Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτωτική κίνηση στον τραπεζικό κλάδο

Κλίση προς τις 560 μονάδες παίρνει ο Γενικός Δείκτης, με τις πιέσεις εντονότερες στη μετοχή της Alpha Bank που, από κοινού με τις Eurobank και ΟΤΕ, αποχαιρετά τον Europe Stoxx 600. Πίεση και σε Βιοχάλκο, ΔΕΗ. Σε χαμηλά επίπεδα συντηρείται ο όγκος συναλλαγών.

Σταθεροποιητικές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διόρθωση στο ΧΑ. Αρχικά ήπια, στη συνέχεια -μετά τις 11:25- εντονότερη, με ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές μετοχές και συνακόλουθα σε δεικτοβαρή χαρτιά.

Κλίση για τον Γενικό Δείκτη προς τις 560 μονάδες λόγω της σημαντικής διόρθωσης κατά 1,65% του τραπεζικού κλάδου και των απωλειών που καταγράφονται στα πρώτα 45'-50' της συνεδρίασης σε μετοχές όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η Βιοχάλκο.

Στα συνήθη πολύ χαμηλά επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων οι συναλλαγές και ο τζίρος σε ακόμη μία άνευρη συνεδρίαση και σε μια αγορά όπου επενδυτές και traders δεν έχουν κίνητρα να κινηθούν καν προς τις 588 μονάδες.

Δεδομένων των περιορισμένων συναλλαγών και της, σε γενικές γραμμές, σταθεροποιητικής εικόνας των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, πωλητές-αγοραστές δεν φαίνεται να έχουν λόγο να «εκβιάσουν» τιμές χαμηλότερα των 555 ή υψηλότερα των 575 μονάδων, τουλάχιστον για όσο δεν διαφαίνεται κάτι αρνητικό ή θετικό άμεσα. Το αποθαρρυντικό είναι πως εδώ και μέρες η αγορά στερείται λόγων και αφορμών για να κινηθεί πιο έντονα- είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση-, αδυνατώντας έτσι να διαμορφωθεί μεταβλητότητα καν για τις μετοχές του FTSE25.

Σε στενό εύρος η διακύμανση για τον δείκτη, μεταξύ 1.499,57 έως 1.508,78 μονάδων (ούτε 10 μονάδες διακύμανση για τον μεγάλο δείκτη, κάτι που αποτυπώνεται όχι μόνο στην υποκείμενη αλλά και στην αγορά παραγώγων).

Μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο, θυμίζοντας την ανάλυση-εκτίμηση της Morgan Stanley για τα αποτελέσματα 3μήνου των συστημικών τραπεζών και την... έξοδο των Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ από τον Stoxx 600 (από τις 19 Σεπτεμβρίου).

Ενεργοποίηση περισσότερων εντολών πώλησης μετά τις 11:30, με συνέπεια την επιβάρυνση μετοχών όπως η Alpha Bank και σε σύντομο χρόνο σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Στον τραπεζικό κλάδο, με την υποχώρηση να διευρύνεται έως το 1,85% βαρύνουσα είναι η υποχώρηση πάνω από 3,50% για τη μετοχή-σηματωρό της Alpha Bank. Μετοχή-σηματωρός διαμορφώνει τάση και για τις άλλες τρεις συστημικές, κάτι που αποτυπώνεται στο ταμπλό.

Ομως οι πωλήσεις δεν περιορίζονται στον τραπεζικό κλάδο αλλά εδώ και λίγη ώρα γίνονται πιεστικότερες σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και δεικτοβαρών blue chips όπως για παράδειγμα των FF Group, της Motor Oil, του Τιτάνα κ.ά.

Από το 1,60 έως το 1,55 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, που προχθές αντέδρασε από τη στήριξη του 1,52 ευρώ, τιμή που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και σήμερα. Ειδάλλως πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω διολίσθησης προς το 1,45 ευρώ.

Από τα 8,56 στα 8,43 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, μετά τη χθεσινή αντίδραση, από τα 7,32 στα 7,22 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, από τα 19,80 στα 19,70 ευρώ η μετοχή της Coca Cola.

Μικρές απώλειες λίγων λεπτών για τις ανωτέρω μετοχές, που όμως λόγω απουσίας ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος «αφήνονται» και υποχωρούν χαμηλότερα.

Λίγο μετά τις 11:40 οι συναλλαγές είχαν φθάσει στα 6,9 εκατ. μετοχές, ο τζίρος στα 4,95 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v