Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Έκατσε ο τζίρος, σώθηκαν οι 560 μονάδες

Στο τέλος μαζεύτηκαν οι απώλειες στην εγχώρια αγορά σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τον περιορισμένο τζίρο. Με το βλέμμα στην Deutsche Bank κινήθηκαν οι τράπεζες. Πιέσεις σε ΟΠΑΠ, Folli Follie, άνοδο για Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ.

Εξαιρετικά αδύναμη και απολύτως βραχύβια αποδείχθηκε η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης των Ευρωπαϊκών δεικτών, που πάτησαν στις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες, κατά την χθεσινή τηλεμαχία η Clinton κέρδισε τις εντυπώσεις έναντι του Trump, καθώς οι ανησυχίες για τον Τραπεζικό κλάδο, εντός και εκτός Ευρώπης, επέστρεψαν δριμύτερες, ή καλύτερα δεν έφυγαν ποτέ από το τραπέζι.

Περίπου η ίδια πορεία και για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που ξεκίνησε με αδύναμη διάθεση ανοδικής αντίδρασης, όμως μετά τα πρώτα 94 λεπτά της συνεδρίασης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και εκεί παρέμεινε μέχρι το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, όπου άρχισε να παίζεται το τελικό πρόσημο και με τα ενεργά χαρτοφυλάκια να μεριμνούν για το μη κλείσιμο χαμηλότερα των 561 μονάδων, κίνηση που θα ενεργοποιούσε και νέες ομάδες εν δυνάμει πωλητών.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης, η αργή, αλλά σταθερή, επιστροφή του τζίρου στα επίπεδα απελπισίας (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), που επιβεβαίωση το "fake" των όποιων ανοδικών "σκιρτημάτων" που συνοδεύονται από σχετική ανάταση της μικτής αξίας συναλλαγών.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, η άμεση επιστροφή χαμηλότερα του απλού ΚΜΟ των 200 ημερών (569 μονάδες), ασφαλώς και δεν είναι θετική ένδειξη για την συνέχεια, ενώ καθοδική διάσπαση των 550 μονάδων, αν σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές κλίμα, θα ανοίξει τον δρόμο για επιστροφή προς τις 520 μονάδες.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η προσοχή των ενεργών παικτών έχει μετατοπιστεί και λόγω έλλειψης εσωτερικών ειδήσεων, στην χρηματιστηριακή εικόνα των ευρωπαϊκών τραπεζών και όλοι παρατηρούν τον δείκτη EuroStoxx Banks και επιμέρους Τραπεζικούς τίτλους, με την μετοχή της Deutsche Bank να είναι στα μόνιτορ όλων των traders.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, αν ο τίτλος της DB χάσει το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 10 ευρώ (περισσότερο ψυχολογικό επίπεδο καθώς η μετοχή σημειώνει συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά), θα επακολουθήσει "sell off" από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά "αντανακλαστικά", με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις μετοχές των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Τραπεζών.

Το αρνητικό κλίμα υποβοήθησε και η είδηση της " Handelsblatt" για την Commerzbank, σύμφωνα με την οποία η Γερμανική Τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει στην περικοπή περίπου 9.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο εφαρμογής προγράμματος αναδιάρθρωσης. Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα δεν θα διαμείνει μέρισμα για το 2016. Το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης θα δημοσιευτεί την Παρασκευή από τον CEO, Martin Zielke.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η BIS (Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών) επεσήμανε ότι οι Ευρωπαϊκές και κατά δεύτερο λόγο οι Ιαπωνικές Τράπεζες παραμένουν εγκλωβισμένες στα χαμηλά έως μηδενικά επιτόκια και στη χαμηλή έως μηδενική ανάπτυξη των Τοπικών Οικονομιών και δύσκολα θα ξεφύγουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο τίτλος της DB προσπαθεί να γυρίσει σε θετικό πρόσημο, μετά την δήλωση του Βill Baer, τρίτου στην ιεραρχία στελέχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πως "οι Τράπεζες μπορεί να μειώσουν τα πρόστιμα αν συνεργαστούν με τις Αρχές".

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών που αναλώθηκαν σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, μία προσεκτικότερη ματιά θα διαπιστώσει την σταδιακή μείωση του όγκου συναλλαγών, πράγμα που σημαίνει ότι για τις εν λόγω μετοχές φθίνει ακόμα και το ημερήσιο trading, αλλά και το "γύρισμα χαρτιών" και αυτό αρχίζει να φαίνεται στον ημερήσιο τζίρο.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η άνοδος των Τραπεζικών μετοχών, την προηγούμενη εβδομάδα, που έδωσε εβδομαδιαία κέρδη 8,34% στον Τραπεζικό δείκτη, αποδείχθηκε απόλυτα βραχυπρόθεσμη κίνηση, καθώς τα προβλήματα του εγχώριου Τραπεζικού κλάδου συνεχίζουν να δείχνουν δυσεπίλυτα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, απόλυτα κρίσιμο για την κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών θεωρείται το επόμενο δίμηνο, καθώς μόλις ολοκληρωθούν οι διοικητικές αλλαγές, οι Τράπεζες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε αποφασιστικά "crash tests" για τις, πολλές, υπερδανεισμένες Επιχειρήσεις και να βγάλουν τον "αναπνευστήρα" για πολλές εταιρείες, εισηγμένες και μη, καθώς η θεσμοθέτηση νομικής κάλυψης των τραπεζικών στελεχών σε ότι αφορά τις αποφάσεις τους για τα "κόκκινα" δάνεια θα σηματοδοτεί την έναρξη πιο δυναμικής διαχείρισης του προβλήματος.

Ελαχιστότατες οι εσωτερικές ειδήσεις της ημέρας με πιο σημαντική το ότι "ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με την διοίκηση της εταιρείας Socar και σύμφωνα με την Κυβέρνηση στην συνάντηση συζητήθηκαν σε όλες τις λεπτομέρειες, τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η Socar ανακοίνωσε την παράταση, για έναν ακόμα μήνα, της εγγυητικής επιστολής την οποία έχει καταθέσει. Στο διάστημα αυτό, θα υπάρξουν επαφές ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου, η λύση που θα προκύψει, να είναι επωφελής για όλα τα μέρη".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο Τραπεζικό ταμπλό, μετά τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά και το σημερινό αρνητικό ξεκίνημα, για τους "λάτρεις των έντονων συγκινήσεων", ας σημειωθεί και το +22,5% της Τρ. Αττικής.

Από τον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και ξεχώρισαν θετικά οι ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ με κέρδη μεγαλύτερα του 3% και αρνητικά το -2,34% της ΕΥΔΑΠ με τον τίτλο να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να συμπληρώνει δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, μετά τις δηλώσεις - υπενθύμιση Τσακαλώτου ότι "όσο είναι Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ Υπουργός, δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ" επεξηγώντας πως, έτσι όπως έχει διατυπωθεί η ρύθμιση για την ένταξη των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο, προϋπόθεση για κάθε Ιδιωτικοποίηση είναι να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης. Με απώλειες 2,13% ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος της ΕΥΑΘ.

Χαμηλότερα του 25αρη, ασφαλώς και στο επίκεντρο αρνητικών συζητήσεων και πυκνών συναλλαγών, παρέμειναν οι τίτλοι των Σωλ. Κορίνθου (-12,7%) και Ελ. Καλωδίων (+27,5%) με την Αγορά, με νέες πιεσμένες κινήσεις να προσαρμόζει πολύ κοντά τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις, έτσι ώστε η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των Ελ. Καλωδίων να είναι στο 0,447% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης των Σωλ. Κορίνθου.

Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση παραμένουν οι μικρομέτοχοι της δεύτερης, με την καταιγιστική πτώση των δύο τελευταίων ημερών με αθροιστικές απώλειες 38,92%, ενώ ο σημερινός όγκος των 784198 τεμ. δημιουργεί υπόνοιες αποχώρησης και "βαρύτερων" χαρτοφυλακίων (!)

Όμως επειδή οι Αγορές "πάντα κοιτάνε την επόμενη μέρα" ασφαλώς και το "ερώτημα του εκατομμυρίου" είναι τι πρέπει να πράξουν οι επενδυτές που θα εκτιμήσουν ότι ο τίτλος των ΣΩΛΚ αποτελεί "επενδυτική ευκαιρία" διαπραγματευόμενος 0,11 ευρώ, περίπου, υψηλότερα από τα ιστορικά χαμηλά του, με την καθαρή θέση εξαμήνου 2016 στα 154,31 εκατ. και την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 70,528 εκατ. (η καθαρή θέση των ΕΛΚΑ στα 84,2 εκατ. και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 30,137 εκατ.). Για όσους αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μεσομακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, θα πρέπει να γνωρίζουν πως "ο ένας τίτλος θα τραβάει τον άλλον", μέχρι να προχωρήσει η διασυνοριακή συγχώνευση, καθώς σε άλλη περίπτωση θα υπάρχει αξιοσημείωτο arbitrage.

Χαμηλότερα του FTSE25, νέα υψηλά 16 ετών για την FHL Κυριακίδης (+1,67%), αλλά με σαφώς κατεβασμένες συναλλαγές, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η Frigoglass (-5,26%), οι "ανακατατάξεις" στον όμιλο Vιοhalco έδωσαν και δεύτερη συνεχόμενη, αντανακλαστική, ανοδική συνεδρίαση για την Χαλκόρ (+6,12%), ενώ τα αποτελέσματα εξαμήνου έφεραν προβληματισμό για τον ΟΛΘ (-2,67%), ο τίτλος του οποίου, παρά τις ελάχιστες συναλλαγές, έκλεισε σε νέα χαμηλά τρέχοντος έτους και σε χαμηλά 15 μηνών.

To διάγραμμα του ΟΛΘ από την αρχή του έτους

Τεχνικά, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,05%), το "stop" για το "long" παραμένει στις 1475 μονάδες, ενώ οι 1489 μονάδες είναι κοντινή στήριξη. Αντίστοιχα το 1503 και 1513 έχουν γίνει αντίσταση και μόνο κατοχύρωση του δεύτερου μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση στα υψηλά.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Οι προσδοκίες που διαμορφώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, με τις 4 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις μετά από τις ευνοϊκές αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, δεν είχαν συνέχεια" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αντιθέτως, "μαύροι κύκνοι" εμφανίστηκαν στο περιβάλλον, καθώς η αναφορά στα της Deutsche Bank στην Ευρώπη, αλλά και στην ποιότητα των δανείων του Κινεζικού Τραπεζικού Συστήματος από τον οίκο Fitcsh, ήταν αρκετά για να διαταράξουν την ήδη εύθραυστη ψυχολογία των Αγορών.

Έτσι, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος κλυδωνίστηκε διεθνώς, εξέλιξη που επηρέασε δυσμενώς και το "ρηχό" και Τραπεζοκεντρικό Ελληνικό Χρηματιστήριο, που επιπροσθέτως δεν έχει επαρκείς "εφεδρείες" (εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές) ώστε να πείσει τους Διεθνείς Επενδυτές, παρά τις προσπάθειες των 27 εταιρειών στο road-show του Λονδίνου.

Επί πλέον, η ορατότητα γύρω από τα κεντρικά ζητήματα παραμένει χαμηλή, παρά την πεποίθηση ότι το EWG της Παρασκευής θα προτείνει στο επόμενο Eurogroup την καταβολή της υποδόσης, καθώς άμεσα ακολουθεί η διαδικασία της 2ης αξιολόγησης.

Ευλόγως, το Χρηματιστήριο συνεχίζει να κινείται σε στενό εύρος, με αδυναμία να υπερβεί την αντίσταση των 580 μονάδων αλλά και ανταποκρινόμενο θετικά στη στήριξη της περιοχής των 550 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, το διακομματικό "ναι" για την επένδυση στο Ελληνικό και η προσπάθεια αναζήτησης "χρυσής τομής" στη διαπραγμάτευση με τους Αζέρους για την ολοκλήρωση του deal του ΔΕΣΦΑ, δεν αποτελούν επαρκείς καταλύτες για να αλλάξει το πολλαπλά επιβαρυμένο επενδυτικό περιβάλλον.

Θα χρειασθούν, επομένως, τολμηρότερες πρωτοβουλίες με εμπροσθοβαρείς δράσεις ώστε το Χρηματιστήριο να γίνει πάλι ελκυστικό.

Επιπλέον, ο χαμηλός βαθμός αξιοπιστίας επιβαρύνεται περισσότερο από αιφνιδιαστικές κινήσεις όπως αυτή του ομίλου Βιοχάλκο που ανακοίνωσε την απορρόφηση δύο εμφανώς υποτιμήμενων θυγατρικών του, από νεοσύστατη εταιρεία με λόγους ανταλλαγής τέτοιους που οι τιμές των εταιρειών οδηγήθηκαν σε εντονότατες διακυμάνσεις, με τη μεγαλύτερη εκ των δύο να διαμορφώνει σχέση τιμής προς λογιστική αξία μόλις 0,43 (!), ενώ ελάχιστα πειστικό ήταν και το σκεπτικό που υπαγόρευσε την όλη διαδικασία.

Στο διεθνές περιβάλλον, το πρώτο debate ανάμεσα Κλίντον και Τραμπ λειτούργησε θετικά για το διεθνές οικονομικό περιβάλλον αφού καταγράφεται επικράτηση της αποδεκτής από τις Αγορές συζύγου του πρώην Πλανητάρχη.

Από την άλλη πλευρά και σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, τα ζητήματα ποιότητας των χαρτοφυλακίων των Ευρωπαϊκών Τραπεζών παραμένουν σε εκκρεμότητα και ασφαλώς θα αποτελέσουν πηγή για συνέχιση της μεταβλητότητας των Αγορών.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας για τις Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+1,09%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον ASX 200 (-0,47%).

Αρνητική η εικόνα στην Ευρώπη, με τους δείκτες να έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά ημέρας, ενώ με μικρά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για το Ευρώ και σημαντικά μεγαλύτερες για Χρυσό και Πετρέλαιο.

Μένοντας στο Πετρέλαιο, η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το υπόλοιπο του 2016, προειδοποιώντας ότι η προσφορά θα συνεχίσει να ξεπερνά τη ζήτηση, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Παραγωγών στην Αλγερία αυτή την εβδομάδα. Οι αναλυτές της Τράπεζας, υποβάθμισαν την πρόβλεψη για το αργό στα $43 το βαρέλι κατά το τέταρτο τρίμηνο, από $50 που εκτιμούσαν προηγούμενα.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών και από την Κίνα, επιταχύνθηκε απότομα η ανάπτυξη κερδών του βιομηχανικού τομέα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Τα βιομηχανικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 19,5% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, το οποίο αντανακλά σημαντική επιτάχυνση από την άνοδο 11% που εμφάνισαν τον Ιούλιο, μεταδίδει το MarketWatch. Η χαμηλή βάση της ίδιας περιόδου του περασμένου έτους ήταν ο κύριος λόγος για την άνοδο του προηγούμενου μήνα.

Έλλειμμα $25,4 δισ. εμφάνισε το ισοζύγιο υπηρεσιών της Κίνας τον Αύγουστο έναντι ελλείμματος $22,5 δισ. τον Ιούλιο. Την ίδια περίοδο το πλεόνασμα εμπορικών συναλλαγών αυξήθηκε στα $52,7 δισ. δολάρια από τα $50 δισ. που ήταν τον Ιούλιο.

Το εξωτερικό χρέος διαμορφώθηκε στα $1,389,3 τρισ. στο τέλος Ιουνίου, υψηλότερα 2% σε σχέση με το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με την Αρχή Ξένου Συναλλάγματος της Χώρας. Το βραχυπρόθεσμο χρέος διαμορφώθηκε στα $867,3 δισ., ή 62% του συνόλου στο τέλος του β΄ τριμήνου, ενώ το μέσο-μακροπρόθεσμο χρέος διαμορφώθηκε στα $522 δισ., ή στο 38% του συνόλου. Το 78% του χρέους είναι εκφρασμένο σε Αμερικανικό Δολάριο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο δανεισμός σε Νοικοκυριά και Επιχειρήσεις της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με σταθερό ρυθμό τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο δανεισμός σε Νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 1,8% σε ετήσια βάση, ανάπτυξη που συνάδει με εκείνη του προηγούμενου μήνα.

Προς τις Επιχειρήσεις, επίσης αυξήθηκε κατά 1,9% και συνάδει με τον προηγούμενο μήνα.

Ο ευρύς δείκτης της ΕΚΤ για την προσφορά χρήματος, Μ3, ενισχύθηκε κατά 5,1% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street Journal που ανέμεναν άνοδο 4,9%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσαν την τριετή παράταση της συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων που ολοκληρωνόταν φέτος. Η διμερής συμφωνία παρατείνεται με τους ίδιους όρους. Ειδικότερα, η συμφωνία κάνει λόγο για γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων ανώτατου ύψους 350 δισ. κινεζικών γουάν και 45 δισ. ευρώ.

Η Ιταλική Τράπεζα Monte dei Paschi di Siena τόνισε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τους ομολογιούχους της να μετατρέψουν οικειοθελώς τα χρεόγραφά τους σε μετοχές. "Η Τράπεζα, η οποία βρίσκεται εν μέσω ανακεφαλαιοποίησης πέντε δισ. ευρώ, διευκρίνισε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα το κάνει, ή πώς", τονίζει το MarketWatch.

"Η Αγορά κατοικιών του Λονδίνου θα αντιμετωπίσει σοβαρές υποχωρήσεις τιμών σε περίπτωση που το 'Brexit' πυροδοτήσει μια παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας. Μια σοβαρή ύφεση θα μπορούσε να δώσει τέλος στη μη βιώσιμη ανάπτυξη τιμών που πυροδοτήθηκε από την άφθονη ρευστότητα και την περιορισμένη προσφορά. Το Λονδίνο είναι μία από τις έξι Πόλεις, με το Βανκούβερ στην κορυφή, που θεωρείται ότι κινδυνεύουν από την πιθανότητα 'φούσκας', καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 50% από το 2011 και μετά. Οι κατοικίες στη Βρετανική Πρωτεύουσα έχουν δει αυξήσεις διψήφιων ποσοστών κάθε χρόνο από το 2013 και μετά, αποσυνδέοντας τις τιμές από τα τοπικά κέρδη" σύμφωνα με τη UBS.

"Οι τιμές κατοικιών σε Αγορές που ενέχουν τον κίνδυνο της 'φούσκας', στις οποίες συγκαταλέγονται και η Στοκχόλμη, το Σίδνεϋ, το Μόναχο και το Χονγκ Κονγκ, είναι ευάλωτες σε απότομες αυξήσεις της προσφοράς, σε υψηλότερα επιτόκια ή σε αλλαγές στις διεθνείς ροές κεφαλαίου" αναφέρει ο οίκος.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, "η Fed θα ζητήσει από τις μεγάλες Τράπεζες να επιτύχουν υψηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες και θα προσφέρει κάποια ανακούφιση στις μικρότερες, στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων στα ετήσια 'stress tests", δήλωσε ο αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας, Daniel Tarullo. Οι μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν ένα νέo κεφαλαιακό "μαξιλάρι" για την καλύτερη προστασία του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος από ένα "σοκ" στις μεγαλύτερες Τράπεζες όπως η J.P. Morgan, η BofA και η Wells Fargo. Σύμφωνα με το Reuters, το νέο σχέδιο της Fed προβλέπει την εξαίρεση ορισμένων Τοπικών Τραπεζών από τα ετήσια "stress tests".

Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν με ρυθμό 0,6% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση του δείκτη Case-Shiller. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης που καταγράφει τις τιμές σε είκοσι Μητροπόλεις των ΗΠΑ διαμορφώθηκε 5% υψηλότερα. Τον Ιούνιο είχε αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά 5,1%. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal περίμεναν άνοδο 5,1% στον δείκτη για τις 20 Περιοχές.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Conference Board ανήλθε τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε στις 104,1 μονάδες από 101,8 τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσει στις 99 μονάδες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του Παγκόσμιου Εμπορίου φέτος κατά περισσότερο από ένα τρίτο, αντανακλώντας την επιβράδυνση στην Κίνα και την μείωση των εισαγωγών στις ΗΠΑ. Η νέα πρόβλεψη κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 1,7%, έναντι του 2,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια που ο ρυθμός ανάπτυξης του Παγκόσμιου Εμπορίου εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερος αυτού της Παγκόσμιας Οικονομίας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Οι καταθέσεις Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων στις Ελληνικές Τράπεζες κατέγραψαν αύξηση 1,32 δισ. ή κατά 1,07% τον Αύγουστο. Τον Ιούλιο είχαν υποχωρήσει κατά 160 εκατ. ευρώ, στα 122,58 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, μετά την τελευταία χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, τα μετρητά που επιστρέφουν στις Τράπεζες λογίζονται ως νέα κεφάλαια και δεν υπόκεινται σε περιορισμούς.

Τον Αύγουστο του 2016, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου Ιδιωτικού Τομέα διαμορφώθηκε στο -1,7%, από -1,6% τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο Ιδιωτικό Τομέα ήταν αρνητική κατά 904 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 630 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Στα 15 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της ΕΥΔΑΠ το πρώτο εξάμηνο, καταγράφοντας πτώση 12%, προβλέπει η IBG σε σχετικό report. Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, τα έσοδα της εταιρείας θα ανέλθουν στα 152,9 εκατ., έναντι 151,7 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Η IBG διατηρεί την τιμή - στόχο των 6 ευρώ και τη σύσταση "Neutral" για τη μετοχή της εισηγμένης. Η εταιρεία ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου στις 30 Σεπτεμβρίου.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 565,27 (+0,3%) και 559,92 μονάδων (-0,65%), στις 17.00 βρέθηκε στις 564,17 (+0,10%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 562,4 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,21%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 26,1 εκατ. από τα οποία τα 3,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΝΛΟΤ, ΓΡΙΒ, ΑΛΦΑ). Alpha Bank, Eurobank και Εθνική απέσπασαν το 46,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του 25αρη, μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ και Grivalia δεν είχαν επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Αντίθετα δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Folli Follie Group.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας οι Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Jumbo, Folli Follie Group.

Στην καλύτερη δυνατή αναλογία η τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

Από σήμερα και κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έπαυσε η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας ΑΕΓΕΚ, καθώς ήρθησαν οι λόγοι για τους οποίους είχε ζητηθεί η αναστολή, δεδομένου ότι η εταιρεία προέβη σε δημοσίευση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης του 2015. Από την ίδια ημερομηνία, οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται στην κατηγορία "Επιτήρησης" ενώ ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη 4,65% και συναλλαγές 1 τεμ. (!)

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε, σταθερά, χαμηλά επίπεδα για τα συμβόλαια του δείκτη και να σημειώνουν μικρή μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (38.167 συμβόλαια).

Στα 5.622 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.156, 1.119 για τον Οκτώβριο και 37 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.501,5) κινήθηκε μεταξύ 1.482,25 και 1.503,75 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υπερτίμηση 0,35%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (2.806), Eurobank (7.397), Πειραιώς (7.176), Εθνική (18.822), MIG (191), ΟΤΕ (352), ΔΕΗ (140), ΟΠΑΠ (115), Σωλ. Κορίνθου (747), Viohalco (176).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (11.801.029 τεμ.) και Eurobank (4.145.742 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v