Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα αναμέτρηση του ΧΑ με την… υπέρβαση

Με αρωγό τις τράπεζες και την Coca Cola αλλά και βελτιωμένο τζίρο η εγχώρια αγορά ακολούθησε την ανοδική τάση στα διεθνή χρηματιστήρια. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα. Ποια είναι τα κρίσιμα επίπεδα στο ανοδικό σενάριο.

Η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια χθες το βράδυ, ενώ μείωσε την πρόβλεψη για τις αυξήσεις επιτοκίων που αναμένουν το 2016 σε μία, από δύο προηγουμένως. 

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η BoJ αποφασίζοντας να μην οδηγήσει τα επιτόκιά της βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος, ενώ τον "χορό" έκλεισε αργότερα, σήμερα, η Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) η οποία διατήρησε στο 2,0% το βασικό της επιτόκιο, όπως αναμενόταν, μετά από τη μείωση που προχώρησε τον Αύγουστο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι Κεντρικές Τράπεζες, Παγκοσμίως, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να επιβεβαιώσουν τις απόλυτα απαισιόδοξες προβλέψεις όλο και περισσότερων από τους Διεθνείς Οίκους, που συνεχίζουν να προβλέπουν σημαντική διόρθωση στο σύνολο, σχεδόν, των μετοχικών Αγορών και θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους προκειμένου οι Αγορές να διατηρήσουν την επαφή τους με τα συνεχόμενα ιστορικά, ή πολυετή, υψηλά, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα τον δείκτη Nasdaq, ο οποίες μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Fed, έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά και σήμερα δείχνει να διεκδικεί ακόμα υψηλότερα.

Μετά την συντονισμένη κίνηση των Κεντρικών Τραπεζών, οι Διεθνείς Αγορές άφησαν, προς στιγμήν, στην άκρη τις όποιες επιφυλάξεις και κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα και σε αυτή την κίνηση ακολούθησε και το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να συμπληρώνει και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις τελευταίες δύο κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή ανοδική κίνηση είχε "τίμια" στοιχεία, καθώς η ανοδική διάθεση ξεκαθάρισε από την αρχή της συνεδρίασης, τα ενεργά χαρτοφυλάκια δεν περίμεναν τις τελικές δημοπρασίες για να "επιλέξουν" το τελικό πρόσημο του Δείκτη, όμως επειδή "έξις δευτέρα φύσις" οι τελικές δημοπρασίες δεν "ξέχασαν να βάλουν κάποιες τελευταίες πινελιές" κλείνοντας στο υψηλό ημέρας οκτώ τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Από την άλλη, μπορεί η τοποθέτηση των Τραπεζικών τίτλων στην "θέση του οδηγού", κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +4,36% του Τραπεζικού δείκτη, να έτυχε θετικής υποδοχής από τους traders, αλλά αντιμετωπίστηκε μάλλον επιφυλακτικά από τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Να σημειωθεί ότι σημαντικές βοήθειες στον Δείκτη έδωσαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (2,84%), ΕΕΕ (+2,8%), ΕΥΔΑΠ (+2,02%), Μυτιληναίος (+2,11%) και Τιτάν (+2,84%).

Αμετάβλητοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Grivalia, Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι ΟΤΕ (-0,75%) και Lamda Development (-1,89%), διαψεύδοντας τα βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα.

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης αναλώθηκε σε "μάχες εντυπώσεων" πέριξ των 571 μονάδων (ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών έχει υποχωρήσει στις 570,5 μονάδες), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank απέσπασε το 31,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Συγκρατημένα αισιόδοξοι, δήλωναν από το πρωί οι περισσότεροι των εγχώριων αναλυτών, ποντάροντας στο θετικό διεθνές κλίμα, σε συνδυασμό με την έγκριση της σύμβασης του Ελληνικού από την Ολομέλεια της Βουλής.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης και η υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης προς όλους τους κατόχους μετοχών της Kleemann (+30,32%) στην οποία προχώρησε η MCA Orbital, προσφέροντας €2,02 για κάθε μετοχή της εισηγμένης.

Οι μετοχές που αποτελούν αντικείμενο της Δημόσιας Πρότασης ανέρχονται σε 7.752.118 Μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό ίσο με το 32,78% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και σύμφωνα με απόφαση του Χ.Α. το ανώτατο όριο διακύμανσης της μετοχής της Kleeman άλλαξε από +30% σε +30,33% μόνο για την σημερινή συνεδρίαση. Το κατώτατο όριο της μετοχής δεν θα μεταβληθεί, ενώ αν πετύχει η δημόσια πρόταση, ακόμα μία εισηγμένη ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το ταμπλώ του Χ.Α., όταν οι νέες εισαγωγές αποτελούν έως και "σπάνιο είδος"!

"Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο από την πλευρά του Χρηματιστηρίου να μειωθούν οι ώρες συναλλαγών. Η μείωση που καταγράφεται στον τζίρο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι ανάλογη με εκείνη σε άλλες Ξένες Αγορές, μετά το "Brexit". Αν θέλεις να αυξήσεις τον τζίρο, δεν μπορείς να μειώνεις τις ώρες λειτουργίας της Αγοράς" δήλωσε στο Bloomberg o πρόεδρος του Χ.Α. και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Σ. Λαζαρίδης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι η πτώση του Γενικού Δείκτη οφείλεται και στην υποχώρηση των Τραπεζών, καθώς άλλοι κλάδοι του Χ.Α. καταγράφουν άνοδο.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, σε ότι αφορά τις Ιδιωτικοποιήσεις "στο Υπερταμείο, όταν συσταθεί, θα εισφερθούν τελικά έξι Επιχειρήσεις και συγκεκριμένα το ποσοστό του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ (το 34% καθώς το υπόλοιπο 17% ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ). Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο είχε αποφασιστεί η μεταφορά στο Υπερταμείο των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ. Στο σχέδιο νόμου εντάσσεται, ως παράρτημα, και κατάλογος με τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ οι οποίες θα μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο όταν συσταθεί. Εκτός του Υπερταμείου μένουν ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΑΒ, με βάση το προσχέδιο του νομοσχεδίου που καταθέτει στη Βουλή η Κυβέρνηση για να καλύψει τα προαπαιτούμενα. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας".

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα "Νερά", καθώς και ο CEO της ΕΥΔΑΠ κ. Γ. Μπενίσης, στην πρόσφατη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, επανέλαβε την απόφαση του ΣτΕ που απαγόρευσε την Ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ καθώς και την Κυβερνητική βούληση ότι θα παραμείνει στο Δημόσιο το 50%+1 μετοχή της εταιρείας.

"Μετά το Καλοκαίρι της απάθειας, μπήκαμε στο Φθινόπωρο των σκανδάλων" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος. Το Χρηματιστήριο όμως συνεχίζει μάλλον ψύχραιμα. Ούτε καν η αναστολή διαπραγμάτευσης της Τράπεζας Αττικής, δημιούργησε πανικό.

Από εκεί και πέρα, σύντομα όλοι οι Έλληνες θα χρωστάνε στο Κράτος, ποσά που, οι περισσότεροι, θα αδυνατούν να πληρώσουν. Μπορεί να είναι από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές, μπορεί να είναι από ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους περιουσίας, μπορεί να είναι από αναδρομική διασταύρωση στοιχείων συναλλαγών με δηλωθέντα εισοδήματα για τα τελευταία 15 χρόνια που κανονικά απαγορεύεται, μπορεί να είναι από περιουσία στο εξωτερικό που θα καταγγελθεί στην Ελλάδα, στα πλαίσια διακρατικών συμφωνιών, ή από οποιοδήποτε άλλο ευφάνταστο άμεσο, ή έμμεσο φόρο, που θα ανακαλυφθεί.

Το γεγονός πάντως θα είναι ότι στην Ελλάδα, ή θα είσαι πραγματικά φτωχός και συνεπώς μη παραγωγικός, ή θα χρωστάς στο Κράτος, οπότε θα προσπαθείς να γίνεις μη παραγωγικός, για να σταματήσεις να χρωστάς. Όταν όλοι θα χρωστάνε στο Κράτος, θα μπορεί να γίνει η επιδιωκόμενη σεισάχθεια. Το παραπάνω είναι ένα μοντέλο απόλυτης καταστροφής και προφανώς κάποιοι Ξένοι πιστεύουν πως θα ανατραπεί πριν να εφαρμοστεί, οπότε παραμένουν τοποθετημένοι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Versal ΑΕΠΕΥ, "τα πράγματα πιθανόν να γίνουν ενδιαφέροντα σύντομα, καθώς αν συνεχιστεί αυτή η φοροκαταιγίδα, πολύ δύσκολα θα παραμείνει σημαντικός αριθμός Επιχειρήσεων, εν λειτουργία και το 2017, στην Ελλάδα" (!)

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ίσως αξίζει υποσημείωσης η επιστροφή των επιθετικών πωλήσεων για τον τίτλο της Τρ. Αττικής (-10,71%), που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και σε νέα ιστορικά χαμηλά, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Μεταφερόμενοι στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι και οι τέσσερις, έκλεισαν με θετικό πρόσημο και οι Eurobank και Πειραιώς στο υψηλό ημέρας, για όσους επιμένουν να ασχολούνται με το ημερήσιο trading, το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ έχει τις κάτωθι "οδηγίες προς ναυτιλλομένους":

Στην περίπτωση της Alpha Bank (+3,21%), ο τίτλος δίνει πειστικό σήμα αγοράς με την υπέρβαση των 1,64 ευρώ, ενώ το "stop" για τους "long" εντοπίζεται στα 1,48 ευρώ.

Σήμα επιβίβασης με την υπέρβαση των 0,197 ευρώ έδωσε η μετοχή της Εθνικής (+3,57%), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 0,217 - 0,218 ευρώ. Το "stop" για τους "long" στα 0,19 ευρώ.

Τα 0,5030 ευρώ ήταν ο "σηματωρός" για την Eurobank, με την επόμενη αντίσταση να τοποθετείται στα 0,54 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 0,494 ευρώ, απαιτεί άμεσες κινήσεις "stop loss".

Πρώτο σήμα αγορών δόθηκε με την υπέρβαση των 0,142 ευρώ για την Πειραιώς με την επόμενη αντίσταση στα 0,153 ευρώ. Το "stop" για τους "long" στα 0,134 ευρώ.

Από εκεί και πέρα θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση, που συνδυάστηκε με τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων και η οποία ανέβασε τον Γενικό Δείκτη στο υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 11 συνεδριάσεων (υψηλότερο στις 7/9, 575,06 μονάδες), έδωσε και θετικά τεχνικά μηνύματα, με την υπέρβαση των 570,5 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Επόμενοι στόχοι οι 582,13 μονάδες (υψηλότερο κλείσιμο στην μετά "Brexit" εποχή στις 2/9), 596,6 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 617,69 μονάδες που είναι το κλείσιμο του Δείκτη πριν το "Brexit" (23/6).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,22%) άφησε ένα "gap" στην περιοχή των 1504,64 - 1506,82 μονάδων, που μένει να φανεί εάν είναι "gap" εκκίνησης, ή gap" εκτόνωσης, έχει σαν επόμενες αντιστάσεις τις 1525 - 1532 μονάδες, 1542 και 1565 μονάδες. Το 1488 είναι κοντινή στήριξη. "Intraday position long" με "stop" τις 1475 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ανοδικά κινείται, προς το παρόν, η τρέχουσα εβδομάδα μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Η χθεσινή απόφαση της Fed για αμετάβλητα επιτόκια, έδωσε ώθηση στις Διεθνείς Αγορές, κάτι που αποτυπώθηκε και σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που έδωσε την μάχη για την κατάκτηση του απλού ΚΜΟ 200 ημερών στις 570 μονάδες.

Η παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από αυτό το όριο, στις επόμενες συνεδριάσεις, θα οδηγήσει τον δείκτη προς την επόμενη αντίσταση των 582 μονάδων που είναι το υψηλό από το Brexit και μετά. Ως αυτό το σημείο όμως δεν αλλάζει κάτι στην τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, αφού παραμένει εντός του στενού εύρους τιμών 550 με 585 μονάδες, μέσα στο οποίο από τις 12/7 ως σήμερα η Χρηματιστηριακή Αγορά συσσωρεύει.

Για να σπάσει αυτή η συσσώρευση θα πρέπει να δούμε αύξηση του τζίρου, νέες εισροές κεφαλαίων και να μεταστραφεί η στάση αναμονής σημαντικής μερίδας επενδυτών.

Οι αποφασιστικές κινήσεις της Κυβέρνησης για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, για υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων και επιτάχυνση των Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και από την πλευρά των Θεσμών, συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο "QE" και μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, θα συνέβαλαν ουσιαστικά στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης και στην αλλαγή της στάσης των επενδυτών.

Σε αυτή την περίπτωση η υπέρβαση για τον Γενικό Δείκτη του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών στις 596 μονάδες και η επαναπροσέγγιση των προ Brexit επιπέδων στις 617 μονάδες θα ήταν εφικτή.

Σε αντίθετη περίπτωση που η εσωστρέφεια και οι πολιτικές σκοπιμότητες και αψιμαχίες επικρατήσουν, η συσσώρευση των 550 με 585 μονάδων θα διασπαστεί πτωτικά δοκιμάζοντας το επίπεδο των 520 μονάδων.

Για τον Τραπεζικό δείκτη που και φέτος είναι ο "αδύναμος κρίκος" της Αγοράς, η κάλυψη του πτωτικού "gap" στις 679,26 μονάδες και η προσέγγιση των υψηλών του τελευταίου τριμήνου στις 756 μονάδες είναι ο πρώτος στόχος. Η επιστροφή καταθέσεων και η αποτελεσματική διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, είναι οι αποφασιστικοί παράγοντες για υπέρβαση αυτής της κορυφής και κίνηση υψηλότερα.

"Η ψήφιση των προαπαιτούμενων την επόμενη εβδομάδα και το Euroworking Group στις 29/9 θα μας απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες, ενώ στις 28/9 ανακοινώνει αποτελέσματα η ΔΕΗ" επισημαίνει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στις Αγορές Ασίας και Ειρηνικού με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Sensex 30 (+0,93%). Αργία στις Αγορές του Τόκυο.

Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη, ανοδικών διαθέσεων συνέχεια στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρότερα για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η εμπιστοσύνη στον Γαλλικό μεταποιητικό τομέα ενισχύθηκε απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο.

Ο μηνιαίος δείκτης εμπιστοσύνης στον τομέα της μεταποίησης αυξήθηκε σε 103 από 101 τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "Insee". Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στις -8,2 μονάδες ανήλθε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο από τις -8,5 μονάδες τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε σήμερα στις προκαταρκτικές της εκτιμήσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση των 28, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε κατά 1,3 μονάδες στις 6,4 μονάδες.

"Η Κρατική στήριξη (bail out) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για Τράπεζες που έχουν μεγάλους όγκους 'κόκκινων' δανείων στους ισολογισμούς τους", τόνισε σε σημερινή του συνέντευξη ο πρόεδρος της European Banking Authority (EBA), Andrea Enria, σύμφωνα με το Reuters. Ο πρόεδρος της EBA ανέφερε, μιλώντας στην Ιταλική εφημερίδα "La Stampa" ότι δεν μπορεί να σχολιάσει επάνω σε συγκεκριμένες Τράπεζες. Ωστόσο, ερωτηθείς για το αν μια Κρατική παρέμβαση αποτελεί εύλογη εναλλακτική για την προβληματική "Monte dei Paschi", απάντησε πως "το πρόβλημα των 'κακών' δανείων των Τραπεζών θα πρέπει να λυθεί γρήγορα και αν η Κρατική βοήθεια μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί".

"H Ευρωζώνη έχει υπερβολικά πολλές Τράπεζες", δήλωσε σε ομιλία του σε συνέδριο του European Systemic Risk Board ο Μάριο Ντράγκι, υποστηρίζοντας ότι "η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στο Τραπεζικό Σύστημα ευθύνεται για τα χαμηλά κέρδη των Τραπεζών και όχι η νομισματική πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ". "Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε ορισμένους Τραπεζικούς τομείς, σημαίνει πως το κόστος είναι πολύ υψηλό, καθώς ένα περιβάλλον με πολλές Τράπεζες δεν επιτρέπει την μεταφορά του κόστους στους πελάτες", πρόσθεσε ο κ. Ντράγκι.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 8.000 την εβδομάδα που έληξε στις 17 Σεπτεμβρίου. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 252.000 από 260.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν στις 262.000.

Χαμηλότερα διαμορφώθηκαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Σύμφωνα με στοιχεία που καταρτίζει η Ένωση Κτηματομεσιτών NΑR, οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν τον Αύγουστο κατά 0,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,33 εκατομμυρίων μονάδων. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι μεταπωλήσεις θα διαμορφωθούν στο επίπεδο των 5,48 εκατομμυρίων μονάδων. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,8%.

"Η ένταξη του Κινεζικού νομίσματος ρενμίνμπι (ή γουάν) στο καλάθι του Ειδικού Τραβηκτικού Δικαιώματος (SDR) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα. Οι προετοιμασίες για την ένταξη συνεχίζονται κανονικά", δήλωσε ο Siddharth Tiwari, διευθυντής της διεύθυνσης στρατηγικής, πολιτικής και ελέγχου του ΔΝΤ σε συνέντευξη Τύπου για την προετοιμασία του νέου καλαθιού. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να βελτιώνει τη διαφάνεια του χαρτοφυλακίου των συναλλαγματικών διαθεσίμων της και των στοιχείων για τον Τραπεζικό κλάδο.

Το ΔΝΤ αποφάσισε πέρυσι να συμπεριλάβει από την 1η Οκτωβρίου 2016 το ρενμίνμπι στο καλάθι του SDR ως πέμπτο νόμισμα, μαζί με το Αμερικανικό Δολάριο, το Ευρώ, το Γεν και τη Στερλίνα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε αλλαγή στρατηγικής προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η nomination committee της Τράπεζας Πειραιώς και ανέθεσε την εξεύρεση στελεχών απευθείας στην Ergo Zehnder Λονδίνου ενώ μέχρι πρότινος το εγχείρημα το "έτρεχε" το παράρτημα της εταιρείας στην Ελλάδα. Με βάση τις ίδιες πηγές, οι Λονδρέζοι έχουν ήδη παραδώσει στην Επιτροπή λίστα με τους υποψηφίους τόσο για τη θέση του προέδρου όσο και για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και ήδη βολιδοσκοπείται, εκ νέου καθώς στο πρόσφατο παρελθόν είχε αρνηθεί, Έλληνας που διαμένει στο Λονδίνο και έχει εργασθεί σε Ξένες Τράπεζες.

Η Citigroup επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Τραπεζικός κλάδος αποτελεί το πιο "contrarian στοίχημα" όλων των Αγορών, αφού οι Τράπεζες στην Ευρωζώνη είναι η κατηγορία επένδυσης με τη χειρότερη απόδοση την τελευταία 10ετία.

Η Piraeus Securities σημειώνει ότι η Ελληνική Αγορά έχει υποαποδώσει έναντι των Αναδυόμενων Αγορών το 2016. Ωστόσο, η απόδοσή της ευθυγραμμίζεται με τις Αγορές της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Οι κορυφαίες επιλογές της είναι οι μετοχές των Motor Oil, OTE, Folli Follie και Jumbo. Παράλληλα, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι προσθέτει τρεις μετοχές σε αυτές που καλύπτει, τους τίτλους των Τιτάν (με στόχο τα 22 ευρώ), Μυτιληναίου (στόχος στα 6,5 ευρώ) και Μέτκα (με στόχο τα 8,3 ευρώ).

"Το 2016 θα είναι καλύτερο έτος για την κερδοφορία των εταιρειών που καλύπτει", τονίζει η Euroxx σε report στο οποίο παρουσιάζει και τις κορυφαίες επιλογές της.

Με τιμή - στόχο στα 8 ευρώ και σύσταση "buy" ξεκινά κάλυψη για τον τίτλο της Αεροπορίας Αιγαίου η ΗSBC σε έκθεσή της στην οποία επικεντρώνεται στην ελκυστική αποτίμηση της εισηγμένης, ενώ σημειώνει ότι διαπραγματεύεται με discount άνω του 20% σε σχέση με Ανταγωνιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με την Citi, ενώ είναι αληθές ότι η πορεία του ΑΕΠ εμφανίζεται λιγότερο αρνητική από το 2015, το πρώτο εξάμηνο έχει παραμείνει σε αρνητικό έδαφος, της τάξεως του 1% σε ετήσια βάση, αν και καταγράφεται θετική μεταβολή το β' τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο.

Για να υπάρξει όμως ετήσια ανάπτυξη της τάξεως του 0,2%, το Ελληνικό ΑΕΠ θα πρέπει να ενισχυθεί κατά 0,8% τόσο το τρίτο όσο και το τέταρτο τρίμηνο, κάτι που ο οίκος θεωρεί ιδιαίτερα απίθανο. Η Citi υπενθυμίζει ότι προβλέπει οριακή πτώση του ΑΕΠ κατά 0,3% φέτος.

Όσον αφορά στα στοιχεία για τον Τουρισμό, ο οίκος εκτιμά ότι ο κλάδος δεν αναμένεται να παράσχει την ίδια ενίσχυση στο ΑΕΠ με την περίοδο 2013 - 2015. Η μείωση των τουριστικών εσόδων σε ετήσια βάση φέτος είναι ένας από τους λόγους που η Citi εκτιμά ότι το Ελληνικό ΑΕΠ θα παραμείνει αδύναμο τόσο το β' εξάμηνο του 2016 όσο και το 2017.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 571,9 μονάδες (+1,74%), μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" το υψηλό ημέρας των 572,79 μονάδων (+1,9%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 572,13 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,78%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 45,8 εκατ. από τα οποία τα 11 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΣΑΡ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ).

Από τις μετοχές του FTSE25, οι ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ και οι μετοχές των τεσσάρων Δεικτοβαρών Τραπεζών, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Grivalia, Jumbo, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.

Καλύτερη των αμέσως προηγούμενων οι τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. τα 110.097.185 δικαιώματα της Forthnet συμμετοχής στην πρόσφατη έκδοση Μ.Ο.Δ., διαπραγματεύσιμα από 22/09/2016 έως και 03/10/2016, ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος € 0,001. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 22/09/2016 έως και 06/10/2016.

---ΧΠΑ

Ανοδική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με νεότερη αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και σχετικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.014 συμβόλαια).

Στα 5.688 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.358, 1.322 για τον Οκτώβριο και 36 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.528) κινήθηκε μεταξύ 1.504 και 1.531 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο, μερικώς, από τις τελικές δημοπρασίες, γύρισε σε μικρή υποτίμηση 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (283.225 Εθνική, 6.500 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (6.697), Eurobank (7.418), Πειραιώς (7.769), Εθνική (12.198), MIG (2.516), ΟΤΕ (807), ΟΠΑΠ (169), ΔΕΗ (1.035), Μυτιληναίο (113).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (11.801.029 τεμ.) και Eurobank (6.054.123 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v