Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επικίνδυνο φλερτ με τις 570 μονάδες

Η ανάκαμψη του τίτλου της Coca Cola στις τελικές δημοπρασίες απέτρεψε τα χειρότερα, που έκλεισε με μικρές απώλειες. Στο «κόκκινο» οι τράπεζες, δοκίμασαν τις στηρίξεις τους. Ποιες μετοχές έδωσαν βοήθειες στο Γενικό Δείκτη.

Παρά την συγκρατημένα θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, το Χ.Α. επιβεβαίωσε και στην σημερινή συνεδρίαση πως παραμένει εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια και την συναλλακτική απαξίωση, περιμένοντας την είδηση - εξέλιξη - καταλύτη που θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνηση εκτόνωσης.

Αυτό δεν εμπόδισε τους "γνωστούς - ύποπτους" να αναλάβουν τις γνωστές τους πρωτοβουλίες κατά τις τελικές δημοπρασίες, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας πέντε τίτλους του FTSE25 (εννέα ήταν χθες) μειώνοντας περισσότερο από το μισό τις τελικές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη και κλείνοντάς τον στο κάτω όριο της αποφασιστικής ζώνης στήριξης 577 - 575 μονάδες.

Πλέον ενδεικτική περίπτωση αυτή της ΕΕΕ, της πλέον Δεικτοβαρούς μετοχής στο Χ.Α., ο τίτλος της οποίας στις 17.00 βρισκόταν στα 19,74 ευρώ (-0,70%) με όγκο 6431 τεμ. και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 20,13 ευρώ (+1,26%) με συναλλαγές 21643 τεμ. (!)

Tο ημερήσιο διάγραμμα της Coca Cola

Από την άλλη, η παρατεταμένη συσσώρευση δείχνει να εξαντλεί την υπομονή των εναπομεινάντων εν δυνάμει πωλητών, "δοκιμαστικές" κινήσεις των οποίων, κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Και αν ο Τραπεζικός κλάδος είναι, χωρίς αμφισβήτηση, η πρώτη επιλογή όσων "κουράστηκαν" να διατηρούν θέσεις στο Χ.Α., η αυξανόμενα αδύναμη εικόνα που παρουσιάζουν όλο και περισσότερες, από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, ασφαλώς και δημιουργεί ανησυχίες που δεν μπορούν να κατευνάσουν τα "μαγικά" των τελικών δημοπρασιών, όπου με χαμηλό κόστος προσπαθούν να δώσουν την εικόνα της παρατεταμένης συσσώρευσης, συνεπικουρούμενα από το "rotation" ελάχιστων Δεικτοβαρών μετοχών, που αναλόγως με τις διαθέσεις μπορεί να είναι κάποιες από τις ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Folli Follie Group, κ.λ.π.

Αξίζει υπενθύμισης ότι μετά την λήξη και της σημερινής συνεδρίασης, απομένουν μόλις επτά συνεδριάσεις για τις "υποχρεωτικές" πωλήσεις σε Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ και αυτό τα "νουνεχή" Ξένα χαρτοφυλάκια το λαμβάνουν σοβαρά υπ΄ όψιν τους.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον ΟΠΑΠ, που είχε διαγραφεί στην προηγούμενη τακτική αναθεώρηση του δείκτη Stoxx Europe 600, στις 20 Ιουνίου, εκτός τίθενται και οι τίτλοι των Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ στις 19 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο Τραπεζικές μετοχές θα διαγραφούν επίσης και από τον δείκτη STOXX Europe 600 Banks και ο ΟΤΕ από τον δείκτη STOXX Europe 600 Telecommunications.

Οι Ελληνικές μετοχές πλέον θα μπορούν να περιλαμβάνονται στους δείκτες STOXX Global 3000, STOXX All Europe 800, STOXX Eastern Europe 300, STOXX Sub Balkan TMI, STOXX Developed and Emerging Markets Total Market και STOXX Emerging Markets 1500.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, παρά την σχετικά καλή εικόνα που δείχνει να διατηρείται στις Διεθνείς Αγορές, οι οποίες συνεχίζουν να διατηρούν "ανοιχτή γραμμή" με τα ιστορικά, ή πολυετή υψηλά, η "θετική αύρα" δεν μεταφέρεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, έως και επενδυτική αδιαφορία, που κάνει τους αναλυτές ιδιαίτερα επιφυλακτικούς.

Μάλιστα αρκετοί από τους παράγοντες της Αγοράς, που έχουν τουλάχιστον δύο δεκαετίες ένσημα στον χώρο, δεν θυμούνται τέτοιο, άλλο, φαινόμενο συναλλακτικής απονεύρωσης, το οποίο με μικρά διαλείμματα, έχει αρχίσει να γίνεται, ανησυχητικά, αισθητό από τον περασμένο Απρίλιο.

Εννοείται ότι με μέσο ημερήσιο όρο 485 ενεργούς κωδικούς, όπως έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία του "AXIANUMBERS" για τον μήνα Αύγουστο, η εγχώρια Αγορά δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα, έστω και αν είναι μπροστά κρίσιμες ημερομηνίες, όπως η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ και το μεθαυριανό Eurogroup!

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, όσοι έχουν ακόμα την υπομονή, ή την υποχρέωση, να ασχολούνται με τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α. "επί καθημερινής βάσεως γίνονται μάρτυρες ανακύκλωσης των ίδιων και των ίδιων, 'αποδημητικών' κεφαλαίων, σε μια Αγορά που κυριαρχείται αποκλειστικά και μόνο από τους traders, μικρούς και μεγάλους, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης επί δύο μήνες διακυμαίνεται σε ένα εύρος μόλις ολίγων μονάδων, περιστρεφόμενος γύρω από έναν νοητό άξονα, σαν το γατάκι που κυνηγάει την ουρά του. Το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Ελληνικά συμφέροντα αναμένεται και το Eurogroup της Παρασκευής, όπου, πιθανότατα, για ακόμα μία φορά οι Δανειστές θα μας επιπλήξουν και με το δίκιο τους, για την κωλυσιεργία στα προαπαιτούμενα σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να εκταμιευτεί και η δεύτερη δόση".

"Η Ελλάδα εξετάζει μια, ή δυο μικρές εκδόσεις ομολόγων", αναφέρει το Reuters. Προϋπόθεση να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να ενταχθούν τα ομόλογα στο "QE" της ΕΚΤ.

Ένα νέο θερμό Φθινόπωρο, στο μέτωπο της Ελληνικής κρίσης, διακρίνουν στον ορίζοντα Γερμανοί αναλυτές, με αφορμή τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο πεδίο υλοποίησης των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Τη διαβεβαίωση πως η Ελληνική Κυβέρνηση θα έχει εκπληρώσει τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. που απομένουν από την πρώτη αξιολόγηση, πριν από τη συνεδρίαση του επόμενου ΕuroWorking Group και σαφώς πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, δήλωσε πως έλαβε Κοινοτικός Αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Παρασκευή στην Μπρατισλάβα.

Ο Κοινοτικός Αξιωματούχος δήλωσε πως χωρίς τα προαπαιτούμενα -που έσπευσε να σημειώσει ότι δεν αλλάζουν- δεν θα υπάρξει εκταμίευση και διευκρίνισε ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης ήταν για την 15η Σεπτεμβρίου. Επιβεβαίωσε ότι τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα αφορούν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, την Αγορά Ενέργειας, την Υπηρεσία εσόδων και τις διοικήσεις των Τραπεζών. Η Ελλάδα θα είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup της Παρασκευής και όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν διεξοδικά εκεί.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό των Δεικτοβαρών μετοχών, όπου και οι τέσσερις ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, αξίζει να σημειωθεί ότι Alpha Bank και Εθνική "τεστάρισαν" τις πρώτες αποφασιστικές στηρίξεις, με την πρώτη να κλείνει και στο χαμηλό ημέρας.

Ο τίτλος της Alpha Bank (-2,84%) υποχώρησε μέχρι τα 1,71 ευρώ (-2,84%), που είναι το άνω άκρο της ζώνης 1,71 - 1,69 και το οποίο αν διασπαστεί καθοδικά, θα μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη των 1,54 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής (-1%) φρενάρισε επάνω στην στήριξη των 0,195 ευρώ (-2,5%), με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 0,188 ευρώ.

Μέχρι τα 0,511 ευρώ (-3,58%) γλίστρησε ο τίτλος της Eurobank (-1,89%), ενώ λίγο πιο κάτω είναι η αποφασιστική στήριξη των 0,502 ευρώ, καθοδική διάσπαση της οποίας οδηγεί προς τα 0,495 ευρώ.

Κοντά στην αποφασιστική στήριξη των 0,143 ευρώ και πιο συγκεκριμένα στα 0,144 ευρώ (-3,38%) "αναπήδησε" ο τίτλος της Πειραιώς (-2,01%), με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 0,127 ευρώ.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,48%) παραμένει σε ισχύ η αποφασιστική στήριξη των 1532 - 1530 μονάδων, ενώ ο δείκτης είναι "short", όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1576 μονάδων.

Tο ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, αν, έστω και κατά λάθος, χαθεί η στήριξη 577 - 575, η επόμενες εντοπίζονται στις 561 - 558 και 550 μονάδες. Στην περιοχή αυτή ο Δείκτης θα κληθεί να "αντιμετωπίσει" τις έντονες ρευστοποιήσεις των βραχυχρόνιων κεφαλαίων, που "πίστεψαν" στην ανοδική αντίδραση προς τις 610 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Από τη μια ο συνεχής περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος των εγχώριων επενδυτών (σημαντικές εκταμιεύσεις έως το τέλος του χρόνου για φόρους, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας), τα 'capital controls', η χειμαζόμενη Ελληνική Οικονομία (χειρότερη επίδοση εξαγωγών από το 2010 βάσει του ΠΣΕ), τα 'κόκκινα' δάνεια, η γνωστή καθυστέρηση εφαρμογής των προαπαιτούμενων εκ μέρους της εκάστοτε Κυβέρνησης για την καταβολή της επόμενης δόσης και η επικείμενη εφαρμογή του περιουσιολογίου και από την άλλη τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά της Wall Street, η επιβράδυνση της Κινεζικής Οικονομίας, η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας (δημοψηφίσματα και εκλογές στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και όχι μόνο), η συνέχιση της λιτότητας στην Ευρώπη και των νομισματικών πολιτικών των Κεντρικών Τραπεζών (περιβάλλον υπερβάλλουσας ρευστότητας και αρνητικών επιτοκίων) τείνουν να συνθλίψουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως άλλωστε πιστοποιείται από τη συναλλακτική του απαξίωση" επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Το πραγματικό δυστύχημα είναι ο παροπλισμός ενός άλλοτε σημαντικού αναπτυξιακού πόλου της Ελληνικής Οικονομίας, η αναγκαιότητα του οποίου πολλαπλασιάζεται, αν αναλογιστεί κανείς τη μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης και κεφαλαίου κίνησης των Επιχειρήσεων, τη στιγμή που ο μηχανισμός υπάρχει και λειτουργεί.

Η έλλειψη στρατηγικής και κινήτρων, όχι μόνο για την ενεργοποίησή του εκ νέου, αλλά και την ανάδειξή του προβληματίζουν ακόμα περισσότερο τους υφιστάμενους, αλλά και τους εν δυνάμει επενδυτές, καθώς η μοναδική ευκαιρία της προσφοράς σημαντικών αποδόσεων σε περιβάλλον υψηλής ζήτησης πηγαίνει χαμένη.

"Ζητούμενο είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο Θεσμό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και στις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, όχι με υποσχετικές αλλά με ξεκάθαρη στρατηγική, που αφενός θα αναδείξει τα πλεονεκτήματα και αφετέρου θα προστατέψει τις υγιείς Επιχειρήσεις, προσφέροντας παράλληλα ένα σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο χωρίς γραφειοκρατία" τονίζει ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Nikkei (-0,41%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον ASX 200 (+0,20%).

Συγκρατημένα θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, μικρές απώλειες σημειώνει κατά την έναρξη της συνεδρίασης η Wall Street περιμένοντας το βράδυ (21.00) την "Μπεζ Βίβλο" της Fed.

Κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών στον Χρυσό, μικρές απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Οικονομία της Αυστραλίας αναπτύχθηκε στο β΄ τρίμηνο του 2016, με ρυθμό 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 3,3% έναντι του προηγουμένου έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν τριμηνιαία ανάπτυξη 0,6% και ετήσια 3,3%. Η Κυβέρνηση αναθεώρησε τα στοιχεία για το α΄ τρίμηνο χαμηλότερα, σε ανάπτυξη 1% από το 1,1%.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας συρρικνώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας. Τα αποθέματα υποχώρησαν κατά $15,89 δισ. σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα $3,185 τρισ., ύστερα από μία πτώση $4,10 δισ. τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal ανέμεναν πτώση $2 δισ. τον Αύγουστο.

"Εάν οι ΗΠΑ αυξήσουν τα επιτόκια αργότερα φέτος, η Κίνα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με νέες πιέσεις εκροών", εκτιμούν οι αναλυτές.

"Το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας υπαινίχθηκε πως έρχεται περισσότερη χαλάρωση για την Χώρα", υποστηρίζει η Goldman Sachs.

Η Τράπεζα επικαλέστηκε τη συνεδρίαση του Κινεζικού Υπουργικού Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα, στην οποία συζητήθηκαν σχέδια για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας έγκρισης επενδυτικών projects, καθώς και στην ανακοίνωση του Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, πως ομάδες ελέγχου θα αναλάβουν να διασφαλίσουν ότι τα projects αυτά εκτυλίσσονται εντός χρονοδιαγράμματος.

"Η αβεβαιότητα στην πολιτική παραμένει ο πιο σημαντικός κίνδυνος στην προοπτική μας. Βλέπουμε δύο διαστάσεις σε αυτό το ρίσκο. Πρώτον, υπάρχει μια αργή πτωτική πίεση που προέρχεται από την ίδια την αβεβαιότητα που επιβραδύνει κυρίως τις αποφάσεις για επενδύσεις και προσλήψεις και τις προσπάθειες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεύτερον, υπάρχει ο κίνδυνος μιας δυσμενούς έκβασης που θα πυροδοτήσει χρηματοοικονομική αστάθεια. Στην περίπτωση του 'Brexit', το πρώτο παραμένει σημαντικό ενώ, το δεύτερο αποδείχθηκε βραχυπρόθεσμο χάρη στην επιθετική αντίδραση της Τράπεζας της Αγγλίας", επισημαίνει η Societe Generale.

Προβλέπει ανάπτυξη 1,4% για την Ευρωζώνη το 2016, άνω της μέσης εκτίμησης για 1,2%, υπό το πρίσμα μιας γενικά πιο αισιόδοξης άποψης για τους καταναλωτές της περιοχής που αναμένεται να ξοδέψουν από τις αποταμιεύσεις τους.
Δεν πιστεύει πως η ΕΚΤ θα πιάσει το στόχο της για σταθερότητα τιμών, παρά τις προσπάθειες τόνωσης του πληθωρισμού. "Βραχυπρόθεσμα, ο βασικός πληθωρισμός θα μπορούσε να βρεθεί άνω του 2% ανάλογα με την τιμή του πετρελαίου, αλλά κοιτάζοντας την ουσία, θα είναι μόνο 1,5% μέχρι το 2020" αναφέρει.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων ύψους 1,3 δισ. ευρώ προχώρησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ. Τo επιτόκιο ήταν αμετάβλητο στο 2,70%.

Στο ποσό των 2.249,5 εκατ. ευρώ ανήλθε η συνολική αξία των εξαγωγών τον Ιούλιο του 2016, έναντι 2.328,9 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του 2015, παρουσιάζοντας μείωση 3,4%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Το ίδιο διάστημα, η συνολική αξία των εισαγωγών εμφάνισε άνοδο κατά 18,2% και ανήλθε στο ποσό των 3.593,6 εκατ. ευρώ έναντι 3.040,5 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους ανήλθε σε 1.344,1 εκατ. ευρώ έναντι 711,6 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015, αυξημένο κατά 88,9%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με οριακά θετικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 580,09 μονάδες (+0,28%), όμως από τις 10.46 και μετά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 571,03 μονάδες (-1,29%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 571,93 (-1,13%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 575,06 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,59%.

Ο τζίρος στα 25,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ), ενώ ο τίτλος της Alpha Bank απασχόλησε το 32,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του 25αρη, οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ και ΦΦΓΚΡΠ δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank και Ελλάκτωρ και στο υψηλό ημέρας οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΟΤΕ και Jumbo.

Χαμηλότερα του FTSE25, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Κτήμα Λαζαρίδη (+9,71%), ενώ πλησιάζει η ημερομηνία πώλησης του Αστέρα (+2,92%) και δεν αποκλείεται να σημειωθούν επιλεκτικές τοποθετήσεις από όσους θα ποντάρουν στην υποβολή δημόσιας πρότασης.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 9%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με σημαντική μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και σχετικά μικρότερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.989 συμβόλαια).

Στα 3.550 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.063, 1.405 για τον Σεπτέμβριο και 658 για τον Οκτώβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.548,75) κινήθηκε μεταξύ 1.532,75 και 1.560 μονάδων, διατηρώντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 0,1%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (16.128 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (4.379), Eurobank (3.934), Πειραιώς (2.296), Εθνική (7.012), MIG (1.481), ΟΤΕ (561), ΟΠΑΠ (214), ΔΕΗ (313), ΟΛΠ (128), Jumbo (129), Ελ. Πετρέλαια (628).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (11.176.029 τεμ.) και Eurobank (3.167.856 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v