Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μικρά τα περιθώρια κινήσεων για τον Γενικό Δείκτη

Τις ξένες αγορές που κινούνται με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου αλλά και τις προσδοκίες για τα stress tests επιχειρεί να ακολουθήσει η εγχώρια αγορά, ασθμαίνοντας λόγω της χαμηλής συναλλαγματικής δραστηριότητας.

Με μικτά πρόσημα και μικρές ημερήσιες μεταβολές ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η συνεδρίαση στη Wall Street, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων από τη Fed.

H Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο επίπεδο του 0,25 με 0,5% την Τετάρτη, τονίζοντας πως βλέπει μειωμένα τα ρίσκα για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης, η Fed αναφέρει πως «η οικονομία αναπτύχθηκε τον Ιούνιο με μέτριο ρυθμό και η απασχόληση ανακάμπτει», ενώ επανέλαβε πως «οι οικονομικές συνθήκες αναμένεται να εξελιχθούν με τρόπο που θα επιβάλει μόνο σταδιακές αυξήσεις στο επιτόκιο».

Σημειώνεται πως έως το τέλος του 2016 θα πραγματοποιηθούν τρεις ακόμα συνεδριάσεις της Fed, μία τον Σεπτέμβριο, μία τον Νοέμβριο και μία τον Δεκέμβριο.

Πριν από τη χθεσινή ανακοίνωση, οι αναλυτές έδιναν περίπου 21% πιθανότητες για μια αύξηση επιτοκίου στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και περίπου 50% για μια κίνηση σε αυτήν του Δεκεμβρίου, όμως μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις δεν αποκλείουν η επόμενη κίνηση της Fed να γίνει τον Σεπτέμβριο, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες στις αγορές.

Μικτές οι διαθέσεις στις αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τους επενδυτές να περιμένουν τις αυριανές ανακοινώσεις της BoJ. «Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σχεδιάζει άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες ύψους περίπου 7 τρισ. γεν, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πακέτο οικονομικής τόνωσης ύψους άνω των 28 τρισ. γεν», σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Reuters.

«Το συνολικό πακέτο, που θα εγκριθεί από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε την ερχόμενη Τρίτη, περιλαμβάνει επίσης πρόγραμμα δημοσιονομικού δανείου και επενδύσεων ύψους 6 τρισ. γεν, με στόχο να τονωθούν οι δαπάνες του ιδιωτικού τομέα, όπως για παράδειγμα με την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής maglev», ανέφεραν οι πηγές.

«Τα υπόλοιπα 15 τρισ. γεν θα προέλθουν από ημικρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που παρέχουν δάνεια, εγγυήσεις δανείων και επιδοτήσεις σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το σχέδιο, πάντως, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές στην ηπειρωτική Κίνα, στον απόηχο της είδησης πως οι τραπεζικές Αρχές της χώρας σχεδιάζουν να υιοθετήσουν αυστηρότερη στάση απέναντι στα προϊόντα διαχείρισης πλούτου.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα των «stress tests» βρίσκονται στα γραφεία των διοικήσεων των ευρωπαϊκών τραπεζών και απομένουν οι τελευταίες «προσαρμογές» για την ανακοίνωσή τους το βράδυ της Παρασκευής 29 Ιουλίου στις 23:00 ώρα Ελλάδας.

Ωστόσο, όσο πλησιάζει η ώρα των αποτελεσμάτων, τόσο αυξάνονται οι εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κρύψει το πρόβλημα «κάτω από το χαλί».

Η Lloyds Banking Group ανακοίνωσε σήμερα πως θα επιταχύνει το πρόγραμμα περικοπής κόστους ώστε να αντισταθμιστεί το δυσκολότερο οικονομικό κλίμα και μια πιθανή πτώση στη ζήτηση πίστεως που ενδέχεται να προκαλέσει η ψήφος της Βρετανίας για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής της Βρετανίας ανακοίνωσε τα σχέδιά της για εξοικονόμηση επιπλέον 400 εκατ. στερλινών μέχρι το τέλος του 2017 μέσω της περικοπής επιπλέον 3.000 θέσεων εργασίας και του κλεισίματος επιπλέον 200 υποκαταστημάτων, προκειμένου να προστατεύσει τα κέρδη της και του μερισματικού της προφίλ έναντι των χαμηλότερων επιτοκίων.

Η τράπεζα ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη ύψους 2,45 δισ. στερλινών για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και υψηλότερο από τα 2,35 δισ. που προέβλεπαν οι αναλυτές. Η Lloyds ανακοίνωσε πως θα διανείμει ενδιάμεσο μέρισμα 0,85 πενών.

Ερχόμενοι στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, «το αποτέλεσμα των "τεστ κοπώσεως" των ευρωπαϊκών τραπεζών θα κρίνει τον χρόνο εξόφλησης των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), που έχει εκδώσει η Εθνική Τράπεζα και έχει καλύψει στο σύνολό τους το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παρότι η Εθνική, όπως και οι υπόλοιπες εγχώριες συστημικές τράπεζες, δεν συμπεριλαμβάνονται στα τελευταία "stress tests", τα αποτελέσματα αναμένονται με αυξημένο ενδιαφέρον στην Αιόλου. Αν οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπισθούν ως διαχειρίσιμες από τις αγορές, η Εθνική προτίθεται να ενεργοποιήσει, άμεσα, τη διαδικασία πρόωρης εξόφλησης των CoCos, καταθέτοντας σχετικό αίτημα στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Σε αντίθετη περίπτωση, ο χρόνος ενεργοποίησης της διαδικασίας θα μετατεθεί για αργότερα, προκειμένου η τράπεζα να παραμείνει κεφαλαιακά θωρακισμένη».

Σε όλα τα παραπάνω, το ελληνικό χρηματιστήριο «απάντησε», κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων επτά συνεδριάσεων και ουδείς από τους επαγγελματίες του χώρου γνωρίζει πού μπορεί να φτάσει η συναλλακτική απαξίωση.

Από την άλλη, το «rotation» στον μη τραπεζικό 25άρη καλά κρατεί, με τον ΟΤΕ να «βάζει πλάτη» στη συνεδρίαση της Δευτέρας, τον ΟΠΑΠ την Τρίτη, ενώ χθες «είχαν σειρά» οι ΔΕΗ, Viohalco και Αεροπορία Αιγαίου, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισαν στα υψηλά ημέρας και οι Εθνική, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Τιτάν και Folli Follie Group.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η εν εξελίξει κατάσταση «αγοράζει χρόνο» για το Χ.Α., όμως αν δεν σημειωθεί κίνηση εκτόνωσης που θα συνδυαστεί με αυξημένους τζίρους, δεν «βλέπουν» κανένα λόγο συμμετοχής όσοι επιδεικτικά παραμένουν εκτός αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος μεταξύ 570,88 (+0,86%) και 565,68 μονάδων (-0,07%), ενώ έχουν συμπληρωθεί έξι συνεδριάσεις «κοντής» ημερήσιας διακύμανσης, με ενδοσυνεδριακό χαμηλό τις 559,81 μονάδες (26/7) και υψηλό τις 572,28 μονάδες (20/7).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v