Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέζονται οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη

Τα μικτά σινιάλα της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια κάνουν επιφυλακτικούς τους επενδυτές, ενώ οι τράπεζικές μετοχές δέχονται πιέσεις. Δεν ξεκαθαρίζει η ΕΚΤ αν σχεδιάζει περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής. Κάτω από τα $51 το Brent. Πτωτικά τα futures της Wall.

Σε αρνητικό έδαφος «επέλεξαν» να γυρίσουν τελικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την αρχική στασιμότητα, με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση για τις επόμενες κινήσεις της Fed, ενώ το Brent υποχωρεί και πάλι κάτω από τα 51 δολάρια.

Οι αγορές υποδέχθηκαν θετικά χθες τα πρακτικά της Fed, που έδειξαν ότι μάλλον απομακρύνεται το ενδεχόμενο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, χθες στελέχη της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας άφησαν και πάλι ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, καθώς αν παραμείνουν χαμηλά για πολύ ακόμα, ίσως αποδειχθούν «ακριβά» για την οικονομία της χώρας.

Εξάλλου, χθες, η ΕΚΤ δημοσιοποίησε τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου, στα οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προειδοποιούν για «νέα εμπόδια» για την ευρωζώνη μετά την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ. Παράλληλα, τονίζουν πως «το διοικητικό συμβούλιο πρέπει να επαναλάβει την δυνατότητα και την ετοιμότητά του να ενεργήσει», χωρίς όμως να φαίνεται ξεκάθαρα στα πρακτικά πως η ΕΚΤ σχεδιάζει περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει ο τραπεζικός κλάδος. Δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε πως το Σίτι του Λονδίνου εγκαταλείπει τις ελπίδες πως η Βρετανία θα διατηρήσει την πλήρη πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα και κυβερνητικοί αξιωματούχοι εργάζονταν το καλοκαίρι για να καταρτίσουν σχέδιο για το Brexit, όμως οικονομολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως μια συμφωνία τύπου Νορβηγίας, όπου η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ αλλά θα διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά, δεν είναι εφικτή.

Η Wall Street Journal από την πλευρά της αναφέρει σε δημοσίευμά της πως ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρώην πρόεδρος της Monte dei Paschi di Siena ερευνώνται από τις εισαγγελικές αρχές του Μιλάνο για πιθανά ψευδή λογιστικά στοιχεία και χειραγώγηση της αγοράς παραγώγων (χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα κριθούν ένοχοι). Η είδηση αυτή έρχεται την ώρα που η Monte dei Paschi di Siena, η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου και η τρίτη μεγαλύτερη της Ιταλίας, ετοιμάζει σχέδιο για την πώληση «κόκκινων» δανείων ύψους περίπου 28 δις. ευρώ, ενώ παράλληλα σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου έως και 5 δισ. ευρώ, για να καλύψει τις απώλειες που θα προκαλέσει η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εν τω μεταξύ, πιέσεις δέχεται η μετοχή της Volkswagen, μετά την επιβεβαίωση γερμανού υπουργού πως η αυτοκινητοβιομηχανία θέλει να μειώσει τις ώρες εργασίας στο βασικό της εργοστάσιο αλλά και σε τρεις άλλες μονάδες στη Γερμανία.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,6% χαμηλότερα στις 340 μονάδες, κατά 0,2% υποχωρεί ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.850 μονάδες, κατά 0,75% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.404 μονάδες και κατά 0,45% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.557 μονάδες, ενώ πτώση 2% καταγράφει ο ιταλικός FTMIB στις 16.340 μονάδες και 1,2% ο ισπανικός IBEX στις 8.449 μονάδες.

Οι ρευστοποιήσεις εστιάζονται στον τραπεζικό κλάδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ιταλία διακόπηκε η διαπραγμάτευσης της Unicredit όταν η τιμή της μετοχής έφτασε να υποχωρεί 5,04%.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1%, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τα μέσα Ιουνίου. Από την αρχή του έτους, ο δείκτης υποχωρεί κατά 6,7%, ωστόσο έχει ανακάμψει κατά 11% από το χαμηλό που άγγιξε μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. 

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως, λόγω των θερινών αδειών, ο όγκος των συναλλαγών στις ευρωαγορές είναι περιορισμένος. Μάλιστα, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η πιο "ήσυχη" σε όρους συναλλακτικής δραστηριότητας, των τελευταίων τριών μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Thomson Reuters.

Άνοιγμα της Wall Street σε χαμηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που υποχωρούν κατά περίπου 0,2%.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v