Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Τι κέρδη βγάζουν στο τρίμηνο οι τράπεζες

Από 31% έως 95% τα περιθώρια ανόδου για τις τραπεζικές μετοχές, με τον αμερικανικό οίκο να διατηρεί σύσταση equalweight λόγω αβεβαιότητας. Τα κέρδη, οι αυξημένες προβλέψεις και οι έκτακτοι παράγοντες. Η εικόνα για Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Eurobank.

Morgan Stanley: Τι κέρδη βγάζουν στο τρίμηνο οι τράπεζες

Μεικτή εικόνα στο δεύτερο τρίμηνο προβλέπει για τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley, καθώς οι τάσεις στη ρευστότητα αναμένεται να εμφανίσουν βελτίωση, τα κέρδη από βασικές δραστηριότητες εκτιμάται ότι θα αποδειχθούν ανθεκτικά, αλλά τα αποτελέσματα αναμένεται να χαρακτηριστούν για ένα ακόμη τρίμηνο από τις αυξημένες προβλέψεις.

Τι θα παρακολουθήσει στο τρίμηνο

Η Morgan Stanley προβλέπει ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα εμφανίσουν εισροές καταθέσεων της τάξεως του 1% κατά μέσο όρο στο τρίμηνο, μετά και τη χαλάρωση των capital controls για το «νέο χρήμα».
Επίσης, ο οίκος αναμένει περαιτέρω απομόχλευση, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, με τα συνολικά δάνεια να καταγράφουν πτώση 1% κατά μέσο όρο.

Παράλληλα, εκτιμά ότι και οι τέσσερις τράπεζες θα εμφανίσουν περαιτέρω μείωση της εξάρτησής τους από τον ακριβό ELA (κατά 0,7-5,25 δισ. στο τρίμηνο), λόγω των εισροών καταθέσεων, των συναλλαγών repos και προτίμησης για τις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ, που ενέχουν σχεδόν μηδενικό κόστος. Ως εκ τούτου, προβλέπει ήπια αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους.

Στο μέτωπο των προμηθειών, προβλέπει στασιμότητα σε τριμηνιαία βάση λόγω των αδύναμων συνθηκών στην αγορά. Ωστόσο, σημειώνει ότι η Εθνική θα εμφανίσει καλύτερα μεγέθη λόγω της μείωσης των ομολόγων με εγγύηση δημοσίου και των συνδεδεμένων προμηθειών.

Και οι τέσσερις τράπεζες αναμένεται να εγγράψουν κέρδη περί τα 50 εκατ. ευρώ έκαστη από την πώληση μετοχών της Visa. Επίσης, δεδομένου ότι τα ομόλογα του EFSF είναι αποδεκτά από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος QE, ο οίκος εκτιμά ότι οι τράπεζες θα εγγράψουν κέρδη από συναλλαγές ύψους 5-10 εκατ. ευρώ έκαστη.

Αναφορικά με τις προβλέψεις, η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι υποβόσκουσες τάσεις αναφορικά με το κόστος ρίσκου αναμένεται να παραμείνουν σταθερές. Ωστόσο, ο οίκος επισημαίνει ότι υπάρχει ζήτημα με έναν-δύο φακέλους μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που χρειάστηκαν πρόσθετες προβλέψεις. Ως εκ τούτου το κόστος ρίσκου αναμένεται να είναι υψηλότερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

Οι αποτιμήσεις

Ο οίκος βλέπει περιθώριο ανόδου από 31% έως 95% για τις τραπεζικές μετοχές, με βάση τις τιμές-στόχους που θέτει.

Ειδικότερα, η Morgan Stanley δίνει τιμή-στόχο στα 2,01 ευρώ για την Alpha, στο 0,79 ευρώ για τη Eurobank, στο 0,29 ευρώ για την Εθνική και στο 0,25 ευρώ για την Πειραιώς.

Ωστόσο, διατηρεί σύσταση equalweight και για τις τέσσερις τράπεζες καθώς η οικονομική ανάκαμψη είναι ακόμη εύθραυστη και δεν έχει επιτευχθεί ακόμη μακροοικονομική και πολιτική σταθερότητα.

Η Alpha Bank

Η Morgan Stanley προβλέπει ότι η Alpha θα εμφανίσει ζημίες ύψους 16 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο. Ο οίκος αναμένει διατήρηση των τάσεων ενώ αποδίδει τις ζημίες σε αυξημένες προβλέψεις λόγω συγκεκριμένων εταιριών.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι οι προβλέψεις για επισφάλειες αναμένεται να αυξηθούν κατά 42% σε τριμηνιαία βάση λόγω επιχειρηματικού φακέλου ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, για τον οποίο πρέπει να διενεργηθούν προβλέψεις.

Ο οίκος προβλέπει ότι η Alpha θα εμφανίσει αύξηση των καταθέσεων κατά 1% και μείωση των δανείων κατά 1% σε τριμηνιαία βάση. Η τράπεζα εκτιμάται ότι θα έχει μειώσει την εξάρτησή της από τον ELA κατά 1,6 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο.

Η Eurobank

Η Morgan Stanley προβλέπει ότι η τράπεζα θα εμφανίσει κέρδη ύψους 26 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 61% σε τριμηνιαία βάση.

Ο οίκος αποδίδει τη μείωση των κερδών στις αυξημένες επισφάλειες κατά 30% για την αντιμετώπιση προβλημάτων σε κάποιους φακέλους εταιριών.

Παράλληλα, προβλέπει οριακή μείωση των δανείων και σταθερές καταθέσεις, αν και εκτιμά ότι θα αυξηθούν το γ' τρίμηνο.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας αναμένεται να εμφανίσουν άνοδο 1% στο τρίμηνο, με τα επιτοκιακά περιθώρια να διευρύνονται κατά 5 μονάδες βάσης.

Η Εθνική

Μηδενικά κέρδη προβλέπει ο οίκος για την Εθνική Τράπεζα, σημειώνοντας ότι υπάρχει ρίσκο να καταγραφούν οριακές ζημίες.

Ο οίκος αναμένει βελτίωση 1% στα καθαρά έσοδα από τόκους, αλλά και ζημίες από συναλλαγές ύψους 30 εκατ. ευρώ.

H Εθνική αναμένεται να εμφανίσει μείωση των χορηγήσεων κατά 0,5% και αύξηση των καταθέσεων κατά 0,8%, καθώς και αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 1% στο τρίμηνο.

Η Morgan Stanley αναμένει ότι η τράπεζα θα χρησιμοποιήσει τη ρευστότητα από την πώληση της Finansbank για τη μείωση της εξάρτησης από τον ELA κατά 5,25 δισ. ευρώ στα 5,95 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο.

Παράλληλα, προβλέπει αύξηση των προμηθειών κατά 41% στα 61 εκατ. ευρώ αλλά και αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες κατά 37% στο τρίμηνο λόγω κάποιων φακέλων επιχειρήσεων, για τους οποίους χρειάστηκαν αυξημένες προβλέψεις.

Η Τράπεζα Πειραιώς

Η τράπεζα αναμένεται να εμφανίσει κέρδη ύψους 20 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο, με βελτίωση των τάσεων και ισχυρή λειτουργική κερδοφορία προ προβλέψεων, αυξημένη κατά 17% στο τρίμηνο, στα 308 εκατ. ευρώ, εκτιμά η MS.

Η Πειραιώς εκτιμάται ότι θα εμφανίσει μείωση των χορηγήσεων κατά 1,5% και των καταθέσεων κατά 1% σε τριμηνιαία βάση. Παράλληλα, ο οίκος προβλέπει μείωση της χρηματοδότησης από ΕΕ κατά 3 δισ. ευρώ (1,5 δισ. από ELA και 1,5 δισ. από ΕΚΤ).

Επίσης, η Morgan Stanley προβλέπει ότι η τράπεζα θα εμφανίσει αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 1% και των προμηθειών κατά 5%. Οι πωλήσεις των ομολόγων του EFSF αναμένεται να οδηγήσουν σε κέρδη από συναλλαγές ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Ο οίκος προβλέπει μείωση στη σύσταση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ευθυγράμμιση με το guidance της διοίκησης της Πειραιώς.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v