες πωλήσεις ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών, με τον τραπεζικό δείκτη Stoxx Banks να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με απώλειες 2,37%, κάτι που δεν φάνηκε στους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς οι τραπεζικοί τίτλοι δεν έχουν τη βαρύτητα που έχουν στο Χ.Α.

Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρότι επιδεινώθηκε στην Ε.Ε., καθώς σημειώθηκε μεγάλη υποχώρηση του σχετικού δείκτη στη Βρετανία (στον απόηχο της ψήφου της υπέρ του Brexit).

Στην Ελλάδα, ο δείκτης ESI (Economic Sentiment Indicator) αυξήθηκε στις 90,9 μονάδες από 89,7 τον Ιούνιο και καταγράφει την υψηλότερη τιμή το τελευταίο 12μηνο, μετά από αυτήν του Ιανουαρίου (91,6). Στην αύξηση του δείκτη συνέβαλαν οι τομείς της Βιομηχανίας, του Εμπορίου και του Λιανικού Εμπορίου, ενώ επιδείνωση σημείωσε ο δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης και ο Κατασκευαστικός Τομέας. Στην Ευρωζώνη, ο ESI αυξήθηκε στις 104,6 μονάδες από 104,4 τον Ιούνιο.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης συνέχισε να αναλώνεται σε μία ιδιαίτερα ψυχοφθόρα κίνηση λίγων μονάδων, έστω και αν το mini τραπεζικό «sell-off» δημιούργησε έντονους προβληματισμούς για τη συνέχεια.

Το γεγονός της συναλλακτικής απαξίωσης, σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, αναδεικνύει τα συνεχιζόμενα ενδογενή προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως η υψηλή φορολόγηση, η υψηλή ανεργία, η έλλειψη χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα και κυρίως η κατάσταση του δημόσιου τομέα αλλά και οι πτωχεύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Εκτιμάται ότι οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής, για να δουν τα αποτελέσματα της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κρατικού μηχανισμού, ή αντιστρόφως τον βαθμό εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας ιδιωτών και επιχειρήσεων, μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Ερχόμενοι στο «μαλακό υπογάστριο» της αγοράς και ξεκινώντας από τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ «το μεγάλο ζητούμενο για τη βελτίωση της δραματικής τεχνικής εικόνας του τραπεζικού δείκτη είναι ένα τουλάχιστον κλείσιμο υψηλότερα των 757 μονάδων. Για την επιδείνωσή της αρκεί η παραβίαση των 665 μονάδων». Στη δεύτερη περίπτωση, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 649-647 και στις 620-610 μονάδες. Το «daily stop» στο «short» στις 761 μονάδες.

Για τους traders που συνεχίζουν να ασχολούνται με τις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές πλησιάζουν σε επίπεδα «red alert», καθώς από εκεί και χαμηλότερα θα ενεργοποιηθούν ή ήδη ενεργοποιήθηκαν επιθετικές κινήσεις «stop loss», ανεβάζοντας στροφές στην πτωτική τάση και φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους λίγους αγοραστές που θα πρέπει να απορροφήσουν την πλεονάζουσα προσφορά.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, χρειάζεται υψηλή ετοιμότητα, αν διασπαστούν καθοδικά το 1,66 ευρώ για την Alpha Bank (-4,60%), το 0,178 ευρώ για την Εθνική (-5,82%), το 0,497 ευρώ για τη Eurobank (-7,17%) και το 0,135 ευρώ για την Πειραιώς (-8,16%).

Για τον Γενικό Δείκτη, παραμένουν σημαντικά τα άκρα 571-585 και 561-550 μονάδες. Ανοδική διαφυγή συνοδευόμενη από την απαραίτητη αύξηση του τζίρου μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 617 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι θέμα αν θα αντέξει η στήριξη των 520 μονάδων. Το «stop» μας στο «long» είναι οι 549 μονάδες.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,01%), χτύπησαν τα «intraday stop» με την καθοδική διάσπαση των 1.510 μονάδων, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 1.492 μονάδες (daily position stop). Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, ανοίγει η «καταπακτή» για «pull back» προς τις 1.452 και τις 1.422 μονάδες.

Οι πρώτες αντιστάσεις οριοθετούνται στις 1.532-1.538 και στις 1.541 μονάδες, που κατοχύρωση θα δώσει το έναυσμα για ανοδική κίνηση στο 1.566, αν μη τι άλλο.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της εταιρίας Jumbo είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το έκτακτο μέρισμα χρήσεως 2012, 0,27 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: 0,2430 ευρώ ανά μετοχή).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v